Vinresa i Sydafrika: Stellenbosch, Franschhoek & Kleine Zalze

I den här reseguiden har vi tagit fram ett urval av restauranger och hotell runt Kapstaden som vi tycker har det där lilla extra. Sydafrika är känt för sina vindristrikt så som Stellenbosch och om du letar efter en mat- och vinresa så är det här guiden för dig! Vi tar dig till den berömda vingården Kleine Zalze, Franschhoek och självfallet Kapstaden.

Restaurang med utsikt över vingård, Sydafrika
Copyright Zeepix

Stellenbosch

Stellenbosch är en trevlig universitets-stad som grundades 1679 och är Sydafrikas näst äldsta stad efter Kapstaden. På Stellenbosch stora universitet kan man bland annat studera vinkunskap och utbilda sig till vinmakare. Om du är intresserad av vin så är Stellebosch perfekt, beläget bara fem mil från Kapstaden och det är dessutom det största och mest välkända vindistriktet i Sydafrika.
Staden är härlig att promenera runt i. Här hittar du trevliga små affärer, boutiquer, restauranger, uteserveringar och konstgallerier. Du finner utmärkta restauranger såväl inne i staden som ute i vindistriktet.

Mat och vin i Sydafrika
Njut av underbar mat i en magnifik miljö på Avontuur Estate Restaurant. Copyright Zeepix

Avontuur Estate Restaurant

När du kör in på den pampiga uppfarten på Avontuur Estate möts du av vinrankor och hagar med hästar och föl. Herrgården är en av Sydafrikas främsta uppfödare av tävlingshästar och här går bland annat Sydafrikas dyraste avelshingst runt och betar.
Avontuur har precis som många andra vingårdar även en restaurang. Den här restaurangen är en av de trevligaste och har dessutom ett mycket inspirerande kök.
Att inta en lunch på Avontuur Estate Restaurant är något vi verkligen rekommenderar. Missa inte den utsökta ankan, som är den populäraste rätten på menyn, och desserten mandelflarn med bär och glass.
Njut av välsmakande mat och den rofyllda utsikten men framförallt av vingården och dess vin!

Adress: Avontuur Estate, R44 Road, Somerset West
www.avontuurestate.co.za

Lunch på Avontuur Estate Restaurant, Sydafrika
Skön avslappnad atmosfär med kombination av utsökt mat och vin från regionen. Copyright Terrior

Kleine Zalze – Terroir Restaurant

På vingården Kleine Zalze finner du en av Sydafrikas bästa restauranger. Terroir Restaurant är prisbelönt och mycket populär både bland sydafrikaner och turister. Priserna är dyrare än genomsnittet men maten är väl värd varenda krona. Menyn förändras dagligen och presenteras på en griffeltavla av den mycket trevliga och kunniga personalen.
I väntan på maten bjuds du på en utsökt amuse-bouche som extra förrätt för att sätta igång smaklökarna innan resten av smakupplevelsen tar fart. Här erbjuds åtta förrätter, sex huvudrätter och ett val av sex efterrätter. Men du kan vara lugn, på Terrior äter du gott vilken rätt du än väljer!
Du kan självklart njuta en vinprovning på Kleine Zalze och flertalet av vinerna finner du även i Systembolagets sortiment.

Kleine Zalze består av ett hotell och en golfbana, och är ett utmärkt alternativ om du vill kombinera trevligt boende med god mat, vinprovning och golf i en spektakulär miljö!

Adress: Kleine Zalze Wine Estate, Technopark turn off, R44 Road, Stellenbosch
www.kleinezalze.com/terroir

Hotell och golfbana Kleine Zalze, Sydafrika
Upplev en fantastisk solnedgång med ett gott glas vin (Sundowner, sydafrikanernas uttryck för en drink i solnedgången) på restaurangens altan innan du äter en utsökt middag.

Franschhoek

1600-tals staden Franschhoek ligger i en vacker dal uppe i bergen, ungefär en och en halv timmes bilfärd österut från Kapstaden. Namnet Franschhoek är afrikaans och betyder ”det franska hörnet”.
Här finner du många restauranger som håller mycket hög klass och hit reser turister från hela världen för att äta och dricka gott, en lämplig avstickare när du besöker Kapstaden.

Grande Provence Estate

På The Restaurant på Grande Provence finner du en mycket elegant och modern atmosfär som inramas av en utsökt smakupplevelse. Här blandas det franska och sydafrikanska köket, det bjuds till exempel på struts, antilop, tonfisk, hummer och pilgrimsmusslor. Inredningen är smakfull i vitt och marinblått och du sitter bekvämt tillbakalutad i snygga och sköna stolar.
När mättnaden har infunnit sig kan du besöka konstutställningen som finns i anslutning till restaurangen, där stoltseras verk av sydafrikanska konstnärer. En bra avslutning på en god middag!

Adress: Main Road (R45 Road), Franschhoek
www.grandeprovence.co.za

Dock House Boutique Hotel & Spa, Sydafrika
Dock House Boutique Hotel & Spa är ett litet charmigt hotell med utsikt över Waterfront. Copyright Dock House Boutique Hotel & Spa.

Hotelltips Kapstaden – Dock House Boutique Hotel & Spa

Förutom att äta och dricka gott så måste man ju också sova någonstans! Vårt tips är checka in på hotellet Dock House. Hotellet har endast sex stycken elegant inredda rum, där varje rum har balkong eller egen uteplats. Precis i anslutning till hotellbyggnaden finns en stor trädgård med pool. Trots att hotellet ligger i det välbesökta Waterfront-området kan du uppleva avskildhet och lugn i en lummig miljö. Bara några hundra meter från hotellet har du tillgång till Waterfronts hela utbud av affärer och restauranger.

Adress: Portswood Close, Portswood Ridge, Victoria & Alfred Waterfront, Cape Town, South Africa, 8001
www.newmarkhotels.com

Med endast en timmas tidsskillnad mellan Sverige och Sydafrika slipper du jetlag och kan direkt börja njuta av allt som Sydafrika har att erbjuda – mat, vin och vingårdar i världsklass! Boka din resa till Kapstaden här!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.