7 tips på Afternoon Tea i London

(Uppdaterad 191011) Afternoon tea i London är näst intill en självklarhet och därför har vår gästbloggare Gerd samlat hennes bästa tips. I den här guiden hittar du allt ifrån hur afternoon tea serveras till de bästa platserna att besöka!

Afternoon tea

Jag älskar afternoon tea och var i världen om inte i London hittar man de bästa tesalongerna i världen. Jag har provat många olika varianter och presenterar några av mina favoritställen där man kan avnjuta ett typiskt engelskt afternoon tea.

Vad är då ett äkta afternoon tea? Jo, det är ett rejält mellanmål som består av fyra olika rätter och massor av härligt te. Teet är alltid av fantastisk kvalité och perfekt tillagat. Oftast kan man välja mellan minst tio olika sorter och de flesta hotellen eller caféerna har egna blandningar. Jag brukar faktiskt be om hjälp för att få det te som passar bäst. När man fått in sin kanna med te så börjar man alltid med finger sandwich – små smörgåsar med olika fyllningar till exempel gurka, lax, skinka, ägg, ost eller kyckling. Nästa rätt är scones och de skall vara ljumma (och inte serveras samtidigt som sandwicharna) och helst ska det finnas två varianter med russin eller annan frukt och en osötad. Till scones serveras en clotted cream det vill säga en tjock grädde som framställt av opastöriserad mjölk, jordgubbsmarmelad och lemon curd. Sedan är det dags med söta bakverk och det kan till exempel vara shortbread, cupcakes, macarones, petit-chouxer med flera. Sista steget, som vissa hotell har tagit bort från sin meny, är när kakvagn rullar in med olika slags tårtor eller fruktkakor – när man har kommit så här långt så har jag oftast gett upp.

7 bästa platserna för afternoon tea

Milestone London
The Milestone ger inramningen till en perfekt eftermiddag med vänner och en kanna te.

Mitt favorit afternoon tea serveras på det lilla hotellet Milestone nära Kensington Park. Ett fantastiskt gott te i en ombonad och romantisk miljö. Det är inte så stort och vilket gör det lite personligt och extra trevligt. Priset är 36,50 för deras traditionella te med sex sorters sandwichar, scones som serveras ljumma med clotted cream och jordgubbssylt samt flera olika slags pyttesmå bakverk. De har dessutom Little Prince and Princess Tea för 12,50 pund – en meny med fingersandwichar, scones, kakor och varm choklad för barn under 12 år.

Milesrone afternoon tea London
Varianterna är många – på the Milstones serveras bärtartletter, cheesecake, cupcakes, carrot cake och macorones

En annan favorit är The English Tea Room på Londons äldsta och väldigt legendariska hotell Brown’s i Mayfair. Brown’s är prisbelönad för sitt afternoon tea och jag kan bara hålla med. Miljön känns genuin och lite intim dessutom är det skönt pianospel i bakgrunden och en sprakande brasa under kalla vintereftermiddagar. Priset för en hel meny är 41.50 pund. De gånger jag har varit där så har man fått in så många sandwichar och scones man vill ha (tacksamt när man har hungriga tonåringar i sällskapet) och de söta bakverken varierar alltid efter säsong.

En väldigt trevlig upplevelse fick jag på the Landmark i våras – ett otroligt vackert femstjärnigt hotell i Marylebone där teet serveras i den vackra salongen Palm Court. Laxen i sandwichen är rökt med Lapsang Souchongte och den är verkligen god. Deras russin-och äpplescones serveras perfekt.  Betjäningen var fantastisk och man får god hjälp att välja bland alla olika slags te.

Landmark afternoon tea
Landmark har fantastiska små bakverk på sin meny – så där lagom stora så att man faktiskt orkar med att prova alla.

Det sägs att The Ritz var det första hotellet med en tesalong där kvinnor kunde dricka sitt afternoon tea utan att behöva vara ledsagad av sin man. Ritz är legendariskt och omåttligt populärt vilket har resulterat i fasta rutiner för gästerna; bland annat har de insläpp vid varje jämnt klockslag och man får endast behålla bordet i två timmar. Priset är 47 pund för ett perfekt te med alla tillbehör i otroligt vacker miljö. För att få bord måste man boka månader i förväg och kom ihåg att det är slips och kostym som gäller.

The Ritz afternoon tea London
The Ritz serverar även Champagne Afternoon Tea – då börjar man med ett glas champagne och fortsätter sedan med te.

Ett bra sommaralternativ är Kensington Palace som serverar afternoon tea i det stora orangeriet mellan klockan två och sex varje dag. Man bokar via deras hemsida eftersom det kan vara väldigt populärt att få ett bord där. För 24 pund får man te, sandwichar och scones.

Ett café som serverar väldigt goda scones är Richoux som finns på flera adresser i centrala London. För cirka 19 pund får man sandwichar, väldigt goda miniscones och något bakverk – ett billigare men bra alternativ om man bara vill prova på.

Riouxe afternoon tea
Miniscones och clotted cream på Richoux.

Bjud på eget afternoon tea

Vill man arrangera ett eget afternoon tea hemma så kan man börja med att köpa gott te på Postcard Teas i Mayfair – där man under lördagar kan gå kurs i tesmakning. Marmelad, lemon curd och clotted cream hittar man i de flesta välsorterade affärer – lyxiga varianter finns hos Harrods eller Fortnum and Mason. För att få en perfekt form på sina scones så har Divetimenti på Brompton Road scones cutters och alla redskap för att lyckas i köket.

Fint porslin. Afternoon tea
Fint porslin till eget afternoon tea hemma hittar man på Camdenpassage Market i Islington.

En upplevelse utöver det vanliga fick jag i våras när jag anmälde mig till kursen afternoon tea class och jag under fyra timmar lärde mig allt om hur man gör sandwichar, bakar scones och shortbreads hemma hos underbara mrs Giulian Ormes. Det hela avslutades med ett ljuvligt afternoon tea i Giulians vardagsrum. Mer om det längre fram i min blogg.

Text & foto: Gerd Pedersen, En turist i London

Ta chansen och upptäck Londons alla vackra platser i sommar!

Boka flyg och hotell till London

Boka flyg till London

Boka hotell i London

Boka weekendresa till London

Boka biljetter till afternoon tea

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.