Pubrunda vid Hammersmiths flodpubar: Gästbloggare Heléne Johansson

Alla londonbesökare vet att staden delas av den mäktiga Themsen, och alla vet också att London är fullt av trevliga pubar. Varför inte kombinera dessa två och ge sig ut på en äkta brittisk PubCrawl, dvs. en pubrunda med tema ”flodpubar”? Ingenstans i London är detta enklare än i stadsdelen Hammersmith som ligger norr om Themsen, strax väster om Earl’s Court. Hit går hela fyra tunnelbanelinjer – Piccadilly Line, District Line, Circle Line och Hammersmith and City Line – och att gå ner till floden från tunnelbanan tar inte mer än några minuter.

Hammersmith Bridge, London
Det första man ser när man närmar sig floden är den otroligt vackra Hammersmith Bridge som är den första hängbron som byggdes över Themsen. Under bron går en fantastiskt fin promenadväg som lämpar sig utmärkt för såväl promenader som cykling och rollerblading. Ta höger och gå västerut, och flodpubarna kommer som ett pärlband mellan vackra hus och alla de roddklubbar som ligger här. Roddtävlingen mellan Oxford och Cambridge går av stapeln här varje vår, och ni kommer garanterat att se ett eller flera lag träna rodd i det kraftigt strömmande vattnet.
Flodkanten kantas också av en massa flod- och kanalbåtar som ömsom skvalpar i vattnet, ömsom ligger på torra land då skillnaden mellan ebb och flod är flera meter.
Den första puben som dyker upp, bara hundratalet meter efter Hammersmith Bridge, heter Blue Anchor.
Blue Anchor London
Puben har funnits här sedan 1722 och kan verka liten när man kliver in, men det finns en övervåning med gott om plats och ett rejält antal bord och bänkar i trä utomhus. Här slår man sig ner och delar bord med andra, och har Themsen bokstavligt talat på någon meters avstånd. På Blue Anchor är alla välkomna, inklusive barn och hundar vilket bidrar till en livlig och trevlig atmosfär, och hela tiden passerar folk som cyklar, promenerar och åker rollerblades. Utbudet av öl är inte det allra största men det finns garanterat något som attraherar alla, och personalen hjälper gärna till. Om du inte vet vad du vill ha – be att få provsmaka innan du bestämmer dig! När man druckit ett glas behöver man gå på dam- eller herrummet, och dessa är ganska små och slitna men fortfarande helt godkända. Passa samtidigt på att titta på alla olika sorters åror och roddattiraljer som dekorerar pubens väggar och tak.

Blue Anchor London

Bara 20-25 meter längre bort ligger nästa flodpub (man behöver inte törsta mellan vattenhålen), The Rutland Arms. Det här är en riktigt stor pub med massor av mysiga skinnsoffor och fåtöljer inomhus och mängder av sittplatser utomhus.

Uteservering Rutland Arms London

Utsikten är som den vid Blue Anchor, precis invid flodkanten.

Uteservering Rutland Arms London

Här är utbudet av öl större, och det är ett populärt ställe att äta söndagslunch på. En rejäl Sunday Roast med stek, sås, grönsaker och Yorkshire Pudding mättar garanterat även den hungrigaste. Vid de tre senaste tillfällena jag har besökt puben har en svensk tjej jobbat i baren, och hon tycker det är jätteroligt när det kommer svenskar hit – det är inte så vanligt. Även här är barn och hundar välkomna, och toaletterna är många och hyfsat fräscha.
Fortsätt gå längs promenadvägen, och efter 300-400 meter dyker i en smal gränd den historiskt intressanta puben The Dove upp.

The Dove London

Här har det funnits en pub sedan sextonhundratalet, och många kända författare har suttit här och skrivit i skenet av ett levande ljus, ackompanjerade av någon stärkande dryck. Här finns också världens minsta bar, dokumenterad av Guinness Rekordbok med certifikat och allt.

Certifikat guiness rekordbok, The Dove London

Detta krypin ligger direkt till höger om ingången och det ryms endast några få personer här inne. Huset är mörkt, snett, vint, fullt av små trappor upp och ner och väldigt mysigt. Längst in kommer du till terrassen och att få en plats där är ett riktigt guldläge. Themsen ligger som en glittrande pärla framför dina ögon och terrassen är prydd av mängder med blommor, året runt.

The Dove London Är det fullt där ute – vilket det ofta är– så är det lika trevligt att sitta inomhus vid de hundratals år gamla borden och känna historiens vingslag. På hösten och vintern sprakar en värmande brasa i den enorma öppna spisen. På The Dove är utbudet av drycker enormt, och personalen gör allt för att du ska hitta något som passar just dig. Toaletterna är nyrenoverade och ljusa och fina.
När man besökt dessa tre pubar är man garanterat nöjd och belåten, men om man ändå vill fortsätta till flera pubar så går det bra. Dem berättar jag om nästa gång!

Text & bild: Heléne Johansson

Vill du också utforska pubar i London, boka din resa här.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.