Sol, kultur och natur i Jordanien

Dagens bloggpost är skriven av Lisa som skriver bloggen Livet från den ljusa sidan som du hittar här. http://livetfrandenljusasidan.se. Hennes blogg fokuserar på resor ihop med annat som sätter guldkant på livet. Med en positiv livssyn njuter hon av (eller drömmer om) resor (med/utan barn, långa/korta, budget/lyx), träning & hälsa och god mat & dryck och hon uppdaterar sin blogg ofta och inspirerande om dessa ämnen för njutning.

3556

Lisa tipsar om fantastiska Jordanien

Få länder jag rest till har berört mig så starkt och på så många plan som Jordanien. Det är ett land som på kort tid kan ge fantastiska natur- såväl som kulturupplevelser och samtidigt lära sina besökare mycket. Våga ta chansen att uppleva en sol- och badsemester långt bortom just sol och bad.

3718

Klippstaden Petra

Jordanien är allra mest känt för sitt världsunderverk Petra. Det var en stad under antiken, och vad som gör den så speciell är att byggnaderna i den är uthuggna direkt ur de höga klippor som ramar in den. Naturen är minst sagt mäktig och historiens vingslag otroligt påtaglig där man går bland tempel, kungagravar, trapport, amfiteatrar och offerplatser som är formade helt i sten. Runt om i staden erbjuder beduiner för en bilig peng transport på sina kameler, hästar och åsnor och det räddade oss som besökte stället med en 3- och en 5-åring vars ben inte riktigt orkade med de avstånd det ändå är i staden. Petra är stort och mäktigt och en heldag där är nästan i underkant. Fast man bör nöja sig med det om man inte har allt för lång tid på sig, för det finns mer att se i Jordanien.

3595

6949

Öknen Wadi Rum

Om Petra berörde oss för historien var det naturen i Wadi Rum som fick oss att tappa andan. Vidderna är aldrig så stora som i öknen och kombinationen av dem, av knallröd sand och av häftigt formerade klippor gjorde mig helt tagen. Vi upplevde öknen under en dag i jeep, men nöjde oss inte med det. För att få känna på kulturen ordentligt och maxa upplevelsen sov vi över en natt i beduintält och det är något jag verkligen kan rekommendera. Vi besökte Wadi rum under lågsäsong och var själva i vårt camp, och kom extra nära våra guider med vänner som på kvällen satt med oss framför brasan i timmar och berättade mycket om deras land och kultur medan vi drack oräkneliga koppar av det traditionella söta teet.

3708

7386

Världens äldsta stad – Amman

Längre upp i landet finns en spännande storstad med modern inramning men rik historia som går långt bak i tiden – Amman. Delar av den är daterade så tidigt som 10 500 f.Kr vilket gör den till den äldsta staden i världen. Det är en stad som pulserar och där västerländskt blandas med orientaliskt. Kort utanför Amman ligger välkända ökenslotten som byggdes i början av 700-talet och som nu är med på Unescos världsarvslista.

Strax sydväst om Amman ligger Döda havet, där salthalten är enormt hög liksom antalet mineraler. Dit åker man för att få hävdade hälsogivande effekter och det gör man enkelt via boende på något av alla spa-hotell.

Klädkoder och kultur

Jordanien ligger i mellanösterns hjärta, och den arabiska känslan är stark. Traditionen från nomaderna och den islamiska kulturen är påtaglig och det är olikt många andra ställen jag rest till. Det ska man förstås både vara införstådd med helst tilltalas av, för att mest njuta av Jordanien. Kvinnor har en viss plats i samhället och även du som turist ska följa de klädkoder som finns, det finns alkohol i princip enbart på västerländska hotell och inte minst så ligger det  mitt i en zon där grannländer – Syrien, Turkiet, Israel, Iran, Saudiarabien – är i krig och/eller andra kriser. Den muslimska inramningen kommer att påverka dig och moskéutropen ljuda så högt så de stör din siesta. Är du påläst och har öppna sinnen kommer allt detta ge dig en ännu större upplevelse. Det är exotiskt, spännande, intressant och lärorikt.

6838

Maten i Jordanien

Man behöver inte gå hungrig i Jordanien, maten är fantastiskt god och dessutom väldigt billig. Matkulturen bygger på otroligt goda och fräscha smårätter, med röror som hummus och baba ganoush, olika typ av grillat kött (kebab), falafel, pitabröd, grillade ostar mm.

Sol och bad

Sol och bad då? Jo, det kan du absolut få också. Jordanien har en kort men vacker strandremsa om cirka 2,5 mil och vill du ha möjligheten att se lite av en arabisk stad och kanske testa fler restauranger ska du bo i Aqaba, och vill du har mer resortkänsla passar Tala Bay bäst. På båda ställena finns hotell med privata stränder där man som turist lever som på vilket charterdestination som helst. Jordanien är varmt året om om än med betydligt lägre temperaturer under svensk vinter, och Röda havet är klart och varmt.

5731

Så jo. Nog är Jordanien ett ställe dit du kan åka för avkoppling och sol och bad men ta med dig enormt många andra upplevelser och insikter.

7215

Vi tackar Lisa för ett väldigt inspirerande inlägg och oerhört vackra bilder.

10 Responses to Sol, kultur och natur i Jordanien
 1. Hans Westin Svara

  Hej,
  Låter intressant så hör gärna av dig så snart du kan.
  Mvh Hans Westin

 2. Resfredag Svara

  Jordanien står högt upp på önskelistan efter Lisas fina reseberättelse!

  • Hallins reseblogg Svara

   Resfredag: Visst var det ett härligt inlägg. Jag blev också sugen!

 3. […] Idag är jag gästbloggare hos Resia, och Hallins reseblogg. Jag har skrivit ett reportage om Jordan... livetfrandenljusasidan.se/2014/10/20/gastbloggare-hos-resia-reportage-om-jordanien
 4. Lena i Wales Svara

  Intressant! Något tidigare okänt för mej.

 5. Kurt Eriksson Svara

  Jag kan verkligen rekommendera Jordanien. Ett besök i Petra är ett måste. En dag är för lite.

  • Hallins reseblogg Svara

   Ja, att besöka Petra verkar vara en otrolig upplevelse. Står på min bucket list.

 6. […] Lisa gästbloggade hos oss och skrev om Jordanien. Klippstaden Petra har länge stått på min önsk... blogg.resia.se/2015/01/02/resor-att-dromma-om
 7. […] Även Lisa har familj med tre barn som gärna följer med på resor världen runt. Om detta och myck... blogg.resia.se/2016/01/19/annu-mer-inspiration

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.