Vad ska vi göra i Paris frågade han: Gästbloggare Sofie Österheim Wennerstein

(Uppdaterat 191007) Sofie har en passion att fylla livet med detaljer som lyfter upp, ramar in, utmanar och ger nya intryck. Hon är en nygift res-o-holic som nyligen delade med sig här av sitt bröllop i NYC. Nu har hon varit Paris.
Vy över Paris, Eiffeltornet

Paris får mångas hjärtan att slå ett par extra slag och många har en eller flera gånger varit där. Jag har bara varit där några gånger, men en av gångerna stannade jag i 7 månader. För ett par veckor sedan, närmare bestämt mellan 2-8 april återvände jag för första gången på 4 år. April är en mysig tid i Paris före den värsta turismen kommer igång och det är ljummen försommar.

Varje gång jag återvänder hittar jag en ny restaurang, en ny innergård, ett nytt pâtisserie som gör att hjärtat slår de där extra slagen, men många ställen återvänder jag till.
Några dagar innan vi skulle åka frågade min man vad vi skulle göra i Paris. Promenera tills vi får skoskav, dricka Châteauneuf-du-Pape tills vi blir vingliga, äta oändligt med sötsaker och titta på vackra skor och antika möbler svarade jag. Och ungefär så blev det.

Packning inför Parisresan
Packning för 18 grader och växlande molnighet.

Tillbaka till Coffee Parisien
Vi landade i ett 18-gradigt Paris och klockan hade hunnit bli nästan 22 när vi lämnat väskor i lägenheten vi hyrt och gått ut för att äta en sen middag. Vi gick till en favorit från förr, Coffee Parisien på Rue Princesse. Amerikansk mat på franska. Här förälskade jag mig i eggs benedict.

Restaurang Coffee Parisien, Paris
När vi ätit och midnatt närmade sig gick vi hem till den lilla lägenheten igen, men det var fortfarande fullt på uteserveringen och ljummet i luften. Mopederna! Dofterna!

Tillbaka till Rive Gauche
När vi reser bor vi gärna i lägenhet. Det blir lite som att man får uppleva allt behind the scenes som min man skulle ha sagt. Genuint och på riktigt. Hotell kan vara otroligt mysiga och kännas lyxigt men lyxen motsvarar sällan prisskillnaden i en stad som Paris.
Ett bra vanligt hotell i Paris kan ligga på drygt 2000kr och de lite lyxiga hotellen på en 5000kr natten, minst. Men en lägenhet, där man får kök och ett vardagsrum på köpet kostar i alla fall inte mer än det vanliga hotellet. Vi hyr alltid via Airbnb. Underbara Airbnb! Den här gången bodde vi i en liten etta med kök och badrum på optimalt läge
för strax under 1000 kr natten och vår värdinna var den gulligaste fransyskan ni kan tänka er. Kvällen vi kom hade hon lämnat en flaska vin, 1 liter mjölk, en baguette, och lite sylt till oss. All you need, liksom!

Bilder från resor runt Odeon, Luxembourg och Saint-Germain-des-Prés.
Runt Odeon, Luxembourg och Saint-Germain-des-Prés.

Tillbaka till Angelina och La Grande Epicerie de Paris
När jag åker tillbaka till Paris vill jag helst hålla mig borta från de största turistattraktionerna men till Angelina ville jag ta med Jesper, trots att det är THE touristplace precis intill Tuileries-trädgården. Men det är de ju för flera goda anledningar. Och den främsta är den varma chokladen! Många tycker den är alldeles för tung men många älskar den. Och jag tillhör den senare skaran. Men om man smiter in i butiksdelen kan man köpa den to go, eller emporter som det heter på franska och uttalas ungefär am-port-é. Det är nästan alltid megakö att komma in till cafèet, men till butiken är den mycket kortare eller ingen alls.
Varm choklad i Paris

Dricker varm choklad på uteservering i Paris
Beställ din chocolat chaud emporter, och kanske en macaron när du ändå är igång!

Det finns också en nyöppnad Angelina på Rue du Bac vilket är nära lyxiga varuhuset Le Bon Marché  vars matavdelning La Grande Epicerie de Paris, är stans ljuvligaste.

Lyxiga varuhuset Le Bon Marché, Paris
Jag tror vi spenderade två timmar här. Köpte olivoljor och vin. Det finns lyxiga oljor för halva priset mot Sverige och det är roligt att köpa på sig några flaskor vin av något som inte finns på Systembolaget.

Tillbaka till Les Galopins
När jag fyllde 25 firade jag på Les Galopins-bastille  och nu tillbaka i Paris, var det ett måste att ta med min kött-och-bea-älskande man till denna underbaring. Jag hittade restaurangen av en slump tillsammans med franska vänner 2008, tog alla jag kände dit och alla älskade det. Det är svårt att peka på vad exakt vad det är – för det är inte bara det jäklarns goda köttet, eller den magnifika bearnaisen eller den charmiga matsedeln på griffeltavlan. Inredningen är faktiskt sådär. Och servicen är medioker. (Men hellre det en nonchalant.) Och något gör att det här är stället som jag återvänder till, om och om igen. Kanske för att det är rustikt och äkta.

Cote de boeuf, Paris
Cote de boeuf. Och jäklarns så gott.

Shopping i Paris
Var shoppar man i Paris frågade också min man innan vi åkte. Men frågan är nog snarare vad, för shoppar gör man överallt sa jag. Paris ÄR shopping. Man shoppar inte för att det är billigt, det är tvärtom ganska dyrt, man shoppar för utbudet. Det finns så mycket! Så mycket fint. Och det jag direkt tänker på är skor. Det finns underbara små skobutiker överallt. Det finns också många mindre klädbutiker som säljer blandade franska märken. Förutom olivolja som jag nämnde köper jag alltid senap på Maille på Place de la Madeleine. Och otippat: städprodukter – finns så mycket fint och stort utbud av ekologiska produkter. Finns till exempel på varuhuset Le BHV i Le Marais.

Shopping Maille, Paris

Shopping i Paris, Butiksfasad Merci, Paris

Metroskylt i Paris
Vi gick och vi gick och vi gick. Butiken Merci är ett måste om man gillar inredning och mode. (Har även ett populärt café och restaurang)

Lycka i ett glas
På fredagkvällen tog vi oss till Montmartre och mötte upp en gammal kompis på La Famille på 41 rue des Trois Frères. Tips, tips, tips!

Mojito på La Famille på 41 rue des Trois Frères
Mojitos med godis. Do I need to say more?

Kaktestet
När vi varit ett par dagar i Paris så stod det klart för min man. Macarons finns över allt. De har varit hypade ett bra tag men för oss i Sverige så är det nästan uteslutande Ladurée  vi tänker på. Den gröna påsen har setts överallt. De sägs ha varit först att börja experimentera med färger och smaker. Men faktum är att de pastellfärgade små bakverken finns verkligen överallt i Paris. Vilka är godast undrade han. Och det försökte vi ta reda på.
Macarones i Paris

Macarons i paris

Macarons i Paris

Vi provade ungefär samma smaker (choklad, caramel och hallon och jordgubb) från fyra större pâtisserier och betygsatte dem. Resultat blev dock inte enhälligt. Jesper gav Angelinas högst betyg rakt igenom men mina poäng fördelades ut jämnt på allihopa.
Ladurée vann till exempel på hallonen men Angelina på chokladen. Men allra allra godast, av alla, tyckte jag att Gérard Mulots salted caramel var.

Sista dygnet i Paris
Vi hade varit på Marché aux Puces (världens största antikmarknad) nästan hela dagen. Vi var lite sega och gick iväg för köpa hem lite goda ostar och äta hemma med fönstret på vid gavel. Men! På på vägen till affären gick vi förbi ett ställe som såg så himla mysigt ut.
Lite snett och vingligt sådär och vi kunde inte låta bli. Polidor blev stället Jesper åt sniglar för första gången.

Sniglar på restaurang Pol i dor, Paris
Oförändrat sedan 1845. Man delar bord med andra gäster, toaletten är ett hål i marken på gården och cash is king. Bland annat med i Woodys Allens ”Midnight in Paris”.

På morgonen nästa dag packade vi våra saker och laddade för avslutningslunch på Derrière.

Lunch på Derrière i Paris

Derrière i Paris
Där påminns man om att överraskningar kan vänta på oanade ställen. Genom garderoben nås ett rum som smyckats med antika möbler, uppstoppade djur och kluriga spel.

Paris är lite på det viset. Det gäller att man vågar ta sig behind the scenes.

Text & bild: Sofie Österheim Wennerstein

Boka flyg och hotell till Paris

Boka flyg till Paris

Boka hotell i Paris

Boka weekend till Paris

Boka alla upplevelser i Paris

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.