Att se och göra i Jamaica

Jag har tidigare skrivit om att allt fler väljer att resa västerut i vinter. Jamaica är en av de öar i Karibien dit du nu kan resa på bekväm direktcharter, 2 veckor från Stockholm/Arlanda. Resorna med Ving och Fritidsresor börjar i november.

460844909

178984838
Grönt och bergigt på Jamaica.

Populära Negril med vacker solnedgång

Jamaica är en grön ö som är bergig och vacker. Den är cirka 230 km från väst till öst och 80 km från  norr till söder. De tropiska stränderna hittar du på öns norra och nordvästra sida. Det är här orterna ligger som du bor i när du reser med Fritidsresor och Ving. Längst västerut ligger populära Negril med den kritvita och milslånga korallstranden 7 Mile Beach som är en av Karibiens absolut finaste stränder. Utmed stranden hittar du små restauranger, barer och pensionat. Här är solnedgångarna världsberömda. Njut den gärna på kända Rick’s Café där våghalsiga hoppar nerför klippan.

1935711_132321626765_2085785_n
Hoppa nerför klippan vid Rick’s Café. Bild lånad från deras Facebooksida.

Prova Jerk Chicken

I Negril har Fritidsresor bl a ett Blue Star-hotell och många hotell erbjuder All Inclusive. Vill du äta ute så kostar en enklare rätt cirka $12 och en öl $3. Den lokala heter Red Stripe. En rätt du måste prova när du kommer till Jamaica är Jerk Chicken. En god kyckling som är speciellt marinerad med bl a muscavadosocker och vinäger. Kycklingen grillas och kryddorna ger den en härlig smak. Rätten finns att köpa både på bättre restauranger och enklare ställen på gatan.

jerk_chicken
Du måste prova Jerk Chicken när du är på Jamaica.

Montego Bay – Jamicas mest populära turistort

Andra orter du kan välja på är Lucea som ligger cirka 2 mil från Negril. Lucea är en lugn ort där du bor bekvämt i utvalda all inclusive-hotell. Ytterligare cirka 2 mil österut ligger Jamaicas största turistort Montego Bay med ett stort utbud av nattliv, restauranger, barer och shopping The Hip Strip. Här ligger den vackra stranden med kritvit sand, Doctor’s Cave BeachStranden har fått sitt namn efter att man tidigare trodde att vattnet i den lilla viken hade en läkande effekt. 

Motego_Bay_1
Montego Bay är Jamaicas mest populära turistort.

Vacker utflykt till Martha Brae

Om vi fortsätter österut kommer vi till Runaway Bay som är ett liten ord där det råder totalt lugn. Hotellen här är fina och påkostade och erbjuder all inclusive. Jamaica har många vackra floder, en av de vackraste heter Martha Brae och ligger väster om Runaway Bay. Hit kan du åka på utflykt och färdas genom det gröna landskapet på en bambuflotte. På samma utflykt besöker du Jamaican Swamp Safari Village där de tar hand om skyddade djur och djur som beslagtagits bl.a. på grund av illegal handel. Här får man också veta mer om hur filminspelningen gick till i samband med att James Bond höll på att bli uppäten i filmen Leva och låta dö som spelades in på denna plats.

89351984
Följ med på en vacker utflykt på floden Martha Brae.

Vandra i vattenfallet Dunns River

Ocho Rios ligger ungefär mitt på ön vid den norra kusten. Det är hit alla kryssningsfartyg lägger till och det kan ibland mitt på dagen bli ganska trångt på stränderna. Å andra sidan ger alla kryssningsgäster staden en puls med mycket butiker, restauranger och folkliv. Bor du i Ocho Rios så har du nära till Dunns River som är en av Jamaicas mest kända sevärdheter. Här går du uppför vattenfallet mitt i vattnet på stenar som trappsteg. Antingen går du på egen hand eller följer med på utflykterna som anordnas.

154051694
I Ocho Rios lägger kryssningsfartygen till.

dunns river
Gå uppför vattenfallet Dunns River.

Fler utflyktstips

Ocho Rio är den ort som ligger närmast Jamiacas huvudstad Kingston. Är du intresserad av Bob Marley så kan du besöka museet som är tillägnad reggaekungen. Mer info här. Andra ställen att besöka är Discovery Bay och Columbus Park som är platsen där Columbus lade till på Jamaica. Orten som ligger närmast är Runaway Bay.

En populär utflykt till sydsidan går till Jamaicas äldsta by Black River och floden med samma namnNamnet kommer av att den mörka flodbädden får vattenytan att se ut som en svart spegelbild. Floden är hem för över 100 olika fågelarter och uppskattningsvis 300 krokodiler. På utflykten besöker man även YS Falls med ett 40 meter långt vattenfall i sju olika nivåer. Här ges även möjlighet att bada i det svala vattnet.

Valutan som gäller här på Jamaica är jamaicanska dollar. På plats kan du växla in dina amerikanska dollar till jamaicanska och tjäna en slant då priserna oftast blir lite lägre när du betalar i landets valuta.

2 Responses to Att se och göra i Jamaica
 1. MariaUlrika Svara

  Den där poolen ser inte dålig ut!

  Fast jag har mina Caramellapooler i Mont Caro i Spanien 🙂 Så jag klagar inte.

  //MariaUlrika

  http://casaourika.wordpress.com/2014/07/07/caramella-naturpooler/

  • Hallins reseblogg Svara

   MariaUlrika: Wow, jag var inne på din blogg och läste om dessa. Naturen är verkligen fantastisk!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.