Sevärdheter i Costa Rica: Gästbloggare Christine Ericson

Costa Rica bjuder på flera härliga upplevelser men i just den här guiden tar veckans gästbloggare Christine med oss på svindlande höjder. Häng med till Costa Rica – sett från djungelns toppar!
Pool Costa rica

Costa Rica är ett land som verkligen sprudlar av färg och livsglädje. Naturen är makalöst vacker, djurlivet minst sagt fascinerande, klimatet tropiskt och den ena paradisstranden avlöser den andra och bjuder på 27-gradigt vatten året runt. Fyra gånger har jag besökt denna förtjusande plats och har definitivt inte varit där för sista gången. Det som gör Costa Rica så speciellt är bland annat den skiftande naturen, att man ena dagen kan stå i ett nästan ökentorrt landskap för att dagen där på befinna sig i en fuktig regnskog. Och det är bland de vajande träden, de gröna bladen, de stora vyerna och de magkittlande upplevelserna högt uppe bland trädtopparna som jag nu vill dela med mig av fyra favoriter.
Tree house hotell, Costa rica

TREE HOUSES HOTEL

I utkanten av La Fortuna finns detta lilla natursköna Bed & Breakfast Hotel som verkligen ger en doft, en smak och en känsla av paradiset. Boendet kan klassas som annorlunda för det består nämligen utav kojor, belägna 10 meter upp i träden mitt inne i regnskogen, där omgivningen är både vacker och rofylld. Själva kojan enkel men av bekvämare modell, byggd i två våningar, mysigt inredd, med AC, kylskåp, kassaskåp och ett badrum med både dusch och wc. En stor veranda sträcker sig runt nästan hela trädkojan och har en trevlig uteplats på framsidan, varifrån man gärna slår sig ner för att ta in atmosfären som är så vacker och stilla. Att både tukaner, apor och sengångare kikar förbi är dessutom inte ovanligt. Tree Houses Hotel ger verkligen ro för själen och total återhämtning. Vill man se sig omkring finns ett vattenfall och en vacker flod bara en liten promenad bort. Och en bilresa på 25 min tar dig till ett av Costa Ricas populäraste turistområde, staden La Fortuna, med vulkanen Arenal i bakgrunden. Där finns mängder av utflykter att hitta som är både natursköna och mer äventyrliga. T.ex. bad vid varma källor, vandring längs vulkanens sluttningar, Arenal Hanging Bridges, vattenfallet La Fortuna, canopy, kajak, fyrhjuling, hästridning, Venado Caves mm.
Kvinna åker linbana, Costa rica

CANOPY

”Det enda ni ska ha med er och hålla i är livet” sa guiden och skrattade när vi skulle testa Canopy för första gången. He he höll vi med och satte skrattet i halsen, stående på den första plattformen högt upp i ett enormt träd, med hjälm, handske och sele på. En bana på 11 vajerlinor bland trädens toppar och med den längsta banan på 980 meter var vad vi hade framför oss. Efter att guiden satt fast min sele i den första vajern och jag tagit ett djupt andetag bar det av. Fötterna lämnade plattformen och jag for fram bland träden. Färden bjöd på ett hissnande kill i magen av skräckblandad förtjusning! Men vilken känsla! Och vilka vyer! Vid ett tillfälle tittade jag ner på vattenfallet La Fortuna som är 70-75 meter högt, och då man väl blivit överens med den kittlande magkänslan är det omöjligt att blunda för den vackra natur man svischar fram igenom. Canopy är väldigt vanligt i Costa Rica. Jag vågar inte säga att det var där aktiviteten uppfanns men jag skulle inte bli förvånad om så är fallet. Många tror att canopy endast är för yngre och att det är både farligt och svårt, men det stämmer inte. Jag har testat canopy flertalet gånger eftersom det är så fantastiskt kul, och vid ett tillfälle var även en kanadensisk familj med som bestod av två barn, mamma, pappa och farmor och farfar! Där samtliga kastade sig ut på vajrarna utan minsta bekymmer och med ett stort leende. Canopy här definitivt något som måste upplevas!
Hotel Costa Verde flight 727, Costa rica

COSTA VERDE – FLIGHT 727 FUSLAGE HOME

Smala vägar tar en upp i bergen och till Manuel Antonios djungel. Där bland de vajande träd, tryckande värmen och alla nyfikna apor finns en hotellsvit utöver det vanliga. En mäktig vintage 1965 Boeing 727, som i sitt tidigare liv flög globetrotters på Sydafrika Air och Avianca Airlines, men nu landat mitt i Costa Ricas djungeln för sin sista viloplats. Interiören går i teak från cockpit till svans och inredningen är vackra handsnidade möbler från Indonesien. Flygplanet rymmer två luftkonditionerade sovrum, ett med två queen size sängar i den främre delen, och i det bakre rummet en queen size-säng. I flygplanets mittparti hittar man en plattskärms-TV, pentry, matplats och foajé. I cockpit, precis bakom piloternas stolar, är det ena badrummet och längst bak i planet finns ytterligare ett som är betydligt flådigare. De extra toarullarna har till och med en avslutning som en stor ros vikt med perfektion. Över planets båda vingar breder två stora altaner ut sig. Stående där och då påminner den förnuftiga delen av min hjärna om att vi faktisk är på ett stort hotellområde, men alla mina sinnen säger något annat. Att vi är ensamma och i ett stort flygplan mitt i djungeln, för mina ögon ser inget annat är grönska och havet som glittrar en bit bort. I takt med att solens sista ljus sänker sig över horisonten börjar djuren vakna till liv på riktig. En symfoni av fågelkvitter, apvrål, insekter och grodors kväkanden lägger sig som en mystisk matta runt oss. Träden prasslar och vajar mer än tidigare för att alla nyfikna apor som rör sig runt oss. Så uttrycket ”Still more monkeys than people” är knappast taget ur luften för denna knasiga men ändå underbara paradisplats. Detta är minst sagt en svit utöver det vanliga!
Någon kilometer ner från hotellområdet finns Manuel Antonio‘s mycket populära vita sandstrand, Playa Espadilla, där man hittar allt i turistväg; solstolar med fina parasoll och försäljare som gärna ser att du åker både bananbåt och hyr en jetski. Där finns även ingången till Manuel Antonio´s Nationalpark som av Forbes listats som en av världens 12 vackraste nationalparker. Parken må vara Costa Ricas minsta men är en oas med härliga vandringsleder, rikt djurliv och mycket vackra sänder.
Kolibri Costa rica

MONTEVERDE CLOUD FOREST

Uppe bland molnen ligger Monteverde Cloud Forest Reserv där man i många timmar kan vandra i den lummiga skogen, se hänförande vyer och gå över långa broar över djupa djungelfåror. Fåglar och mindre djur ses överallt medan de större djuren är ganska sällsynta. Men vandringslederna är fina, temperaturen väldigt behaglig och regnskogen i sig imponerande. Bara vägen upp till molnen är fantastisk i sig då man färdas över ett kuperat jordbrukslandskap och grönskande kaffeplantage och det är lätt att bli ödmjuk för naturens skönhet. Monteverde Cloud Forest är belägen på 1,440 möh vilket gör temperaturen sval, skulle gissa runt 21°C vilket är väldigt behagligt i jämförelse med kusten (bara 4 mil ner) som ofta har en temperatur runt 37°C. Dessa stora skiftningar i temperaturen gör även att klädselen på alla vandrare är rätt skiftande. Men att ta med sig en tröja och långbyxor hit upp är att rekommendera för under kvällarna sjunker temperaturen ytterligare. Man kanske kan förvånas att hotellen inte erbjuder ac-rum, men tro mig, det behövs inte. Vid Monteverde finns flertalet vandringsleder, både att utforska på egen hand eller via guidade turer. Boende finns att hitta i närmsta byn Santa Elena och därifrån utgår också de flesta utflykter, så som hästridning, besök på kaffeplantage, guidade kvällsturer i djungeln, gondol/tram till den högsta punkten, vattenfall, fjärilspark, grodpark m.m.
Skogsväg i Costa rica

Text & foto: Christine Ericson, 29grader.se

Upptäck något nytt, ta dig på en långresa och utmana dig själv. Boka en resa till Costa Rica!

Boka flyg och hotell till Costa Rica

Resor till Costa Rica

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.