Sevärdheter i Wien

Idag gästas vi av Maria Scharffenberg som är kyrkoherde på Svenska kyrkan i Wien. Läs Marias tips om intressanta museer, palats och många andra sevärdheter. Vill du läsa mer om Marias liv i Wien så kan du titta in på hennes blogg här. 

Wien är en stad som har allt och lite till. En miljonstad i pocketformat som har storstadens hela utbud, men i ett greppbart format. Oavsett om du vill gå på klubb eller njuta av en klassik konsert kan du hitta det i Wien. En stad som flödar över av kultur.

En stad med anor från Romarriket har självklart också museum av världsklass. En del så stora och innehållsrika att man utan problem kan tillbringa en hel dag där och ändå inte hinna se allt. Andra är små och charmiga och man går därifrån med ett leende på läpparna.

pampiga-portalen-in-till-hofburg
Den pampiga portalen till Hofburg.

Nästan mitt i stan hittar vi Hofburg. Det är det gamla kejserliga palatsområdet. Ett eldorado för den kulturintresserade turisten och mitt eget favoritområde att ströva omkring i. Varje gång jag går där hittar jag något nytt och spännande att stanna upp vid.

michaelierkyrkan
Michaelerkyrkan.

Vi börjar vid Michaelerplatz, och Michaelerkyrkan. En kyrka där vi bland mycket annat finner en av de äldsta portalerna i Wien (till vänster när du går in), en dopfunt från 1000-talet och en helt fantastisk altarvägg där änglarna med Mikael i spetsen bokstavligt talat kommer ut från väggarna!

romerksa-utgravningen-michaelierplats
När vi går ut från kyrkan slänger vi en snabb blick på de romerska ruinerna som är utgrävda mitt på det lilla torget.

Står du med ryggen mot entrén till Hofburg och med kyrkan till höger om dig, gå då till den delen av utgrävningen som är längst till vänster och notera nivåskillnaden mellan gatan då och nu.

Vi vänder oss om och går in i den magnifika portalen till Hofburg och Kejsarens palats. Ignorera alla biljettförsäljare utklädda till Mozart och lyft blicken och bara beundra kupolen! Till vänster har du nu ingången till Spanska ridskolan och till höger ”Sissi” det vill säga Kejsarens våning. Personligen fortsätter jag rakt fram in på inre borggården.

ingang_spanska_ridskolan
Ingången till spanska ridskolan. 

Efter ett tag hittar du på vänstersidan en vacker brunmålad portal. Vi har nu kommit till de äldsta delarna av de kejserliga palatsen. Här inne hittar vi bland annat Skattkammaren! Ett litet museum väl värt ett besök. Risken är förvisso stor att vi kommer känna oss som fattiga kusiner från landet efter all prakt och ståt som möter oss. Men lovar, det är värt det!!!

skattkammaren
Ett besök i skattkammaren rekommenderas!

neuburg-med-nationalbibliotek-div-andra-museer
Vi fortsätter vår promenad och kommer fram till Neuburg – nya borgen. Det är det nybyggda kejserliga palatset som aldrig hanns tas i bruk av kejsarfamiljen. Vi sliter blicken från vyn som breder ut sig och går in.

Här hittar vi förutom Nationalbiblioteket även Musikhistoriska museet, Rustningsmuseet och Efesosmuseet. (Kort teologisk utvikning. Kommer ni ihåg Efesierbrevet i Nya Testamentet? Detta är staden till vilken det skrevs.) En och samma biljett gäller till alla tre museerna. Väl värt pengarna. Här kan man bland mycket annat beskåda pianots utveckling från bärbara experiment till dagens flygel. Ta gärna en audioguide så kan du även lyssna till många av instrumenten.

När vi kommer ut och fortsätter vår promenad ser vi att Etnologiska museet ligger till vänster i ena flygeln, men hoppar över det i dag. Börjar nämligen bli kaffesugna. Vi tar oss över den stora vägen och kommer till Maria Teresien platz.

Den ljuvliga parken är flankerad av två stora palatsliknande byggnaderTill höger har vi Naturhistoriska museet. Där kan vi bland mycket annat beskåda en av världens finaste och största mineralsamlingar. Vi kan också lära oss att skilja en äkta meteorit från en oäkta och följa livets utveckling på jorden. Hört talas om Venus från Willendorf? Här kan du få se henne live!

naturhistoriska_maria-theresia-plats kopiera
Naturhistoriska Musset vid  Maria Teresien platz. 

Men vi vänder vår blick och steg mot vänster och Konsthistoriska museet. Längst upp i museet, under den fantastiska kupolen finns nämligen ett café där vi både kan äta lättare lunch och njuta av smarriga bakelser. Självklart kan vi ta ett glas vin till salladen om vi så önskar och hela Wiens olika kaffesorter står till vårt förfogande. Själv brukar jag falla handlöst för en Schoko-Himbeer Würfel, en dröm av mörk choklad, och syrlig hallonmousse. Till det en Caffe Latte.

Stärkta av kaffepausen tar vi oss så an museets hela utbud av tavlor och ting. Detta är ett museum man kan tillbringa både en och två dagar på, så jag skall bara ge två korta tips; När du går från caféet, stanna till vid den stora trappan och beskåda takmålningen! Kunstkammer! Den är när du kommer ner för den stora centraltrappan på höger hand. Sakerna här, speciellt i de inre salarna är helt fantastiska!!!

Orkar ni lite mer??

OK, när vi åter kommer ut i solen fortsätter vi vår färd. Passerar nästa stora väg och står nu i de gamla kejserliga stallarna. Numera omgjort till ett eldorado av konst och kultur. Vi står i vad som kallas för MuseumQuartier, dvs Musée kvartet!

underbara-innergarden-museiekvarteret
Underbara innergården i museiekvarteret.

Här hittar du museum för modern konst, Mumok, Leopold, mm mm

Innergården är sommartid ett enda stort café. Trötta i fötterna som vi är och fyllda av all kultur slår vi oss ner på en av stolarna eller varför inte soffan som står utplacerad. Njuter av den svala kvällssolen och ett gott glas Spritzer och folklivet.

aperol_intensiv_dag
Njut av en Aperol Spritzer efter en hektisk dag!

I morgon är det dags för Gemäldegalerie och Hieronimus Bosch version av yttersta domen. Vem vet, vi kanske till och med tar oss till Heindl och Chokladmuseet. Där får man till och med provsmaka nylagade praliner! 

Vi tackar Maria för denna fantastiska rundvandringen i Wien.

Boka flyg och hotell till Wien

Resor till Österrike Wien

7 Responses to Sevärdheter i Wien
 1. Elisabeth Eriksson Svara

  Till Göteborg jag gärna drar botar då med mig min Karl o firar 45 år som gifta dessa dar

 2. Maria Svara

  Tips!
  Nu finns det en nystartad blogg med tips om diverse caféer och restauranger i Wien med omnejd.
  http://www.scharffenberg.se

  Mycket nöje! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: TACK för fina tips! Har fortfarande inte varit i Wien men det står högt på min lista! Ska definitivt titta in för att få tips!

 3. […] diket ännu utan är väl värt ett besök. Om inte annat som ett litet depåstop mellan besök i Sk... scharffenberg.se/cafe-hofburg
 4. […] mellanrum trillar det in presumtiva turister här på min lilla blogg. Oftast har ni hittat hit via ... wien.scharffenberg.eu/turist-i-wien-lite-tips

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.