Gruppresa till Paris: Gästbloggare Katarina Wohlfart

(Uppdaterad 191007) För dig som älskar mode är det ingen tvekan om att Paris är staden som gäller. Den här veckan får vi följa med Katarina till Paris, på en något annorlunda tur nämligen på en shoppingresa i grupp! Katarina Wohlfart driver bloggen katarinawohlfart.com där hon skriver om mode, miljö, livet och resor. Under året har hon varit i Peru i tre månader, på Gotland, i Finland och nu senast Paris och har där utforskat naturen, kulturen och hantverket. Mellan resorna läser hon nu en kurs i fotografi vid Göteborgs Universitet.

Vacker gata
Nästan överrumplande fotovackert är Paris på sina ställen, såsom denna gata i galleridistriktet Belleville nära den asiatiska restaurangen vi åt på under en av dagarna. På bilden syns en av resenärerna med Le Bon Marché-kassen i högsta hugg

I oktober i år åkte jag och min mamma till Paris. Resan bokade jag för att fira vår 90-års dag genom bloggen granntanter.se, driven av just granntanterna Camilla Thulin och Karina Ericsson-Wärn. På granntanter.se bloggar de om sina vardagliga modenoteringar och andra roligheter sedan två år tillbaka, och de anordnar nu resor för sina läsare genom bloggen. Årets två resor har gått till Krakow och Paris.

Gruppbild
Ivriga granntanter resenärer väntar på bussen

Lite pirrigt var det när jag och mamma klev in vid trappan till teater Odéon, där vi träffar allesammans första dagen. Möter oss gör en grupp ivriga modetörstande damer i sina bästa år, det och en gubbe vid namn Ingemar.

Modehistoria

På den långa tredagarslistan står diverse restaurangbesök och ett besök på Svenska klubben blandat med mode-prat och annat skitsnack. Det börjas med modevandring i området kring teater Odeon, Karinas hemmakvarter i Paris. För den som inte följer bloggen är det värt att veta att Karina är otroligt vass på modehistoria och har skrivit otaliga böcker i ämnet, så mode-prat och skvaller avlöser varandra under den tre dagar långa resan. Men kanske är det Ingemar som är den som var mest modemedvetna av oss alla visar det sig i slutändan, men sådär när man precis träffas, vet man inte riktigt vad man ska förvänta sig.

Granntanterna
Karina pekar ut och berättar modehistoria, ett återkommande element under hela resan

Vidare bär det mot Louvren för en väntande Dries Van Notens utställning med lokalbuss. Det är kanske den del av resan som alla minns bäst. Det var här vi pratade så högt och skrattade så hjärtligt att busschauffören bestämt uppmanade ”damerna där bak” att dämpa sig lite, varpå granngubben Ingemar så klokt sa att ”ja då gäller det ju inte mig”.

Mitt på dagen hamnar vi på Svenska klubben. Vikten av det röda läppstiftet som politiskt vapen utröntes precis som enklare modenotiser om rätt storlek på kläder och annat livsviktigt, det som Camilla Thulin är bra på bland annat. ”Jag ser hellre ut som en skräcködla än en grå mus” deklarerade Camilla och slog genast hål på myten att man inte kan ha för mycket smink som äldre kvinna.

Restauranger och mat i Paris

Det jag kommer komma ihåg från resan är glada skratt, nya bekantskaper och den övergoda asiatiska restaurangen, Pacific, vi åt på dag två vid lunch samt den afrikanska maten, på La Soummam, samma kväll. Fransk mat, vad är det känner jag spontant? Är det inte konstigt att när man är i ett land, ofta äter all annan mat än den som är inhemsk? Även om vi åt fransk mat och kanske framför allt franska croissanter varje frukost, vill jag framhäva den asiatiska och afrikanska restaurangen som klara favoriter.

Asiatisk lunch: Pacific (Stilla Havet), 35 Rue de Belleville, 19e arr
Afrikanskt middag: La Soummam, 3 Rue de Bièvre, 5e arr.

Två restauranger som starkt kan rekommenderas, även om granngubben Ingemar, kunnig i orientaliska mattor, noterade att det nog inte var en Marockansk matta som hängde på väggen på den Marockanska restaurangen och kan man då verkligen lita på maten?

Hermes
Hermes butik Paris

Hermes och Le Bon Marché

Dag två var vi en sväng på Hermes ”badhus”–butik, där en fick en gratis stil- kortlek av något slag och jag fick ett foto och en sur blick av dörröppnaren som tydligt påpekade att här fick jag inte ta några foton, när jag var på väg ut från butiken. Ja, det var ju skönt att han sa till efter, för vad vore en visit på Hermes utan ett bildminne?

I promenadavstånd från Hermes ligger Le Bon Marché , ett kapitel för sig självt. Le Bon Marché är ett köpcenter med märken såsom Dior och Chanel. Lyx i överflöd, men däremot inte människor i överflöd precis. Något har hänt på sistone och som noterat av Karina, den ekonomiska krisen har satt sina spår även bland lyxmärkena.

Hermes – 17 Rue de Sèvres 75006 Paris
Le Bon Marché – 24 Rue de Sèvres, 75007 Paris

Själv är jag spontant ganska intresserad av lyxigare märken som Chanel och Dior och har i åratal samlat på det jag kan hitta, som en Diorbrosch från 1964 och en liten Chanel väska för cocktailfesten. Inför resan väntade jag därför med spänning på att få se Diors butik i Paris. Men det är konstigt det där, ibland blir det man minst anar det som i slutändan är det man kommer ihåg, såsom bussresan där vi nästa blev avkastade av bussen eller loppmarknaden där Ingemar testade vintage-underkläder över sina kläder.

Det handlas
På loppmarknaden vid Porte des Vanves gjordes det mer än ett fynd, bland annat detta kvalitets tyg

Vintageshopping i Paris

Paris är ju känt för vintageshopping men överlag var den aldrig så bra som jag trodde (varken pris eller utbud) även om jag gjorde ett fotografifynd istället på den avslutande vintage/loppis-shoppingen. Fransmän vet hur man ska ta betalt och det är mer troligt att man finner det där vintagefyndet i Sverige skulle jag tro, snarare än på de loppismarknader vi var på. Priserna ligger kanske mellan 2000-5000 kr för en vintageklänning eller kappa från kvalitetsmärkena och det är nog något vi svenskar inte alltid förväntar oss, även om skicket på varorna var över förväntan.

Alla kände sig nog något nedstämda att lämna detta glada gäng när vi avslutade resan med en tur på loppmarknaden vid Porte des Vanves, lagom när vi lärt känna varandra. Jag kommer helt klart fortsätta att åka på liknande gruppresor och något som jag varmt kan rekommendera även för den ensamma resenären då många av de som var med, reste just ensamma.
Text & foto: Katarina, katarinawohlfart.com

På Resfeber Grupp & Konferens kan du boka en gruppresa om ni är fler som vill resa, kanske just en gruppresa till Paris?
Är ni lite färre går det så klart att boka en weekend till Paris också!

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.