Sevärdheter i Wales

Idag har vi besök av Lena Dyche som bor i det vackra Wales. Här delar hon med sig av sina höjdpunkter och om du är intresserad av att veta mer om Lena och Wales kan du läsa vidare i bloggen: Lena i Wales

Lena-wales_flagga

Wales – var ligger det?

När jag säjer att jag bor i Wales tittar många svenskar lite förundrade på mig. Var ligger det? Vad kan man se och göra där? Tyvärr är Wales den minst kända delen av Storbritannien. Alla känner till Skottland med sina säckpipor, kiltar, whisky och England med London,  Oxfort, Stonhenge m m. Men Wales då?

sheeps
Det är ungefär tre gånger så mycket får som människor i Wales!

Wales är den sydvästra delen av Storbritannien. Vi är ung. 3 milj invånare, ung. 9 miljoner får och huvudstaden heter Cardiff!

O

Wales stora kändis är ”Tjuren från Wales”, Tom Jones och landet är känt för orten med det långa namnet Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Sevärdheter i Wales

Men det finns så mycket mer! Naturen är fantastisk, kulligt och grönt! Några världskända platser har vi inte, men väl så många vackra och mysiga städer och byar. Kanske är det det småskaliga som är det fantastiska. Det jag dock inte kan garantera er är vädret!

Här finns många gamla fästningar att besöka.

Skenfrith
Skenfrith är en liten by med denna gamla fästning, vackert beläget bland kullarna.

Chepstow
I staden Chepstow finns denna enorma fästning alldeles vid floden Wye. Själva staden är också värt ett besök.

Vissa av fästningarna är det gratis att gå in i, andra får man betala för att se.

Big Pit och Lena
Lena vid Big Pit.

Gruvdalarna ”The Valleys” har efter nedläggningarna av gruvorna börjat bli ett turistmål. I staden Blaenavon ligger gruvmuséet Big Pit. Där kan man åka ner i gruvan, om man vill, med en f d gruvarbetare som guide. Här finns också ett mycket bra museum. Eftersom det tillhör de statliga walesiska muséerna är det gratis entré. Även själva staden Blaenavon, som finns med på UNESCOs Världsarvlista,är väl värt ett besök.

Att göra i Wales

kanaltbat_2
Hyr kanalbåt!

Om man vill kan man också hyra kanalbåt och själv styra på kanalerna. Dessa s k narrowboats kan ta upp till 8 personer, beroende på storlek. En helt fantastisk upplevelse i vacker natur, rofyllt och njutbart.

tidvatten_2
Tidvattnet är ett av de högsta i värdlen med sina 15 meter.

Vill man ta sig mot havet finns flera orter att välja mellan. Kustlinjen är lång. I staden Llandudno kan man promenera längs strandpromenaden eller ta sig upp kullen med spårvagn och därifrån njuta av den vackra utsikten. På många ställen kan man också se tidvattenskillnaderna. I sydöstra delen av landet har vi en tidvattenskillnad på 15 m, en av de högsta i världen.

Wales är också fantastiskt att vandra i. Det finns flera leder att välja mellan, t ex Offa’s Dyke, den gamla gränsen mellan Wales och England eller Wales Coast Path längs stora delar av kusten.

Railway
Det finns också många gamla järnvägar att välja mellan, de flesta med ånglok. Och bedårande utsikter får man på vägen.

Wye Valley går mer eller mindre längs den walesisk-engelska gränsen. Ibland är man faktiskt utomlands, då menar jag i England! Åker man sträckan som genomfart tar det ca 30 minuter, men som turist har man att göra minst en heldag om man vill se det mesta. Många vackar små platser och mycket intressant historia. Ordet pittoresk kommer härifrån, från engelskans picture, något värt att få en bild av.

Floden Wye
Floden Wye

Att äta och dricka i Wales

God mat och dryck kanske de allra flesta inte sammanknippar med Storbritannien, men ack så fel. I Wales har vi vinodlingar, ölbryggerier, whisky tillverkning (Penderyn), osttillverkning (Blaenavon) och våra specialiteter Welsh cakes och Bara Brith.

Blaenavon Cheese
Ost från Blaenavon.

 

Welschcakes
Prova Welsh cakes.

Ja, detta var bara ett lite axplock av vad mitt fantastiska nya hemland Wales har att ge.

Mer kan ni läsa på min blogg, Lena i Wales, där jag skriver om livet här, språket, sociala förhållanden, kända walesare och artiklar om platser värda att se m m! Nya inlägg varje onsdag och lördag. Välkomna! Croeso!

Vi tackar Lena för ett inspirerande inlägg om ett land som många inte vet så mycket om!

10 Responses to Sevärdheter i Wales
 1. scottish moments Svara

  Jag gillar Lenas blogg och har följt den i snart ett år. Intressant att lära sig mer om Wales.
  Just nu i min egen blogg tipsar jag om hur man kan vinna en resa till Skottland. Kika gärna in:)

  • Hallins reseblogg Svara

   scottish moments: Så kul med tävling! Bra att du tipsar här!

 2. Ditte Svara

  Tack för en härlig och personlig presentation av Wales.
  Du kan ditt Wales och jag läser med stort nöje din blogg varje vecka och ser fram emot onsdagar och lördagar då din iinlägg kommer.

  • Hallins reseblogg Svara

   Ditte: Så kul att du läst inlägget. Visst är det spännande med Wales. Det är ett land som jag inte visste mycket om!!

 3. Tina Svara

  Äntligen börjar Wales dimma skingras och fler svenskar får upp ögonen för detta vackra land, även jag inviterad dit för ett par år sedan av självaste författarinnan tillika den duktiga bloggarskan Lena Dyche. Då även jag sällan ser svensk mark under ett halvår och saknar morgontidningen, vaknar jag varje onsdag och lördag men annan spännande lektyr som dessutom är en hjälp i vårt arbete (guidernas och reseledarnas strävan att göra ett gott jobb). Tack för wifi och bloggen! Jag ska även gå in och kolla tävlingen Skottland!
  Kram på er alla

  • Hallins reseblogg Svara

   Tina: Det känns som om hela Storbritannien har fått ett ökat intresse under senare år. Wales är nog för de flesta rätt så okänt. Jag är därför så glad att Lena gästbloggade hos oss!!

 4. Bara brittiskt Svara

  Härlig sammanfattning av allt på en gång Lena. Nu har den där osten nämnts så många gånger av dig att det måste bli en test snart.

  • Hallins reseblogg Svara

   Bara brittiskt: Ja, överhuvudtaget så blir jag så sugen på att resa runt i Storbritannien efter inspiration från era trevliga bloggar. Är det bästa att hyra bil eller kan man klara sig med tåg?

 5. Lisbeth Rosén Svara

  Tack Lena för alla dessa underbara bilder. Drömmer mej tillbaka till de underbara dagarna i Wales, där jag fick se allt detta tillsammans med dej. Du älskar verkligen ditt Wales. Kommer snart tillbaka. Kramizz från Lisbeth

  • Hallins reseblogg Svara

   Lisbeth Rosén: Så härligt att höra alla positiva kommentarer om både Lena och Wales!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.