Guide till Islington, London: Gästbloggare Gerd

Är du Londonfantast? Det är vi på Resfeber! Därför kan vi inte få nog av guider och tips till London, så nu bjuder vi på ytterligare guide med fokus på Islington. En av våra främsta londonexperter och gästbloggare Gerd har plockat ihop sina bästa tips så att du kan få ut ännu mer av London!

Mysiga husfasader i Islington, London
Cloud Cuckoo Land i Islington, en av Gerds personliga favoriter.

Merrie Islington från mjölk till design

Visst är Islington muntert eller glatt, men anledningen till att Londons minsta borough får epitetet merrie beror nog på det välstånd och den rikliga tillgången på mejerivaror under 1700-talet. Då var det en by med stora gårdar som försåg city med mjölk och ost och även i dag kan man mycket påtagligt känna historiens vingslag när man snubblar över den väldigt höga trottoarkanten på Upper Street. Jo, kanterna är extra höga eftersom tusentals kor passerade på vägen till Smithfields boskapsmarknad och man ville skydda Islingtons fina medborgare från sörjan av kodynga, urin och lera. Från ett fashionabelt område under 1800-talet med stora fantastiska hus till en fattig kommun med stora problem under 1900-talet; Islingtons utveckling har verkligen varit en berg- och dalbana.

Arsenalflagga i Islington, London
Många prominenta personer har bott här, bland annat Tony Blair och Kate Winslet men även Lenin. Nu är den enda röda flagga som vajar här Arsenals.

I dag är det trendigt att bo här och huspriserna har stiget enormt de senaste trettio åren; ett normalt familjehus kostar cirka sex eller sju miljoner kronor. Men det finns också en stor del subventionerade bostäder för låginkomsttagare, så kallade social housing, eftersom en tredjedel av invånarna här lever på någon form av bidrag. Kanske är det denna unika polarisering som gör stadsdelen speciell och äkta. Islington känns inte posh!

Skyltfönster Upper street, London
En fantastisk shopping får man om man tar bussen eller tunnelbanan till Angel och sedan strövar Upper Street fram till Higbury & Islington.

Numera vallfärdar man hit för att ta del av all läcker design som skapas och visas i alla de otaliga designbutiker och showroom. Årets höjdpunkt är London Design Festival 13-19 september och då är det julafton att komma hit och ströva bland all fräsch design.

Låter Abigail Ahern bekant? Hon har figurerat i svenska inredningstidningar men är naturligtvis mest känd för att vara en duktig inrednings- och produktdesigner som har återförsäljare i både Harrods och Conran Shop. Dessutom har hon en mycket liten men helt underbar butik på Upper Street där det finns spännande textilier och alltid söta lampor (hennes Mungo Bulldog Lampa är sötare än söt).
Twnetytwentyone är en annan guldgruva för design intresserade och ytterligare en är Chest of Drawers som visar vad man kan åstadkomma med rena material och kreativitet.

Emirate Stadium, London
Arsenal FC eller The Gunners grundades 1886 och har vunnit Premier League 13 gånger senast 2004 och FA-cupen elva gånger.

Mitt första besök i Islington var när jag skulle se fotboll med sonen och favoritlaget Arsenal på fina gamla anrika Highbury när de spelade mot Manchester United. Vilken underbar fotbollsfest. Folk öppnade upp sina hus och sålde vimplar eller mackor i trädgården. Det var lätt att dras med i fotbollsyran och känna Nick Hornbys Fiver Pitch-stämning. Nu är Highbury är borta och the Emirate stadium är numera deras hemmaplan – inte samma atmosfär eller stämning men de har en fantastisk fotbollsshop och bra guidade turer.

Kaffeservis
Camden Passage Market är egentligen fyra marknader; här är det exklusivitet framför kvantitet som gäller.

Nu är det oftast Camden Passage som lockar mig hit. Ett underbart virrvarr av gränder med massor av små butiker och fyra olika marknader. Här finns spröda porslinskoppar, mynt från 1800-talet, vintage militärkläder, blommiga fyrtiotalsklänningar eller små handstickade leksaker. De fyra marknaderna har olika specialiteter till exempel kan man köpa smycken, hattar eller handväskor på Annie’s Antique Market varje onsdag, lördag och söndag men är man mer intresserad av böcker är det Pierrepont Market på torsdagar och fredagar.

Vintagefynd i Islington

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Butiken Annie’s Vintage är väl värd ett besök – kan det vara Londons bästa vintagebutik för vackra kläder? I alla fall är Kate Moss kund här.

Förutom marknaderna så finns det underbara små butiker i gränderna. SMUG är min favorit – det är inrednings- och grafiska designern Lizzie Evans som har den butiken och jag lämnar oftast butiken med någon handgjord leksak (ugglan i tyg är väldigt söt) eller något speciellt till köket – kökshandduk med fint grafiskt tryck av ett marsvin. Underbar och unik design med fantastisk kvalitet.
En annan favorit är Cloud Cuckoo Land har funnits här länge och de har fantastiska vintage kläder från hela 1900-talet. Vad sägs om en vackert broderad bäddjacka från 1920-talet eller en cocktailklänning från 40-talet?

Vintageburik Cloud cuckoo land i Islington

Restaurangerna är många men en av mina favoriter är rustika Narrow Boat som ligger alldeles vid Regent’s Canal. Puben ligger alldeles vid vattnet och medan man dricker sin öl kan man se vad som händer längs kanalen. Deras vegetariska Sunday Roast det vill säga ”limpa med stilton, spenat och pesto” tillsammans med stekt potatis, Yorkshirepudding och rödvinsås är gudomlig och vad passar bättre en söndag än en promenad längs Regent’s Canal. Ett stenkast därifrån ligger Island Queen.

Restaurang Island queen Islington

Som är en otroligt vacker pub med etsat glas, handmålade speglar och den lär ha anor från 1851. Maten är klassisk pubmat och oerhört vällagad och med stor omsorg vad gäller råvaror. Det finns många sköna soffor och vrår som passar både för att spela sällskapspel eller ha läsa bok.

Dessert på Ottolenghi London

Ottlenghi, denna makalösa restaurang ligger på Upper Street. Jag älskar att slå mig ned vid deras stora gemensamma bord och njuta av deras smakrika och färgrika rätter. Kanske småprata en stund med grannarna och få tips på vad jag ska beställa. Jag brukar välja en huvudrätt med två sallader – vilket innebär att jag väljer kolgrillad lax eller getost quiche som huvudrätt och sedan väljer några av deras fantastiskt goda sallader rostad aubergin eller blomkål. Efterrätterna är svåra att tacka nej till eftersom de är helt otroligt goda.

Bullar och fika London

Tja, Violet ligger egentligen inte i Islington utan i Hackney men när man ändå är i närheten ska man definitivt passa på att ta sig till Violet på Wilton Way. Det tar cirka sex minuter med London Overground från Highbury Islington till Hackeny Central. Från början var det cupcake som lockade mig. Det är något skönt med den diskreta skylten på den vita husväggen och borden utanför som inte gör något väsen av sig. Här behöver man inga trendiga sittytor för här är kakorna i fokus. I det minimala lilla fiket står kakorna framdukade huller om buller och tre bagare håller på med sponge cake och cinnamon rolls. Jag älskar cupcaken med aprikos och polenta eller mini varianten med banan och kaffe. http://www.violetcakes.com/

Den här artikeln skulle kunna bli hur lång som helst och jag har inte fått plats med Sadler’s Wells, New River eller The Kings Head Tavern. Islington är en stadsdel som är lätt att ta sig till och spännande att utforska.

Text & foto: Gerd Pedersen, En turist i London
Läs Gerds tidigare inlägg om London här.

Vad ska du göra i höst? Planerar du våren? Boka en weekend till London så har du något härligt att se fram emot!

Boka flyg och hotell till London

Boka flyg till London

Boka hotell i London

Boka weekend till London

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.