Nya Zeeland runt på 20 dagar: Gästbloggare Sofia Zetterqvist

Helt ärligt, vem vill inte åka till Nya Zeeland? Magisk natur, förtrollande vyer och stundande äventyr – de flesta har nog tänkt tanken. Vår gästbloggare Sofia har en plan för allt som måste ses när man besöker ön!

Vägen vid Milford sound. Nya Zeeland

Nya Zeeland är som ett ihopklistrat kollage av världens vackraste vykort. Vart du än åker så tornar nytt ögongodis av kristallgnistrande glaciärer, knallturkosa sjöar, vassa alptoppar och böljande kullar täckta av får. Det är inte en slump att både Sagan om Ringen-, King Kong- och Narnia-filmerna till största delen är inspelade på Nya Zeeland.

Landet erbjuder något för såväl solbadaren som adrenalinsökaren – så jag och min kompis Magda bestämde oss för att hinna med lite av allt, inom loppet av tre veckor. Här kommer 5 favoriter du inte bör missa samt tips på resrutt och boende för dig som vill se så mycket som möjligt under 20 dagar.

5 favoriter på Nya Zeeland

Utmana ödet i Queenstown – eller åtminstone galoppera i paradiset
Queenstown är extremsporternas högkvarter. Här lyder inte frågan ”ska du bungyjumpa?” utan ”NÄR ska du bungyjumpa?”. Och utbudet av sätt att få adrenalinkickar på är oändligt. I Queenstown finns allt ifrån rafting, skydiving och fyrhjuling till att instoppad i en gigantisk badboll studsa nedför vattenfall. Hit kommer man för att söka nya kickar. Eller, som vi, galoppera runt på vackra fullblod i Sagan om ringen-scenografi – på hästar som faktiskt deltagit i filmerna. En fantastisk frihetskänsla, platsen vi red på hade fått det mycket passande namnet ”Paradise”.

Hobbitland på häst. Nya Zeeland

Glaciärpromenera på Franz Josef Glacier
Franz Josef är en av Nya Zeelands största glaciärer. Boka in en heldag för att klättra runt med isdubbar, hacka dig fram med ishackor och klämma dig igenom trånga klarturkosa glaciärgrottor. En mäktig upplevelse att klafsa runt i detta enorma islandskap!

Vandring på Franz Joseph glacier. Nya Zeeland

Paddla kajak i världens åttonde underverk
På sydön ligger det som Nya Zeeland antagligen är allra mest känt för, Fiordland, en stor nationalpark med skimrande fjordar à la Norge. Den populäraste av dem är Milford Sound även kallad för världens åttonde underverk. Här slutar den berömda Milford Track dit vandringsintresserade människor köar i åratal för att få plats att vandra.

Om ni vill spara tid så rekommenderas att boka in en kombo där du får vandra några timmar på leden och sedan paddla kajak i den spegelblanka Milford Sound. Helt enkelt sjukt vackert! Även vägen ut till Milford Sound är spektakulär med vackra små vattenfall och drömska moln som svävar runt, ibland nere vid fotknölarna. Glöm inte att stanna till vid Mirror Lake för en extraordinär selfie!

Milford sound Nya Zeeland

Rafta i Rotorua
Om du ska rafta någonstans ska du rafta i Rotorua. Där finns nämligen världens högst kommersiellt raftingsbara vattenfall – sju meter. Med våtdräkt, flytväst, hjälm och varsin paddel guppar ni iväg i en gummibåt nedför små – och stora – varma vattenfall. Det är adrenalinkick så det förslår!

Hot water beach i Coromandel
Köp en spade och stanna till i Coromandel vid Hot Water Beach. Hitta en ledig sandplätt, gräv en grop i sanden och vänta på att det runt trettio grader varma vattnet ska sippra upp och fylla ditt nyss grävda badkar. Mindfulness som en bra kontrast till adrenalinkickarna.

Nya Zeeland runt på 20 dagar, här bor du:
Dag 1 – Christchurch: Frienz.com Backpackers
Dag 2 – Arthur’s Pass Village: Mountain House
Dag 3 & 4 – Franz Josef Glacier: Montrose Backpackers
Dag 5 & 6 – Queenstown: Southern Laughter Backpackers
Dag 7 & 8 – Te Anau: YHA Te Anau Backpacker Hostel
Dag 9 – Christchurch: Frienz.com Backpacker – igen
Dag 10 & 11 – Nelson: Bumbles Backpackers
Dag 12 & 13 – Wellington: YHA Wellington City Backpacker
Dag 14 – Napier: Wally’s Backpackers BBH
Dag 15 & 16 – Rotorua: Rotorua Rock Blarneys Backer
Dag 17 – Whitianga: Cat’s Pyjamas Backpacker
Dag 18 – Orere Point: Top 10 Holiday Park
Dag 19 & 20 – Auckland: YHA Auckland International Backpacker Hostel

Text & foto: Sofia Zetterqvist, Fantasiresor.se

Är du redo för ditt livs äventyr? Boka en resa till Nya Zeeland idag!

Boka flyg och hotell till Nya Zeeland

Boka flyg till Nya Zeeland

Boka hotell i Nya Zeeland

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.