Nöjen i Orlando – en guide

I Orlando finns det hur mycket som helst att göra, det gäller bara att hitta och plocka ut russinen ur kakan så att säga. Nyckeln ar att tillåta saker ta tid, du kommer att spendera en massa tid med att köa, med att transportera dig hit och dit sa ha tålamod och skaffa dig en schysst hyrbil så kommer dina dagar att bli fulla med äventyr och upplevelser. Orlando tillhör en av USAs största utflyktsmål för turister så när du än åker dit kommer det att vara mycket folk där, det enda du kan göra är att försöka tajma in det sa du åker dit när det är lite färre besökare, då kommer du att spara väldigt mycket tid eftersom speciellt parkerna är så stora. Ett sista tips till dig om du slutligen bestämt dig for att spendera ordentligt med tid här är att kolla upp de olika kombinationsbiljetterna som finns, här kan du nämligen spara mycket pengar om du ändå har tänkt besöka flera ställen. Kolla både internet och fråga Conciergen när du kommer till hotellet, eller fråga din resesäljare om råd.

Disneyparkerna

Disney har totalt 4 vanliga parker plus 2 vattenparker som vi kommer till senare. Utöver detta finns även Dowtown Disney och Disney Hotell som också alla är värda ett besök.  En kort beskrivning av nöjesparkerna:

 • Magic Kingdom: Den mest kända parken och det man först kanske tänker på när man pratar om Disney. Här finns Askungens slott och sagoland mm. Det ar också den park som mest riktar sig till de mindre barnen aven om det finns mycket for de minsta i alla parker. Åker man till Disney med mindre barn sa ska man absolut inte missa Magic Kingdom.
 • 1483488_10153745348065157_270086165_o
 • EPCOT: Denna park kan i princip sägas vara avdelad i två huvudsektioner. Det första ar World Exhibition med en “världspark” där man kan äta och uppleva olika delar/länder i världen genom att gå från ett område till ett annat. Den andra sektionen innehåller en framtidsvärld med fokus på utveckling, miljö och utforskningar. På EPCOT kan du också testa på att resa till Mars.
 • resa_till_mars
 • Hollywood Studios: Här ligger fokus på de olika Disney-filmerna och deras samarbetspartners så som Star Wars, Indiana Jones etc. där man genom olika interaktiva äventyr kan ta del av filmens värld och dess skapande.
 • bio
 • Animal Kingdom: Här ligger fokus på djuren som namnet kanske antyder. Men det är ingen vanlig djurpark utan fokus ligger på interaktiva upplevelser med djuren som bas. Du kan åka på Safari bland dem, klappa vissa djur se film om och med djur och lära dig mer om det hållbarhetsarbete som pågar runt om i världen för att bevara djur och natur.

Universalparkerna

Universal har totalt 2 parker plus sin Boardwalk med restauranger, shopping och upplevelser. Dessutom driver de vattenparken Wet’N’Wild som vi kommer till senare.

 • Universal Studios: Den första parken som Universal startade i Orlando. Givetvis ligger fokus i bägge parkerna på film som såklart allting utgår ifrån men har finns an mer intryck och upplevelser. Exempel som kan nämnas är Transformers, Despicable Me (Dumma mig), Mumien, Terminator osv. Här finner du också Harry Potters helt nyöppnade (sommaren 2014) Diagon Alley som är precis som att gå in i filmen. Här kan du köpa Magic Wands, Booger Dropings mm precis som i filmen.
 • Universal’s Island of Adventure: I denna park har åkattraktionerna huvudnumret, särskilt med fokus på äventyr. Här finner du en massa berg- och dalbanor, en hel värld med Marvels Superhjältar och självklart Harry Potters Hogwarts, där du kan besöka skolan och lyssna på sjungande grodor osv.
 • harry
 • universal2

Seaworld

Seaworld är en park där allt svävar runt havet. Här kan du bland annat se vattenakrobatik i samarbete med djuren och titta på en massa roliga och annorlunda djur så som pingviner och isbjörnar. Här finner du också två oväntade guldkorn som vi blev glatt överraskad över. Det första var en husdjurshow där de tagit hand om övergivna djur så som en husgris, några råttor, mink och självklart hundar och katter. Det andra var en oväntad och riktigt bra berg och dalbana där vagnarna var utformade som stingrockor (The Manta) och man hängde horisontellt ut med marken. Kan varmt rekommenderas för er som gillar berg-och dalbanor.

ariel pingviner

Vattenparker

Det finns en massa olika vattenparker i Orlando men de mest kända drivs av ägarna till Universal (Wet’N’Wild) och Disneys två parker Blizzard Beach och Typhon Lagoon sen har också Seaworld en park som heter Aquatica.

 • Wet’N’Wild är en av de äldsta vattenparkerna med en massa olika åkattraktioner, bland annat så har de ett riktigt långt ”freefall” som släpper dig från en kapsel dar golvet helt plötsligt försvinner under dig, inget för veklingar inte…
 • Blizzard Beach har något sa oväntat som snö som tema, alltså ett frostigt (men varmt) snölandskap med vattenattraktioner.
 • Typhon Lagoon är istället ett tropiskt paradis som precis har drabbats av en Tyfon där allt har blåst runt lite hit och dit.
 • Parken Aquatica är baserad på Seaworlds fauna och här finner du åkattraktioner där man åker “igenom” de olika hajbassängerna och delfinområdena sa har far djurälskare sitt lystmäte tillsammans med attraktionerna.

Shopping

Det finns i princip hur mycket ställen som helst att shoppa på i Orlando med omnejd men två rekommendationer där du verkligen kan få valuta för pengarna är de två största riktiga Outlet Centren som ligger i närheten av parkerna. Det största heter Orlando International Premium Outlets och det andra heter Orlando Vineland Premium Outlets. Bägge ar mycket stora och har mycket generösa öppettider. Normalt mellan 10-22 men under högsäsong har de ibland öppet ännu längre. Här finner du allt mellan himmel och jord –  allt ifrån NIKE till Burberry och Polo Ralph Lauren, ingen blir besviken… Ett tips är att gå till informationsdisken och fråga efter rabatthäfte. Där kan du hitta ytterligare rabatter inför din shoppingdag.

Kennedy Space Center

Detta ställe ligger egentligen inte i Orlando utan ungefär en timmas bilfärd rakt österut ifrån Orlando. Kryssar du via Port Canaveral är det förstås ännu närmre till Kennedy Space center- endast 15 min bilfärd från hamnen. Om du är rymdfrälst och har tid över så MÅSTE du bara göra ett besök här. Här finns allt utställt från de första rymdresorna, till månlandare och rymdstationer så som ISS. Det finns dessutom en mängd faktiska rymdfarkoster, månstenar och en massa annat intressant. Mitt tips till dig är att se till att ha en heldag och sen inkludera en busstur som tar dig ut till Launchplattformen, Assembly garaget och allt annat spännande som finns i det stora området. Museet är alltså uppbyggt runt själva rymdkomplexet som faktiskt än idag skjuter upp raketer så du är verkligen där ”det händer”. 1 2

6 Responses to Nöjen i Orlando – en guide
 1. Kikki Svara

  Åhh!!!
  Jag vill dit!! har en namne som heter som jag ,hon bor i Florida , det skulle vara så kul att träffa henne. nu hör det till saken att jag är den enda i Sverige som bär detta namn!
  Tänk att få uppleva alla dessa parker, mest Askungens slott, förstås för jag är ju fortfarande en prinsessa!!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Kicki: Fantastiskt! Så klart du måste åka dit och träffa din namne. Men också att njuta av sol, bad och alla nöjen!!

 2. Lena i Wales Svara

  Vad spännande! Blir nästan lite ressugen!

  • Hallins reseblogg Svara

   Lena i Wales: Ja, Florida är härligt på så oerhört många sätt!

 3. bengt Svara

  bra tips

  • Hallins reseblogg Svara

   bengt: Så kul att du gillar tipsen!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.