Restaurangtips Stockholm

Vår huvudstad vimlar av restauranger och det kan vara svårt att hitta rätt i Stockholms krogdjungel. Här ger vi inspiration och tips på bra restauranger i Stockholm med ett antal pärlor som Lilla Ego, Restaurang AG, Luzette och Oaxen Slip, för att nämna några krogar som alla är väl värda ett besök för en smakupplevelse utöver det vanliga.

luzette
Luzette interiör matsal. Örtstekt älgentrecôte med gräddstekt höstsvamp och rårörda vinbär (huvudrätt rotisseriet). Copyright Luzette.

restaurang_ag
Restaurang AG © All rights reserved.

RESTAURANG AG

AG är restaurangen för dig som är köttälskare. Här väljs köttet ut noggrant och krogen anser själva att de har Sveriges bästa entrecôte, porterhouse, clubsteak osv. Restaurangen hängmörar själva köttet som hänger synligt uppradat i den stora kylen vid entrén. Menyn varierar beroende på säsong och under våren serveras närproducerade råvaror som t ex lamm och under vintern vilt. Det finns även annat på menyn men kött är det som står i centrum.

Restaurang AG ligger undangömd i Hallbergs gamla silversmedsverkstad på Kronobergsgatan och är inte lätt att hitta om man inte vet vad som gömmer sig bakom den slitna entrén två trappor upp. Med tanke på lokalens historia och den kemiska beteckningen för silver är AG, blev det namnet på restaurangen.

Ägarna Johan Jureskog och Klas Ljungquist har skapat en restaurang som de själva skulle vilja besöka. En krog där gästerna har trevligt, umgås och äter förstklassiga råvaror tillagade med omsorg.

Adress: Kronobergsgatan 37, 112 33 Stockholm
Telefon: 08 – 410 681 00
www.restaurangag.se

Öppettider:
Mån – Fre: 17:00 – 01:00
Lördag: 17:00 – 01:00
Söndag: Stängt

lilla_ego
Bild in i köket på Daniel Räms från baren. Fotograf/Källa: Adam Hasslert. © All rights reserved.

LILLA EGO

Restaurangen Lilla Ego har blivit omättligt populär och här står gästerna i kö halv fem på eftermiddagen för att ha chansen att få slå sig ned på en av barplatserna. Den som vill boka bord måste vara ute i god tid, gärna flera månader i förväg.

Lokalen är liten och enkelt inredd med handskrivna menyer som hänger på väggarna av tegelsten. Porslin och bestick är hopplock av bl.a. gåvor från andra krögarvänner. Det är de ägande kockarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt, bägge vinnare av Årets kock, som står för inredningen.

Lilla Ego signalerar tydligt att fokus ligger på maten. Här finns inget onödigt krimskrams men ändå har de skapat en stämning som är mycket trevlig och charmig. Servicen är riktigt bra och personalen känns avslappnad, trevlig och mycket kunnig både vad det gäller mat och dryck.

Adress: Västmannag 69, 113 26 sthlm
Telefon: 08 – 27 44 55, telefontid 15-17
www.lillaego.com

luzette
Luzette interiör matsal. Örtstekt älgentrecôte med gräddstekt höstsvamp och rårörda vinbär (huvudrätt rotisseriet). Copyright Luzette.

LUZETTE

Luzette slog upp dörrarna 3 oktober 2014 och är den nya ingången till Stockholms centralstation. Bakom restaurangen står Svenska Brasserier som även driver Riche, Teatergrillen, Sturehof och Taverna Brillo. Restaurangen är ett modernt brasserie som hämtat inspiration från klassiska restauranger belägna i centralstationer såsom Le Train Bleu på Gare du Lyon i Paris och Oyster Bar på Grand Central Station i New York.

Luzette är indelad i flera sektioner i form av en matsal, en bar med servering av snabba rätter, en uteservering på Vasagatan och en restaurangdel i Centralhallen. Du kan även köpa färdiga rätter, bröd och livsmedel från Luzettes butik och ta med på tågresan eller varför inte med hem. Öppettiderna är lika frikostiga som utbudet och du kan besöka restaurangen från tidig morgon till sen kväll.

Victor Lagerstedt är kökschef och Tommy Myllymäki står som inspiratör till köksteamet vilket bidrar till en smakupplevelse du sent kommer att glömma.

Adress: Centralplan 25, 111 20 Stockholm
Tel: 08 519 31600.
www.luzette.se

oaxen-slip
Copyright Oaxen Slip. © All rights reserved.

OAXEN SLIP

På Oaxen Slip serveras restaurangens tolkning av nynordisk bistromat i form av okomplicerade rätter, där de flesta är tänkta att delas på för två eller fler personer. Krogen har efter 17 år på ön Oaxen bytt lokal och ligger nu på Djurgården precis vid brofästet över till Beckholmen.

Oaxen Slip – som även kallas Slipen – är en restaurang som tar emot gäster för lunch, brunch och middag och är vänligare mot plånboken och en mer avslappnad version av finkrogen Oaxen Krog som ligger bredvid.

Båda restaurangerna drivs av krögarparet Agneta och Magnus Greens. Restaurangerna hör ihop och har uppmärksammats av Guide Michelin. Slipen i form av en BIB Gourmand-utmärkelse och fine dining-delen Oaxen Krog med en stjärna.

Adress: Beckholmsvägen 26, 115 21 Stockholm
Telefon 08 – 551 531 05
http://oaxen.com

Öppettider:
17-23 alla dagar och 12-16 alla dagar utom måndag.

Sugen på att testa några av Stockholms bästa restauranger? Boka ett prisvärt direktflyg till vår huvudstad med Resfeber och njut av en lyxweekend i Stockholm.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.