Guide till Mallorca del 1: Gästbloggare Eva Sollén

Om du längtar tillbaka till sommaren så har vi trösten, Mallorca är den perfekta destinationen under hösten för att fortfarande få åtråvärda soltimmar. Vår gästbloggare Eva har gjort en Mallorca-guide med topplista på 15 favoriter och en stor dos inspiration. En härlig blandning av restaurangtips, saker att göra och platser värda att besöka på Mallorca!

Båtar på havet, Mallorca

Mallorca 15 dagar – våra 15 favoriter

I augusti tillbringade vi 15 dagar på härliga Mallorca. Vi bokade tre olika boenden eftersom vi ville utforska olika delar av ön: Ciudad Jardín (2 km från flygplatsen och 5 km från Palma centrum), Port de Sóller (bortom bergen i öster) och gamla delen av Palma centrum. Tre helt olika områden, varav det första stället hade få hotell och mestadels spanjorer, Port de Sóller hade satsat mycket på turism och avslutningsvis storstaden Palma hade mysiga gränder och utmärkt shopping.

Vi hittade flera pärlor av olika slag; några hade vi sett ut innan medan andra hittades mer eller mindre slumpmässigt. Här är en lista på våra favoriter – utan inbördes ordning.

1. Stranden vid hotell Ur Portofino

Någon sa att det bara finns tre hotell i Ciudad Jardín. Vi bor på trevliga, turkosfärgade Ur Portofino, där rummen är ganska små. Men vår utsikt över havet och den avkopplade stämningen som genomsyrar hela hotellet räcker för att vi ska känna oss som hemma.

Badvakten Patricio håller ordning på poolen och ser till det inte blir för högljutt kring den. Han är dessutom väldigt social och trevlig, och det faktum han jobbar som skidlärare i Andorra vintertid gör inte saken sämre för oss slalomintresserade.

100 meter från Ur Portofino finns en strandpromenad och en fin, bred sandstrand. Det finns uthyrning av parasoller och badvakter, och bästa läget (utan sten på botten) är rakt nedanför Ur Portofino. Men det vi gillar allra bäst med stranden är detta: På kvällarna dukar spanjorerna upp med långbord, lyktor och massor av mat och dryck för släkt och vänner. Köp med er tapas och ät middag på stranden, det blir inte bättre än så!

Bilder över stranden Ur Portofino, Mallorca

2. Takterrassen på Hotel UR Azul Playa

Den som följer vår blogg, peopleinthestreet.se, vet att vi är väldigt svaga för takbarer. Till vår glädje finns en takterrass med tillhörande bar på systerhotellet till Ur Portofino, det mindre, klarblå Hotel UR Azul Playa.

Vid vårt besök berättar personalen att de inte har marknadsfört takterrassen, vilket även märks på antalet besökare. Men med något gott i glaset, nedsjunkna i en mjuk soffa, med utsikt över stranden på de middagsätande spanska familjerna och till ljudet av havets brus, bryr vi oss inte om att det finns lediga sittplatser runt oss.
Vi ber att få återkomma under dagtid för att kunna fotografera, vilket går alldeles utmärkt och utsikten når långt.
Adress: Isla de Rodes, 24, 07007 Palma de Mallorca

Takterrassen på Hotel UR Azul Playa, Mallorca

3.Fusion Cafe Lounge

Mitt emot Ur Portofino finns en fantastisk restaurang! Fusion Cafe Lounge, Chill out Bar and Grill Restaurant, drivs av franskfödde René och hans fru. Vi besöker Renés restaurang ett par gånger, första gången bara för en drink, det är tanken i alla fall. Men vi blir kvar i flera timmar och har en kul kväll tillsammans med tre härliga kvinnor som talar spanska med oss. Som tur är, har René möjlighet att sitta ned tillsammans med oss mellan varven och tolka åt båda håll.

Det visar sig att René inte bara är väldigt trevlig, han är även en otroligt duktig kock! Vi får bord på innergården där vi njuter av vår trerättersmiddag, bestående av chilimarinerade musslor, BBQ Mix, som grillas i öppna spisen inne i restaurangen och toppas med chokladtårta och varsitt glas vin för 52 euro. Maten smakar helt otroligt gott! René berättar dessutom att allt är ”hemgjort”. Inte konstigt att Tripadvisor har väldigt högt betyg på restaurangen!
Adress: Trafalgar 33, 07007 Palma de Mallorca

Fusion Cafe Lounge, Mallorca
Fusion Cafe Lounge, Mallorca

4. Torre d’en Pau

I Ciudad Jardín finns en av Mallorcas bäst bevarade fästningar, Torre d’en Pau, som byggdes på 1600-talet eftersom man fruktade piratattacker. Här finns underjordiska gångar, kryphål, vallgrav och plats för åtta kanoner i det som i dag är en park för allmänheten.

Sedan militären lämnade fästningen har området förfallit och det finns starka önskemål om att kommunen renoverar parken, där en koloni av katter har bosatt sig. Parkområdet har lekpark, pingisbord, basketkorgar, graffitti på väggarna och en alldeles storslagen utsikt från toppen.
Adress: Josep Mascaró i Passarius, 07007 Es Coll d’en Rabassa Balearerna

Fästningar Torre d’en Pau, Mallorca
Torre d’en Pau, Mallorca

5. Hyra cykel

Hyra cykel är ett utmärkt sätt att utforska ett nytt resmål på. Det finns flera cykeluthyrare på Mallorca och vi hyr cyklar ett dygn för 14 euro, från vårt grannhotell.
Efter hela strandremsan och i Palma finns fina cykelvägar som vi cyklar efter. På vissa ställen är de dock väl så smala, och du bör vara uppmärksam mot gående som inte riktigt har koll på cykelvägarna. Cyklarna har stötdämpare, rejäla däck och sköna sadlar, och de är väldigt lätta att cykla med.

Cykeltur på Mallorca

6. Ferrocaril de Sóller

”Den röda blixten” är ett gammalt tåg från 1930-talet som går flera gånger dagligen mellan Placa Espanya i Palma och Sóller, längs en 27 km lång järnväg. Landskapet är storslaget när tåget sakta slingrar sig genom berg, dalar, pinjeträd, fruktträdgårdar och 13 tunnlar. Att stå ute mellan vagnarna när tåget åker genom tunnlarna är en häftig känsla!

Man byggde järnvägen 1912 för att snabbt kunna frakta apelsiner till Palma och i dag transporteras cirka1 miljon personer efter linjen varje år. Turen tar ungefär en timme och då ingår ett stopp för fotografering. Vi betalade 12,50 euro (kontant) för enkel resa.

”Den röda blixten” är ett gammalt tåg från 1930-talet

7. Restaurant El Teatro Latino

Vill du äta riktigt gott grillat kött när du är i Port de Sóller? Då ska du lämna strandpromenaden och gå ett kort kvarter upp till argentinska El Teatro Latino.
Kocken Walter visar sig vara en mångsidig man, som dels delar med sig av olika historier och tips på utflyktsmål, dels har snickrat ihop den härligaste soffa vi slängt upp benen i, med en god drink i handen. Men framför allt är han en fantastisk kock! Vi ber honom göra en särskild smakmeny till oss och medan han grillar sirloin steak, L-bone, revbensspjäll och grönsaker på utegrillen slår vi oss ned i trädgården med full utsikt över matlagningen. I högtalarna spelas medryckande latinamerikansk musik. Missa inte!
Adress: C / Lepanto 5, 07108 Port de Sóller

Restaurant El Teatro Latino, Mallorca
Restaurant El Teatro Latino, Mallorca

Text & foto: Eva Sollén, peopleinthestreet.se
Läs del 2 av guide till Mallorca här.

Om du inte har 15 dagar till över under hösten kan du ändå njuta av Mallorca genom att ta en weekend dit. Mallorca är nära att flyga till och en perfekt plats att få njuta av lite värme in på hösten. Så gör som Eva, boka en weekend till Palma de Mallorca här.

Boka flyg och hotell till Palma De Mallorca

Boka flyg till Palma De Mallorca

Boka hotell i Palma De Mallorca

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.