Guide till Mallorca del 2: Gästbloggare Eva Sollén

Mallorca: guide till 15 favoriter fortsätter. Vår gästbloggare Eva Sollén bidrar med sina bästa tips för en lyckad resa till Mallis, följ med på tapasrunda, grönskande natur och trånga gränder.

Mallorca

Läs del 1 av Guide till Mallorca av Eva Sollén här.

8. El Sabor

El Sabor är en restaurang i Port de Sóller som serverar utmärkt tapas och medelhavsmat. Ena kvällen (av våra två besök) bokar vi bord utomhus på en upphöjd lounge med utsikt över havet och den gamla spårvagnen som går mellan Port de Sóller och Sóller.

Vi testar några olika maträtter och den stora favoriten blir bakalar, en vit fisk som tillagas så att smaklökarna får en riktig häftig upplevelse! Trevlig personal också.
Adress: Ctra, del Puerto 72, 07108 Port de Sóller

Maträtter på trestaurang El Sabor Mallorca Restaurang El Sabor, Mallorca

9. Sa Foradada

Sa Foradada, även kallad Na Foradada, är en halvö några kilometer utanför Deiá. Halvön, som ser ut att flyta på havet, har fått sitt namn av ett 18 meter stort hål som skapats av erosionen och är troligen en av de vackraste platserna på Mallorca.

Vi börjar med att lösa biljett för 4 euro till ärkehertigen Luis Salvador Habsburg-Lorenas gamla hus, som i dag är museum. Då får vi även tillträde att gå in i hagen med åsnor och det är där vägen ned till Sa Foradada går. Vi nöjer oss dock med att gå en kortare bit för att titta på halvön, eftersom regnmolnen hopar sig över oss och vi tyvärr inte är klädda för det.

Det går bra att ta sig hit med båt också; det är det många som gör.

Åsnor Sa Foradada Mallorca Vackra trädgårdar Sa Foradada

10. Lugar del Vino

Lugar del Vino är ett vinotek i Palma, ett av ett 15-tal franchiseanläggningar i Spanien, som koncentrerar sig på goda viner, tapas och har väldigt kunnig personal. Personalen har goda kunskaper om alla viner och kan hjälpa dig att välja om det behövs. Du kan även beställa enklare tapas och få ett gott vin rekommenderat till dem.

Vi pratar med Laura, som vi märker är väldigt omtyckt av sina kunder, och hon berättar att det är många lokalbor som kikar in för ett glas vin och ett trevligt samtal. Hon berättar vidare att det varje vecka hålls evenemang här, exempelvis vinprovning eller livemusik. Apropå musik nämner Laura att du gärna får välja vilken musik du vill höra medan du njuter av ditt vin.

Passa även på att köpa med en liten present till den vinintresserade eller en egen souvenir.
Adress: Costa de Sa Pols, 7 – Bajo izquierda

Vinotek Lugar del Vino, Mallorca Vinotek Lugar del Vino, Mallorca

11. Brondo Architect Hotel

Laura från Lugar del Vino rekommenderar oss att besöka Maria Salinas på hennes Brondo Architect Hotel. Ett hotell som inte bara är ett fantastiskt designhotell, med hotellrum som är unikt och individuellt designade, utan även har en restaurang med högklassig mat och en skön terrass mellan byggnaderna.

Salinas är en erkänt duktig kock och hon bjuder på en otroligt fräsch sallad, Ensaladilla Rusa, med tonfisk, potatis och morötter. Miljön är helt underbar och Maria är verkligen en härlig människa som vill att alla gäster ska känna sig som hemma. Toppklass!

På vinterhalvåret har Maria matlagningskurser med mat som är typisk för Mallorca, där deltagarna får följa med i saluhallarna på jakt efter de bästa råvarorna innan själva matlagningen tar vid.
Adress: Carrer Can Brondo, 4, 07001 Palma

Bilder från hotell Brondo Architect, Mallorca Konstverk på Brondo Architect Hotel, Mallorca

12. Vilanova8

När du vill kombinera presentköp och inredningsinspiration med en kopp te eller ett glas cava, är spansk-schweiziska Vilanova8 i Palma stället du ska bege dig till. Här kan du köpa med dig både ditt favoritte och bänken du suttit och vilat på. Eller varför inte tavlan du tycker skulle passa där hemma, vilken du precis hittat när du beundrat den aktuella utställningen i lokalen som även fungerar som konstgalleri.

Vilanova8 erbjuder både försäljning och konsultation av inredning i hem, företag, hotell och evenemang. De använder sig av nationella och internationella varumärken och tillverkar dessutom efter egna idéer och mönster.

Ägarna berättar för oss att de tidigare bott på fastlandet men att de trivs betydligt bättre på Mallorca med den mentalitet som finns på ön.
Ett perfekt ställe att planera in en paus på.
Adress: Carrer d’En Vilanova, 8, 07002 Palma

Häftiga Vilanova 8, Mallorca 29PicMonkey Collage

13. Saluhallen Mercat De L’Olivar

Saluhallen Mercat De L’Olivar är ett riktigt eldorado för dig som gillar saluhallar. Här är det hög kvalitet på frukt, grönsaker, kött och fisk, och här finns allt du kan tänka dig i matväg.

Är du ute efter en lättare lunch, kan du välja någon av de små tapasrestaurangerna som erbjuder sina specialiteter.

Vi väljer att handla sushi direkt från kocken Thomas Wilden, som har två Michelinstjärnor på Yosushi – Bar & Takeamay, samt ostron från ett annat ställe i saluhallen.

Du äter stående och kan även köpa ett glas cava eller vin till dina tapas om du önskar.
Adress: Plaza Olivar, 4, 07002 Palma

Sushi på Yosushi Bar & Takeamay, Mallorca

14. Bar Abaco

Jag undrar om inte Bar Abaco är den mest rekommenderade baren jag hört om innan vår resa till Palma. En speciell cocktailbar dit alla turister hittar. Kan det verkligen vara något?

Ja, den är verkligen speciell! Redan när jag tittar in i den stora gedigna porten i detta 1600-talspalats förstår jag vad alla pratar om. Det är som att kliva in i en helt annan tid och värld, och det första vi möter en är en stor dekorativ hög med frukt och grönsaker.

Bland skulpturer, kandelabrar, burfåglar och blomsterarrangemang kan du avnjuta din dyra drink, antingen inomhus eller ute i trädgården.

Vi tar med oss våra drinkar en trappa upp, dit nästan ingen annan har hittat. Här kan vi slänga upp fötterna i en stor gammaldags soffa och gå ut på balkongen och spana ut över trädgården.
Adress: Calle San Juan, 1, 07012 Palma de Mallorca

32PicMonkey Collage

15. Gränderna i Palma

Vi hyr en lägenhet i gamla delen av Palma, där det är ett enda gytter av mysiga, smala gränder med blankslipade gatstenar. Här kan du strosa omkring i timmar och kila in i gallerier, små butiker, caféer, glassbarer, tapasrestauranger eller stanna vid ett hål i väggen för en öl bland alla historiska byggnader. Att vår lägenhet har en smal balkong där vi kan sitta och titta ut över gränderna med en bok i handen är ett stort plus.

De gamla gränderna i Palma får avsluta och symbolisera våra upplevelser i Mallorca där vi träffat många speciella människor och besökt flera unika platser.

Mysiga gränder på Mallorca

Text & foto: Eva Sollén, peopleinthestreet.se

Glöm hösten och den kommande vintern för en stund, boka en weekend till Palma istället!

Boka flyg och hotell till Palma

Boka flyg till Palma

Boka hotell i Palma

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.