Lipariska öarna: Gästbloggare Johanna Siljehagen

Italien har flera härliga överraskningar som väntar på att bli upptäckta. Har du hört talas om Lipariska öarna? Vår gästbloggare Johanna, bosatt på Sicilien strax söder om öarna, har skrivit en guide för dig som är sugen på medelhavet och ö-liv. Följ med till spännande natur och anrik historia!

Lipariska öarna Italien

Lipariska öarna, eller också så kallade ”De Sju Vulkansystrarna” ligger norr om Sicilien med avgång med båt från Milazzo eller Messina. På italienska kallas de ”Isole Eolie”. Öarna har fått sina speciella former tack vare vulkanutbrott som ger dem extraordinära klippformationer, idag är vulkanerna fortfarande aktiva. De mest kända öarna är Panarea, Stromboli, Vulcano och Lipari. Under lågsäsong är byarna på öarna typiska fiskebyar som till sommarsäsongen förvandlas till semesterorter då det är populärt att dyka, segla, vandra och bada vid öarna. Öarna har stort djurliv, framför allt ett rikt fågelliv. De är även mycket kända för sitt smakrika vin som produceras av druvan Malvasia delle Lipari. Att besöka öarna är som att resa i en dröm då den svarta lavasanden möter turkosblåa kristallvattnet och naturen är frodig med mycket grönska och färgglada blommor. Öarnas kultur går 6000 år bakåt i tiden, från etrusker till modern medelhavskultur och många platser har ursprung till de greksika mytologiska berättelserna. Det går utmärkt att besöka varje ö med båtar som färdas regelbundet emellan öarna.

Lipariska öarna, Italien

Höjdpunkterna på öarna:

Lipari:

Besök gärna arkeologiska museet som samlar öns historia och passa även på att bada i gyttjebaden. Ön är också känd för sina pimpstensbrott. Den Gamla Staden bjuder på en gammal katedral från 1000-talet och en gammal spansk borg. Lipari är den största ön, men bara 10 km lång och 5 km bred.

Vulcano:

Värt att besöka är de heta källorna vid klipporna, kurbaden, Faro Nuovo och tre kratrarna; kratern mellan Monte Aria och Saraceno, samt Vulcanello och Gran Cratere. Lipari har mycket av grekiska mytologin där enligt Homeros var ön smidesguden Hefaistos verkstad.

Stromboli Italien

Stromboli:

Ön har utbrott dagligen och så har det varit i tusentals år. Utbrotten är av de mindre slagen, men röken syns när det är mörkt vilket gör att det är värt att närma sig ön kvällstid för att få njuta av ett lavaspektakel som kallas ”eldstormen”. När det är tillåtet att besöka ön rekommenderas ett besök på Vulkanologiska observatoriet och gå upp till toppen av kratern. Ön är också mycket bra för dykning!

ön Panarea

Panarea:

En lugn fiskeö som förvandlas till en ”jetset-ö” under sommarsäsongen. Här kan du också besöka ett lokalt museum som berättar om hela öns historia. En gångtur till öns fiskebyar är att rekommendera, samt besöka bronsåldersbosättningen ”Punta Milazzese”.
Besök gärna även Salina där mesta delen av vindruvan Malvasia växer, samt Filicudi som är perfekt för dykning och sina kända basaltpelare, och Alicudi som inte har några fordon på ön. Enligt sicilianarna är Filicudi och Alicudi de vackraste öarna av de alla sju.

Text & foto: Johanna Siljehagen, livinginsicily.eu

Solsäkra resten av semestern, boka en resa till en av Italiens vackra öar.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.