Sevärdheter i och utanför Madrid

Idag gästas vi av Johanna Westberg som skriver bloggen A Lady & A Tramp. Här hittar du bloggen där Johanna skriver om resor, träning och andra guldkanter i vardagen. Johanna använder även Instagram, @lady_tramp som hon uppdaterar ofta. Vill du läsa från datorn så klickar du här.

En stad som Johanna ofta återvänt till och kan på sina tio fingrar är Madrid. Vi får följa med på en resa bortom de kända sevärdheterna.

Spanien är favoritlandet

Spanien är ett av mina favoritländer och jag återvänder så ofta jag kan. Flera gånger har jag varit i Madrid, bland annat har jag läst spanska där en sommar och hade då tid att både beta av sevärdheter, ha vardag och göra dags- och helgutflykter. När jag reser strosar jag mycket, hittar gärna något litet ställe att äta på eller ta en kaffe. Kvarteren kring Lavapiés är fina att hitta små matställen och mycket är ekologiskt och biodynamiskt odlat och att hitta mjölkfritt eller vegetariskt är inga problem. Området har varit arbetarkvarter men är numera hippt och färgglatt.

Lavapiés
Färglada kvarter kring Lavapiés.

Frukostfavorit

Mitt favoritmål på dagen är frukost och trots att jag älskar frukostbufféer så har jag en avskalad Madridfavorit jag ätit var och varannan dag jag varit där. I princip alla caféer serverar tortilla Española, en omelett med potatisbitar i, oftast serverad med en brödbit till. Med en svart kaffe till är det enkelt och gott, och jag står mig bra på det. Barerna har ofta uteservering och tidningar du kan låna och starta dagen med.

Favoritfrukost tortilla Española
En favorit är tortilla Española.

Klassiska sevärdheter

Missa inte det vanliga sevärdheterna i Madrid, som Plaza Mayor, parken vid slottet eller något av museerna. Det största museet är Museo del Prado men min personliga av museerna är Reina Sofia. Museerna har konst från olika tidsepoker och Reina Sofia har den konst som är skapad senare än 1881 vilket är Picassos födelseår. På Prado är det fantastiska gamla oljemålningar medan på Reina Sofia är det modernare, impressionistiskt och många konstnärer jag tycker om som till exempel Salvador Dalí och Picasso. Mest kända målning är La Guernica av Picasso som handlar om inbördeskriget.

Spaniens största utomhusloppis

Spaniens största utomhusloppis är El Rastro på söndagar. Jag älskar loppisar och second hand-shopping och har många fynd från resor, från El Rastro har jag en välanvänd hatt och väska som båda varit i många länder därefter. Officiellt öppnar marknaden klockan nio men den är igång en stund innan och jag tycker den stora charmen är att vara där tidigt och se marknaden vakna. Bästa fynden görs i lugn och ro tidigt på morgonkvisten, senare på dagen är det mer turister, trångt och det kan bli lite urplockat.

Modern Metro

Metro Tirso de Molina

Madrid har en av världens modernaste och fräschaste metrosystem. Se till att du åker till metro- och tågstationen Chamartín, den har man byggt in och skapat en ovanlig vänthall fylld av växter. Här kan jag sitta länge och titta på folk.

Estación Chamartín

Livemusik

Café Central

Gillar du livemusik och i synnerhet jazz ska du inte missa Café Central på Plaza de Ángel som haft konsert dagligen i fyrtio år.

Utflykter från Madrid

Madrid är en stad många åker till över en långhelg och då har du garanterat saker att fylla dagarna med men stannar du lite längre kan det vara kul att åka på en liten utflykt. Jag tycker det är intressant med historia och ser gärna gamla städer och byggnadsverk.

Alcalá de Henares
Ta tåget, cercanías, till Alcalá de Henares
ungefär tre mil österut från Madrid. Det går varje kvart, många dagspendlar till jobb i Madrid härifrån. Det är en väldigt mysig liten stad med ett gammalt centrum som är på unescos världsarvslista. Här ligger också ett av Europas äldsta universitet, grundat i början av 1500-talet. Det är Cervantes födelsestad och du kan besöka Cervantes hus eller fota dig själv med statyn på honom och hans vapendragare Don Quijote.

Plaza de Cervantes är hjärtat i staden och jag tycker väldigt mycket om blomsterplanteringarna på det torget. På calle Mayor, en av gatorna från Plaza de Cervantes, hittar du riktigt prisvärda tapas. Om du beställer en dryck så får du tapas till och det är nästan så att ställena slåss om att servera, det kan ingå en eller flera valfria tapas från menyn och det är inga små minifat med oliver vi pratar om utan det kan vara hamburgare, smörgåsar eller en portion papas bravas (klyftpotatis).

Alcalá de Henares

Viadukten i Segovia
Har du en heldag över så ta en dag för att åka till Segovia och titta på riktiga sagoslott och akvedukter sedan romarnas tid. Den lilla staden rymmer hur mycket historia som helst och är fin att strosa i med smala gator och många ställen kring torget för mat (varning för turistpriser). Gå upp till sagoslottet Alcazar och se ut över katedralen och vidderna omkring. Katedralen är den sista i gotisk stil som byggdes i Spanien och anses vara drottningen av katedraler. Alcazar är som hämtat från en törnrosafilm och du kan du gå in i och titta på kunglig inredning, eller utanför i den välskötta trädgården. Nere på torget Plaza del Azoguejo ligger den stora romerska akvedukten, den behöver du inte vara varken ingenjör eller historiker för att imponeras av. Över 25000 granitblock räknas den som ett av romarnas viktigaste byggnadsverk och den är daterad ca år 100 e.kr. Det är en upphöjd vattenkanal som sträcker sig 818 meter med över 170 valv varav det högsta är 29 meter. Maken till ingenjörskonst finns knappt och den är snart två tusen år gammal.

Katedralen i Segovia
Katedralen i Segovia

Viadukt i Segovia
Här står jag vid viadukten i Segovia, med hattfyndet från el Rastro!

Vi tackar Johanna för de härliga tipsen om Madrid.

Boka flyg och hotell till Madrid

Boka flyg till Madrid

Boka hotell i Madrid

9 Responses to Sevärdheter i och utanför Madrid
 1. Christina Frisberg Svara

  Madrid med omgivning är underbart vackert och det finns allt att se o göra o lite till!!
  Men undviker att åka dit i Augusti för värmen är ofattbart plågsam då och Madrid är tomt på Spanjorer för även de har flytt staden mot stränderna och svalkan, min dotter bor i Madrid sedan snart 15 år så hon vet alla små härliga ställen man bör se!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Christina Friberg: Vad härligt! Då gissar jag att du har varit där mycket. Bra tips där om augusti. Kan tänka mig att det blir väldigt hett!

 2. […] ger jag mina bästa Madridtips hos Resia. Min favoritfrukost, var livemusiken finns, spaniens störs... lady-tramp.se/2014/09/24/om-tips-i-madrid
 3. Anna, New York – My Bite of the Big Apple Svara

  Härliga tips och bilder! Jag lägger dem på minnet inför kommande Spanienresor. Det är ett land där mycket återstår att upptäcka för mig. Åker ju mest till New York … 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Anna: Vist var det härliga tips. Man längtar ju dit! KAnske du vill gästblogga om New York hos oss? Om så är fallet så maila mig på margareta.hallin@resia.se

 4. […] massor med resor, hotellövernattningar och annat t.o.m. 12 oktober. Finns HÄR hos Hallin som jag g... lady-tramp.se/2014/10/08/om-att-nu-tavlar-jag-ut-en-resvaska
 5. […] Johanna som driver bloggen lady-tramp.se gillar att både träna och resa. Det vet vi ju att det bl... blogg.resia.se/2016/01/19/annu-mer-inspiration
 6. Thomas Stenberg Svara

  Tack för alla fina tips i bloggen!
  Framförallt tipset om Alcalá de Henares strax utanför Madrid som vi besökte nyligen. En pittoresk pärla inte så långt från Madrid! Fantastiskt när storkarna svävar över torget! Och alla små serveringarna med Tapas. Man kan åka dit enbart för detta!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Så kul att du uppskattade tipsen. Det låter som ni haft en härlig resa!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.