Roadtrip i USA: Gästbloggare Annika Myhre

Ett av många måsten i livet, men som kanske ändå har lite högre åtrå än andra: roadtrip i USA. Att bara ge sig ut på vägarna och upptäcka det oändligt stora landet i väst! Veckans gästbloggare Annika gjorde precis det, tillsammans med hennes man och två barn. Äventyr, familjeliv och nya upptäckter hittar du i den här guiden!

Utahs landmärke "Delicate Arch" hittar man i nationalparken "The Arches"
Utahs landmärke ”Delicate Arch” hittar man i nationalparken ”The Arches”

Det är en mycket förväntansfull familj som landar på LAX efter en smidig 11 timmar lång direktflight med Norwegian från Arlanda. Barnen är snart 4 och 6 år, och med ytterligare en liten bebis i magen är det definitivt läge att en gång för alla ta tag i den där roadtripen i västra USA jag och maken så länge har drömt om.

Nercabbat, såklart

Mina drömmar om att shoppa loss på outlets längs vägen grusas redan vid planeringen hemma i Sverige, när jag inser att maken vägrar ge med sig i bilvalet. En Ford Mustang, cabriolet, ska det tydligen vara. Och så blir det. Barnen sitter, trots begränsat benutrymme, snällt i baksätet – och skrattar förtjust varje gång vi cabbar ner taket på vår svarta skönhet. I den minimala bagageluckan ryms precis två resväskor modell större och en paraplyvagn. Handbagaget lyckas vi på något sätt trycka in mellan bilens säten. Jag får erkänna att min man har helt rätt den här gången – känslan av att flyga fram på de amerikanska vägarna med håret fladdrande i vinden och countrymusiken på högsta volym är bättre än all shopping i hela världen!

Tjej på "The Spotted Wolf Area" i Utah.
Vägarna bjuder på fantastiska utsiktsplatser, här ”The Spotted Wolf Area” i Utah.

Loopen

Eftersom vi inte är säkra på barnens förmåga att spendera otaliga timmar i bilen har vi, förutom första natten i LA och några nätter hos min syster i Orem, Utah, inte bokat något boende i förväg. Siktet är i första hand inställt på Los Angeles, Las Vegas och Utah, allt däröver blir en bonus. Våra barn fixar dock bilkörningen galant och efter att ha fullgjort loopen Los Angeles – Las Vegas – Salt Lake City – Reno – San Fransisco – Carmel – Los Angeles, landar trippmätaren till slut på nätta 560 svenska mil (barnen slipper dock drygt 150 av dem, eftersom jag och maken beger oss ut på en egen liten roadtrip för att besöka nationalparkerna).

Landskapsbild roadtrip USA
Mil efter mil i vår svarta Mustang.

The American Dream

De tre veckorna som följer utgör vår egen version av ” The American Dream” – perfekt på alla sätt och vis. Vi tar dagen som den kommer, äter alldeles för feta luncher på snabbmatshak längs vägarna och upplever en neonblinkande nattkörning längs ”The Strip” i Las Vegas. Vi förundras över den intensiva röda färgen i Nevadas natur, njuter av landskapen i Utahs välkända nationalparker och förbryllas av Saltsjöns märkligt vita sandöken. Snart flyter dagarna ihop med varandra, vi kör vidare och häpnas över alplandskapet vid Lake Tahoe, skrattar när vår Mustang tar oss på en hisnande berg och dalbana upp och ner för San Franciscos backar och får nästan nackspärr när vi försöker ta in hela Golden Gate-brons storhet. Längre söderut längs Highway 1 fotar vi soldyrkande sälar, frossar i god glass och huttrar till när vi doppar tårna i Stilla havet.

När vi alla de där hundratals milen senare åter igen står på LAX är resväskorna lika tunga som när vi landade, däremot är både sinne och hjärta fyllda med oförglömliga minnen från ett USA där allt verkar vara möjligt.

McDonalds Las vegas, USA
Nattkörning i Las Vegas!

Höjdpunkter för barnen:

Elefantsälarna längs Highway 1 (Kalifornien): De högljudda sälarna vid San Franciscos Pier 39 i all ära, barnen gillar dem också, men inget slår spontanstoppet vid en av stränderna strax efter Julia Pfeiffer Burns State Park. Här hittar vi ett stort gäng lata solbadare i sina bästa år ligga och vräka ut sig tätt intill varandra på stranden.

Muir Woods (Kalifornien): Den smaragdgröna skogen med dess ståtliga redwoodträd utgör ett perfekt tillhåll för barn som har mycket spring i benen. Tänk på att vägen dit är rejält slingrig, inget att rekommendera för åksjuka småttingar.

Circus Cirkus (Nevada): Den som tror att Las Vegas inte har något att erbjuda för barnen tror fel! Hotellet Circus Circus bjuder på underhållning i högsta klass för de små, bland annat ett eget nöjesfält. Som extra bonus är hotellboendet mycket prisvärt.

Stewart Falls (Utah): I närheten av Orem finns en lagom ansträngande hajk för barnen på ca 50 min enkel väg, vilken avslutas med ett imponerande vattenfall.

Carmel (Kalifornien): Staden bjuder på en barnvänlig strand som uppskattas av både stora och små där Stilla Havet brer ut sig i all sin prakt. Carmels stadskärna är pittoreskt så det förslår, när vi strosar runt längs gatorna utbrister den snart 6-årige sonen glatt ”Jag har aldrig sett så många blommor i samma stad!”.

Vägskylt California 1, USA
Redo att ta oss an Highway 1.

Höjdpunkter för de vuxna:

Julia Pfeiffer Burns State Park (Kalifornien): Längs Highway 1, i närheten av Hearst Castle, hittar ni min version av paradiset. Palmer, turkostblått vatten, vit sandstrand och ett vattenfall. Måste jag välja ett stopp under vår roadtrip blir det utan tvekan det här.

17-Mile Drive (Kalifornien): I närheten av Carmel hittar ni denna fantastiska vägsträcka som bland annat bjuder på höjdpunkterna “The Lone Cypress” och världens mest kända golfbana “Pebble Beach”.

Zion National Park (Utah): Här upplevs naturen när den är som bäst! Se till att ni har tid nog att göra hajken The Narrows, där större av delen av vandringen sker i knähögt vatten med höga klippväggar på båda sidor. Den våghalsige bör dessutom ta sig an höghöjdshajken upp till Angels Landing, ett äventyr du sent kommer att glömma.

Bryce Canyon (Utah): Jag får från flera håll tips om att strunta i Grand Canyon till fördel för Bryce Canyon och nu förstår jag varför. Utsikten över nationalparkens karaktäristiska röda ”hoodos” är en syn jag sent kommer att glömma. Bästa trailen går förbi Tors hammare.

The Arches (Utah): Bara att köra väg 70 mellan Zion National Park och The Arches är en upplevelse i sig, med fantastiska landskapsförändringar längs vägen. Väl framme i nationalparken bör ni prioritera trailen till ”Delicate Arch”, Utahs landmärke som även är avbildad på bilarnas registreringsskyltar i delstaten.

Ett par har vilopaus i Zion National Park, USA
Vilopaus i Zion National Park

Text & foto: Annika Myhre, resfredag.se

Boka en tur du också, det är dags att bocka av din bucketlist! Här hittar du resor till USA!

Här är fler inlägg om vad man kan se och göra på en road trip i USA:
Roadtrip USA – några tips inför din resa

Du har väl inte missat radioprofilerna Roger & Tittis inlägg om deras road trip i östra USA? Du kan läsa dem här.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.