Älskade Agistri

Det är precis så som Ann-Charlotte (f.d. anställd), som arbetar på vår säljsupport, beskriver ”sin” ö i Grekland. I augusti åker hon dit – ännu en gång!

megaloxori
Milos, Agistri. Bild lånad här. 

Ann-Charlotte berättar:

Då det inte längre går charter till Agistri får man ta sig dit på egen hand med flyg från Sverige till Athen. Därifrån tar man antingen tåg, buss eller taxi till Pireus. Buss X96 går väldigt smidigt, tar ca 1 timme och kostar ca 3 euro per person.

Från Pireus tar man båt till Agistri som går via ön Egina. Det finns olika färjor att välja mellan, här är en bra sida! Jag brukar ta Aegean Flying Dolphins!

På Agistri brukar jag bo på Hotel Milos i huvudstaden Milos (Megalochori på grekiska). Litet familjeägt hotell med 30 rum och som har funnits i 50 år!  På hotellet finns både hotellrum och lägenheter. De har en restaurang och pool med solstolar/sängar. Ägarna är supertrevliga och Elizabeth som är manager är ursprungligen från Australien så hon pratar flytande engelska.

IMG_1224
Utsikt från Hotel Milos.

IMG_1318
Och vid soluppgång!

Christos – sonen i familjen kör utflykter för gästerna, jag har varit med på flera och i år tänkte jag åka med på utflykten till grannöarna Hydra och Poros. En favorit är utflykten till Epidavros, som ligger på fastlandet. Här kan man gå upp och titta på en teater som håller på att grävas fram från det antika Grekland. Man kan också snorkla i det klarblåa havet och se en undervattensstad som ligger bara några meter ner. Jag har sett flera filmklipp från Christos när han har varit på utflykter där delfiner har hoppat och lekt bredvid båten, tyvärr har jag ej fått se detta än…!

IMG_1251
Utgrävningarna vid Epidravos.

IMG_1252
Hamnstaden Epidravos. Ser nästan ut som man är i Thailand!!

Milos som stad är liten och gemytlig och alla hälsar på alla. Det finns två supermarkets, ett bageri, moped/cykeluthyrning, apotek, skola, restauranger, små butiker, några hotell, en väldigt fin kyrka, sand/stenstrand längs med vägen som för övrigt inte är så trafikerad. Milos har även en egen hamn där till exempel Aegean Flying Dolphins kommer in.

O
Mysiga gränder i Milos.

P8170121
Hamnen i Milos.

IMG_1258
En bra restaurang i Milos är Madraki som har en spektakulärt vacker utsikt och fantastisk mat. Rekommenderar musslorna!

Fotis taverna har också fantastisk mat och världens gulligaste lilla gumma som serverar och har man tur får man fikon som hon har plockat på morgonen och sen lagt i kylen till efterrätt. Jag brukar hälsa när jag möter henne på vägen till bageriet och hon är på väg att plocka fikonen!

IMG_1269
Fotis Taverna.

Skala är den största staden på Agistri och där finns det också mest restauranger och öns enda  sandstrand. Här finns det även små souvenir-shoppar. Restauranger som jag har ätit på här är Aquarius som serverar blandad medelhavsmat, på kvällarna är det ofta karaoke som drar mycket folk. Skala har också egen hamn där både speedboats och större bilfärjor kommer in. På vägen mellan Milos och Skala ligger en restaurang som heter Quadrant som också serverar medelhavsmat.

IMG_1272
Stranden på vägen mellan Skala och Milos.

Limenaria är en liten by med endast en liten taverna som heter Tasos. Här bor inte mer än ca 100 personer men trots det så är det den tredje största staden på lilla Agistri. Från Limenaria tar man sig ner till man absoluta favoritbadplats – Mariza som endast är en stenplatta som inte är särskilt stor. här är aldrig mycket folk då det lätt blir väldigt varmt men ett skönt dopp här är härligt! Vattnet är helt kristallklart och väldigt salt men helt, helt underbart!

IMG_1291

Aponissos är nästa anhalt innan ön tar slut, och här finns det en helt fantastisk taverna precis vid vattnet där du mycket väl kan få se hur dom tar upp timsfärska musslor ur havet för att sedan laga till dom och sen blir dom serverade till dig. Här kan man även bada i kristallklart vatten!

IMG_1294

Dragounera är en sand/stenstrand som ligger mellan Milos och Limenaria. Här är det bra att ha med sig badskor då det är ganska svårt att gå ner i vattnet då vissa stenar är ganska stora. Det finns även en nudiststrand som heter Chalikiada.

P8130083
Det går fint att både hyra moped och cykel för att titta mer på ön. 

Metochi har jag bara åkt igenom när man vill ta en annan väg till Skala än strandvägen. Men här ligger de äldsta husen på ön och det är väldigt grönt och fint. Man kan även hitta egna små badvikar på Agistri.

 Agistri betyder krok och dom bofasta säger att har man en gång varit på Agistri så kommer man tillbaka och det är så sant. Alltså fångar man in turister med kroken och sen släpper man inte taget! Den kallas även den lilla gröna ,sköna ,lugna  ön och är inte större än 12 kvm.

Apollo hade charter hit och det var så jag hittade denna pärla 2005. Efter ett tag slutade man med charter då de bofasta ville behålla det genuina.

Vi tackar Ann-Charlotte för den härliga beskrivningen av hennes älskade ö – Agistri.

19 Responses to Älskade Agistri
 1. Barbro Adielson Svara

  Tycker att det var en mycket fin beskrivning.Skulle nog kunna tänka mig att åka dit. Grekland är härligt!

  • Hallins reseblogg Svara

   Barbro Adielsson: Visst var det fint! Jag älskar också Grekland men har ännu inte varit på Agistri!

 2. Malin - tvillingmorsan Svara

  Ser underbart ut 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Malin: Visst gör det!!

 3. maria at inredningsvis Svara

  HÄRLIGA bilder 🙂 hoppas att du haft en skön solig sommar och att hösten blir lika bra.

  Ny post ute…Inredningsvis semesterkrönika 2014 🙂

  jag önskar en skön dag

  LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: TACK detsamma. Härligt, jag ska kika in i bloggen!

 4. […] Längar du efter öliv så finns det båtar från Pireus till närliggande öar; Eagina, Hydra, Agis... blogg.resia.se/2014/08/12/sevardheter-i-aten
 5. Marie-Louise Norlander Svara

  Agistri är den ön jag hela tiden har i mitt hjärta. Första gången åkte jag dit 1998. Återkommer dit med jämna mellanrum. Jag kan rekommendera Milos Hotel och Agistri Club. Trevliga människor och fin atmosfär. Idag har jag flera vänner på ön. Ann-Charlotte fick in det mesta i sin beskrivning. Det är en mycket lugn ö./Marie-Louise

  • Hallins reseblogg Svara

   Marie-Louise Norlander: Men så härligt! Jag älskar Grekland och har varit på många, många öar. Men aldrig på Agistri. Men jag ska absolut lägga in det i mina resplaner! Verkar så härligt. /Hallin

 6. Jennsan Svara

  Åååh 5:e juni 1993 gifte vi oss och dagen efter åkte vi just till Agistri (med Apollo) och bodde på Hotel Milos i 2 veckor. Underbart att få läsa och se lite bilder därifrån 🙂

 7. Hallins reseblogg Svara

  Jennsan: Men så kul!! Har själv inte varit på Agistri. Ännu. Jag älskar Grekland och Agistri måste definitivt besökas! /Hallin

 8. Sanna Svara

  Funderar på att tillbringa 5-6 dar här i sommar o har en 10¨åring med oss. Bad sol o fiske? Kan sonen fiska här?

  • Hallins reseblogg Svara

   Sanna: Förlåt mitt sena svar. Har varit på resande fot. Har fått tag i Ann-Charlotte som har skrivit inlägget och hon svarar så här:
   En 10-åring kan trivas där, sol och bad finns det gott om, både från strand och klippor! Fiske kan man göra från någon av alla pirar. Har sett lokala befolkningen göra det så det ska nog inte vara några problem!!
   Hoppas ni får en fin vistelse!

 9. Inger Svara

  Vi var på Agistri i början på 90 talet. Skulle verkligen vilja åka dit igen.
  Kan man få hjälp någonstans att boka flyg, transport, hotell mm?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Inger: Åh, det finns så många härliga öar i Grekland. Självklart hjälper vi dig med bokning om du vill åka till Agistri. Jag kan lämna din mailadress till en säljare om du skulle vilja få kontakt. Hör av dig igen så fixar jag det!

  • Jan Svara

   Hej Inger!
   Det är enkelt att ta sig till Agistri, flyg kan du boka tex med SAS eller KLM eller på någon bokningssida tex flygresor.se.
   Från flygplatsen till Pireus ta buss X96 sedan
   färja som går till Skala eller flying Dolpin till Milos.
   Det finns många hotell och pensioner. Samma sak där gå in på en hotellbokningssida tex Booking.com man kan också hitta boende på plats genom att gå runt och fråga på olika hotell, så gör Atenarna när de besöker ön under weekend.
   Hoppas detta kan ge dig någon hjälp.
   Välkommen till Agistri jag och min fru tillbringar
   juni och september månad där varje år.
   Jan

 10. Inger Karlsson Svara

  Tack så mycket för hjälpen. Ser verkligen fram emot att komma dit igen.
  Inger

 11. Pelle Richardsson Svara

  Jag var där 2 veckor i juni 1995, mitt första och bästa möte med Grekland. Love it!

  • Hallins reseblogg Svara

   Pelle Richardsson: Så härligt! Det är verkligen en underbar ö!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.