Guide till Edinburgh Tattoo

Ibland är man ute efter att uppleva någonting annorlunda. Edinburgh Tattoo liknar garanterat inte något som du har upplevt förut! Känslan när man möter en helt ny kultur och dess speciella traditioner är ofta oslagbar. Besöker du Skottland och Edinburgh så kommer du slås av att staden än idag bär tydliga spår av en storslagen medeltida och georgiansk historia. Ett av de bästa sätten att ta del av denna historia, och allt som den för med sig, är att besöka den berömda Tattoon!

Edinburgh Tattoo

The Royal Edinburgh Military Tattoo är det fullständiga namnet på den klassiska uppvisning i Skottland som utförs av musikanter inom militären dagligen under augusti månad varje år. Platsen där allt utspelas är de norra, södra och östra esplanaderna omkring det mytomspunna Edinburgh Castle, som ligger på en klippa ovanför stadens äldre delar.

Något som du inte vill missa är höjdpunkten vid varje Tattoo; Slutscenen varje kväll när ett stort antal säckpipsblåsare och trumslagare marscherar in för att ansluta sig till övriga musikanter i en storslagen form av ceremoni.

Som besökare slås man av mångfalden i uppvisningen. Den leds traditionsenligt av den brittiska militären men består av deltagare från hela världen, bland annat från ”The Commonwealth of nations” (internationell organisation med 53 medlemsländer varav många är forna brittiska kolonier).

Historien bakom ordet ”Tattoo”

Varför heter det då egentligen Tattoo? Namnet ”Tattoo” sägs härstamma från orden ”tap toe” som på nederländska betyder ”sista beställningen”. Den brittiska militären stötte på uttrycket för första gången när man var stationerade i Flandern under det Österrikiska tronföljdskriget mellan åren 1740-1748.

Britterna anammade snart tap toe-traditionen och gjorde det till en signal spelad av regementets musikanter varje kväll för att uppmana pubägarna att ”stänga av sina öltappar”. Syftet var att få soldaterna att återvända till sina husrum i någorlunda tid.

Ordet ”Tattoo” kom i och med bildandet av militäranläggningar och tillhörande orkestrar under den senare delen av 1700-talet att få en utökad betydelse. Sedan dess förknippas ordet inte bara med ”sista beställningen” utan även med de ceremonier och uppvisningar som utförs på kvällstid av musikanter inom militären.

Så kan det gå till, när ett nederländskt ord som används på barer under 1700-talet, kommer att förknippas med en världsberömd uppvisning i Skottland.

Edinburgh Castle

The Royal Edinburgh Military Tattoo då och nu

Den första officiella Tattoon i Edinburgh utspelades år 1950 och lockade omkring 6000 åskådare per dag, uppradade på enkla bänkar och byggnadsställningar i området runt Edinburgh Castle.

Idag är träbänkarna utbytta mot riktiga läktare och över 200 000 människor besöker Edinburgh varje år för att ta del av uppvisningen och ceremonierna vid Edinburgh Tattoo. Biljetterna har sålt slut i förväg under de senaste 10 åren och över en tredjedel av besökarna kommer utifrån de brittiska öarna.

För att få tag på de hett eftertraktade biljetterna gäller det med andra ord att vara på hugget! Du kan redan nu köpa biljetter till 2015 års Tattoo, till exempel via Box Office, och en fördel vid planeringen är att det går att genomföra besöket när som helst under augusti månad.

Uppvisningen är en del av Edinburgh Festival, som är ett samlingsnamn för flera självständiga festivaler och event som hålls i Edinburgh under augusti månad. Att besöka några av de andra eventen, inom bland annat kultur, konst och musik, som äger rum under festivalen är i princip ett måste när man är på plats!

Tattoon utspelar sig varje vardag och två gånger varje lördag under augusti månad.
Något som verkligen rekommenderas är att besöka den senare lördagsföreställningen. Den inkluderar nämligen ett imponerande fyrverkeri, utöver den klassiska pyroteknik som alla uppvisningarna använder sig av. Sedan 2005 använder man sig även av en ljud och ljusshow, en så kallad Son et lumière, som projiceras på fasaden av Edinburgh Castle.

Son et lumiere

Varje år har Tattoon ett speciellt tema. Det kan handla om en hyllning till en utvald organisation, en viss historisk händelse eller ett jubileum. Trots det fortsätter den spektakulära slutscenen med säckpipor och trumslagare att vara huvudattraktionen för majoriteten av de som besöker uppvisningen!

Överskottet från Edinburgh Tattoo går till välgörenhet och har genom åren bidragit med över 5 miljoner pund till olika civila- och militära organisationer. Samtidigt är den stora samhällsnyttan de över 88 miljoner pund som uppvisningen varje år genererar i intäkter till staden Edinburgh tack vare alla som besöker Tattoon.

Att kombinera ett besök i Edinburgh med att uppleva Edinburgh Tattoo och resten av festivalen kommer garanterat att göra din resa både mer spektakulär och minnesvärd!

Biljetter till Edinburgh Tattoo
bokar du enklast via Box Office.

Boka flyg och hotell till Edinburgh

Boka flyg till Edinburgh

Boka hotell i Edinburgh

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.