Bila i Italien: Gästbloggare Maria Grip

Sommarens semester närmar sig med stormsteg. Har du bokat en resa till Italien? Toppen! Vi får kärt återbesök av Maria Grip, globetrottern vars ständiga törst efter resor aldrig släcks. Maria har samlat sina bästa tips på stränder och städer i Puglia, södra Italien!

Gränd med Frukt och grönsaksstånd. Puglia, Italien

Vill du uppleva det autentiska Italien rekommenderas en resa till Puglia, ett område i södra Italien som täcker hela klacken. Hit åker många italienare själva på semester i augustimånad. Puglia är synonymt med många fina stränder, sevärda samhällen med lång historia, vingårdar och underbar italiensk mat.

Flyg till någon av städerna Bari, Brindisi eller Lecce och plocka ut en hyrbil vid ankomst, det behövs för att ta sig omkring och besöka guldkornen. Till södra Italien kan man åka hela sommaren, från juni till september. Puglia har två kuster, den västra mot Joniska havet som gränsar till Grekland och den östra kusten ligger vid Adriatiska havet som gränsar mot Kroatien och Albanien, vattnet är turkosfärgat och har behaglig temperatur på båda sidorna av regionen.

4 guldkorn i Puglia

  1. Lecce är en stad med gamla anor, här har man grävt fram en amfiteater efter romarna mitt i centrum. Lecce är den största staden i regionen och anordnar event och marknader under sommarmånaderna.
  2. Otranto är en liten medeltida hamnstad vid Adriatiska havet som har en mycket gammal och sevärd borg och fästning runt gamla delar av staden. Mitt i staden finns också en sandstrand, välbesökt under helgerna av invånare.
  3. Gallipoli är ytterligare en liten medeltida hamnstad med en mycket vacker gammal del av staden. Här finns många bra restauranger och fina butiker som säljer italienska råvaror. Utanför staden sträcker sig en lång badstrand.
  4. Nationalparken Parco Nazionale del Gargano på Garganohalvön har kalkstenstäckta väggar som kantas av olivträd och även här finns många härliga badstränder

Stränderna i Puglia, Italien

4 stränder i Puglia

  1. Porto Cesareo är en liten stad bara 40 minuter från Lecce med en underbar långgrund strand mot Joniska havet.
  2. Gallipoli har en lång sandstrand strax söder om staden, parkera längs med vägen och slappna av en stund på denna enkla strand mot Joniska havet.
  3. Marina di Pescoluse i södra Puglia har en strand (spiaggia) mot Joniska havet bjuder på fin vit sand, grunt vatten med små öar med sanddyner som poppar upp ur havet.
  4. Otranto har en citystrand mot Adriatiska havet och är värd ett besök medan du ändå utforskar staden, alternativ åker du antingen norrut eller söderut så har du andra stränder att välja bland. Söderut finner du bland andra orten Porto Badisco som har liten sandstrand inrymd bland klippor och därmed perfekt för snorkling.

 

Par på strand. Puglia Italien

Boka en resa till Italien idag!

Text & foto: Maria Grip, travelgrip.se

Vill du veta mer om Italien? Läs fler guider om Italien här!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.