Resia i samarbete med Peter Apelgren

I år fyller Resia 40 år som resebyrå. 40! – oj vad åren har gått. Otaliga är de förväntansfulla resenärer vi hjälpt att komma ut på äventyr i världen. Och tänk så mycket alla dessa fått uppleva. Det är nog inte många platser på vår vackra planet som inte trampats av Resia-resenärers fötter.

För att fira alla dessa äventyr och upplevelser tar vi nu fram en specialdesignad jubileumsresväska för våra kunder. Valet är egentligen självklart – en resväska symboliserar så mycket. Förväntningar, magpirr och semesterdrömmar. Och det är precis vad vi vill dela med er.

När vi funderade över vilken konstnär som skulle kunna passa för att formge utsidan på vår väska kom vi tidigt att tänka på Peter Apelgren. Ni känner honom som vinnare av frågesportprogrammet På spåret och inte minst som en av Sveriges mest uppskattade komiker.

Peter_Apelgren

Precis som Resia är han född och uppvuxen i Göteborgsregionen. Han är dessutom mycket berest och en oerhört duktig konstnär. Det är faktiskt huvudsakligen som just konstnär, grafisk designer och inredare han försörjt sig genom åren.

Till vår glädje tackade han ja till vår förfrågan. Så vi satte oss ner och tog en pratstund med vår nya samarbetspartner:

Berätta om dina resvanor.
– Ett tag reste jag väldigt mycket genom jobbet. Jag arbetade på ett företag som sysslade med inredning och jag for mellan jordens storstäder. Ibland kändes det som jag kom hem och bytte till en redan färdigpackad väska och gav mig iväg igen. Nu förtiden reser jag bara för nöjes skull. Snart ska jag iväg till Wien och hälsa på min son som studerar filmvetenskap där. En jättefin stad. Det är stort och pampigt.

På scen är du känd för att improvisera mycket – hur är du att resa med?
– Haha… Att improvisera på scen betyder inte att situationen är helt utan ramar.  Jag vet ju vart jag vill komma – jag har en riktning. Samma sak är det när jag reser. Jag sticker inte iväg utan pengar och något ställe att bo på. Men när ramarna är satta är jag bra på att resa. Det är en lyx att få vara fri och kunna resa.

Hur packar du?
– Jag packar nästan alltid ner mycket prylar. Du vet: kamera, skissblock, akvarellåda och dator. Min fru däremot (Anna Mannheimer, programledare och journalist) packar nästan ingenting. Hon är mer som han i filmen Sällskapsresan, som bara tar med badsalt.

Hur kommer det sig att du tackade ja till att skapa den grafiska designen till vår jubileumsväska?– Först och främst för att det var en rolig utmaning. Jag har gjort allt från inredning i offentliga miljöer till kläder tidigare men aldrig en resväska. Sedan gillar jag Resia. De är folkliga och finns på små orter i hela landet. Jag gillar det.

Hur gick tankarna när du började arbeta med designen?
– Jag ville återskapa den känsla som fanns inför en flygresa för fyrtio år sedan. Det var något riktigt högtidligt över situationen på den tiden. Jag får bilder i huvudet av hur flygpersonalen – kapten, steward och flygvärdinna – stod uppradade och tog emot resenärerna. Jag tog idémässig avstamp i scarfen flygvärdinnan bär och arbetade vidare utifrån den.

bag_peter
Vi bjuder på en liten sneak-peek av mönstret….

Väskan du jobbat med är en kabinväska, en modell som genom lågprisflygen blivit allt vanligare. Använder du själv kabinväska?
– Nej, jag packar mest i en stor resväska på hjul och en trunk att ha med in i planet. Men nu när jag gjort en egen ska jag såklart använda den.

Har du någon sak du alltid packar ner när du ska resa?
– Ja, en liten kudde. Det är gôtt att kunna säga till någon som ska vila på en terminalbänk eller så: ”Här, ta en kudde”.

Till sist; har du några favoritresmål?
– Ja. Vi var i Shanghai och hälsade på vänner över jul och nyår. En fantastisk stad. Och Tokyo – otroligt ordningsamt. Om Shanghai kan kännas lite slitet är Tokyo precis tvärtom. Här kan man gå in på en offentlig toalett som är helt gjord i trä. Ingen har kladdat ner med klotter. Tvålen ligger i träkopp – det är nästan som det skulle kunna stå tandborstar där. Och maten! Japansk mat i Japan smakar inte alls som den gör i Sverige. Här finns en enorm mångfald – man kan åka hit bara för att äta. Och Wien kan jag också tipsa om. Här går ingen mot rött och äldre människor åker sparkcykel.

Samarbetet med Peter Apelgren sträcker sig över två år och kommer resultera i fler produkter. Vi har planer för ett mobilskal, en handduk och necessär. Så håll ögonen öppna!

6 Responses to Resia i samarbete med Peter Apelgren
 1. Anita risberg Svara

  va kul med en så drömsk väska! och maten och lugnet (!) i Tokyo håller jag helt med om./anita

  • Hallin Svara

   Anita Risberg: Visst är mönstret härligt!

 2. […] om resväskor av märket Epic som är unikt designade av komikern Peter Apelgren. Läs Resias interv... resedrommen.se/wp/2014/10/11/tavla-om-resvaska-designad-av-peter-apelgren
 3. […] en längre intervju med Peter Apelgren här. Men gå också in på Hallins reseblogg på Resia för ... discoveringtheplanet.com/resia-40-ar-vinn-kabinvaskan-designad-av-peter-apelgren
 4. Lisa Eriksson Svara

  Såg bilderna på den snygga kabinväskan som ni tog fram tidigare i samarbete med Peter Apelgr en sån kabinväska och är nu på jakt efter en egen kabinväska med samma motiv.
  Försökt söka på Google och får en träff och landar på sidan https://www.xn--vskan-gra.com/resvaskor/kabinvaska men jag lyckas inte lägga kabinväskan i varukorgen. Har ni koll på om modellen fortfarande finns att köpa och isåfall vart man kan hitta den? Tack för en fantastisk blogg , Med vänliga hälsningar Lisa

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Lisa! Tyvärr var det en specialdesignad väska för vårt 40 års jubileum och den finns ej att köpa nu. Är det just designen du tänker på eller typen av väska?
   Tack för att du gillar bloggen! Mvh, Louise Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.