Second hand i London: Gästbloggare Terese Eriksson

Föredrar du vintage före nyproducerat? Älskar du London i kombination med shopping? Det här är guiden för dig! Terese Eriksson som driver vintage och Londonbloggen Betty-Lous Bakery och är ny gästbloggare hos oss på Resfeber, guidar oss till den bästa second hand-shoppingen i London. Terese är själv bosatt i London och genomsöker butiker oftare än någon annan vi känner, så vi lovar dig – det här är den ultimata guide för vintagefynd i London!

Crews hills vintage, London

Jag har genom mina år i London byggt upp en ansenlig samling krafs och krimskrams. Jag har en bred inredningstil med element från den engelska viktorianska eran med inslag av 30 och 40-tal, toppat med amerikanskt 50-tal, och spenderar mycket tid på olika marknader och affärer runt London för att söka efter inredningsprylar till min ständigt växande samling. London i sig kan vara dyrt och de där billiga loppisfynden som du kanske hoppats på att finna kan vara svåra att nosa rätt på, såvida du inte känner för en halvdags strapats till en ”car boot sale” på ett boskapsfält i Essex. För mig är ett fynd dock inte nödvändigtvis något billigt, utan snarare något unikt. London är en guldgruva för den som är på jakt efter just unika vintageskatter och du behöver inte gräva djupt för att hitta dem. Marknaderna i Spitalfields och Notting Hill är som du säkert redan känner till självklara destinationer men du kanske vill ta din vintagejakt till nästa nivå? Följ med mig så ska jag lära dig hur du hittar den perfekta 40-talsklänningen eller den där genuint engelska köksattiraljen som du alltid längtat efter men inte hittat än.

Vi mjukstartar vår vintageresa i området Islington, på 138 Upper Steet där välgörenhetskedjan Living and Giving, vars intäkter går till Rädda Barnen, nyss slagit upp portarna. Kedjan drivs av affärsmogulen Mary Portas och iden är att erbjuda kvalitets second hand till bra priser i en spännande miljö. Flera klassiska engelska märken donerar till Living and Giving och när jag besökte affären hittade jag en ny väska från Ted Baker för bara 30 pund och ett par handgjorda läderskor från Grenson till en bråkdel av orginalpriset. Butiken fylld med vackra kläder och smycken och är inredd som en klassik cabaret-teater med draperier i röd sammet, trämöbler, gamla scenlampor i mässing och till och med en liten minibio.

Living and giving, London

Nästa ställe vi besöker är inredningsaffären After Noah som ligger ett stenkast från Living and Giving, på 121 Upper Street. Butiken har känslan av ett engelskt vardagsrum inrett med prylar från 40-talet och framåt – härinne spelas gammal raspig musik och sakerna som säljs är en blandning av vintage och nyproducerat med retrokänsla. Du hittar köksprylar i emalj, klockor, mekaniska leksaker, vackra taklampor, dockhuvuden, jordglobar, smycken, pappersvaror, retrogodis, speglar och trädgårdsprylar i en gudomlig blandning. Priserna varierar men du kan verkligen handla prisvärda saker här om du är ute efter rolig och annorlunda heminredning med en touch av svunna tider.

After Noah vintage, London

Nu är det dags för en rejäl dos tvättäkta vintage. Vi tar tunnelbanan till Waterloo för att leta oss fram till gatan Lower Marsh, där Radio Days – en av Londons absolut bästa vintageaffärer – ligger. Radio Days öppnade redan 1991 och kan stoltsera med ett utbud av enbart genuina vintagekläder från 1900-talets mest glamourösa dagar – inga reproduktioner här alltså. Radio Days är en riktig tidsmaskin och här finner du inte några trasiga eller slitna plagg utan bara the cream of the crop som inte kostar skjortan. Man säljer även heminredning, smycken, hattar, solglasögon och en hel del så kallad Dead Stock, det vill säga nya kläder från gamla lager. Du kan till exempel hitta en oanvänd ”bullet bra” från 50-talet, barnskjortor med cowboymotiv och herrbyxor med det rätta snittet och lapparna kvar. Är det äkta vintagemode du är efter är Radio Days den enda affär du behöver.

Vintage klader Radio days, London

Blir du exalterad av ett salt och pepparset i form av pudlar i pastellfärger­­? Slår ditt hjärta extra snabbt vid tanken på en uppsättning franska kaffe, te och hickoryburkar från 30-talet och tappar du fattningen totalt när du konfronteras av slitna brödburkar i emalj? Då kommer du bli totalt hänförd av Crews Hill Vintage Emporium – den mest fantastiska och välfyllda butik för vintageprylar jag någonsin stött på. Vi åker från Kings Kross med over ground-tåg till Crews Hill i norra London. Längst ned på gatan utanför stationen ligger Emporiumet, som inhyser en mängd olika vintagesäljare vilka alla har en varsin monter för sina varor.

Secondhand vintage , London

Jag kan garantera att här kommer du hitta prylar du aldrig stött på tidigare. Affären bågnar av prydnadsaker, köksattiraljer, kitschiga plastleksaker, 50-talskläder, väskor, köksmöbler, handmålade skyltar från affärer och tivolin, pudlar, rådjur och kattungar i porslin – här finns allt du kan drömma och om lite till. Jag upptäckte Crews Hill för ett år sedan och har spenderat en näst intill ohälsosam summa pengar där. Sist jag var på besök kom jag hem med ett litet hallbord, amerikanska väggprydnader till köket, en sirapskanna, en oöppnad rosa puderdosa och en hawaiiskjorta till min sambo. Priserna varierar och de som handlar här är relativt välbärgade, men de handplockade varorna väger upp priserna och du återvända med någon helt unik souvenir från din Londonresa. Hoppas du gillade vår lilla retroutflykt och att vi ses snart igen. Tills dess får du gärna titta in på min blogg bettylousbakery.blogspot.com där jag skriver om mitt liv i London.

Text & foto: Terese Eriksson, bettylousbakery.blogspot.com

Det är inget snack, London är den ultimata staden för att fynda vintage och second hand. Så boka en weekend till London idag! Under tiden kan du läsa hela vår shoppingguide till London här.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.