Gästbloggare Linda Ljunggren: Med familjen i New York City

För en tid sedan efterlyste vi gästbloggare och ni har fått läsa om när Sofie och Jesper gifte sig i New York.
Detta är en stad som är populär på olika vis. Nu är det Lindas tur att berätta om när hon firade sin födelsedag där och allt skoj hon och familjen hittade på. Enjoy!

Det är något med Manhattan och New York. Kanske är det alla filmer jag sett, alla coola och intressanta karaktärer jag lärt känna i serier och i böcker som utspelar sig här. Kanske är det musiken eller fotografierna. De svartvita tonerna och bilderna som skapar mystik och känslan av att vad som helst kan hända. Jag älskar att komma hit. Jag har rest till New York flera gånger förut och alltid åkt tillbaka. Den här gången åkte jag med min sambo Love, min tioåriga son Lukas och min nioåriga bonusdotter Matilda.

Linda med familjNew York Guide

Innan vi åkte hade vi många diskussioner om vad vi skulle göra för att få så mycket ut av resan som möjligt. Barnen fick varsin bok om New York och var ivriga med att komma med önskemål. Själv planerade jag i timmar för att välja ut godbitarna bland denna mesta stads fantastiska upplevelseutbud.

Fredag:
Min fyrtioårsdag och vår kanske bästa upplevelse hade vi med den helikoptertur vi tog för att fira. Vi tjöt av skratt och spänningen var maximal när vi lyfte från Pier 16 och fick en underbar utsikt över hela Manhattan med omnejd. Frihetsgudinnan, Freedom Tower, Brooklyn Bridge och hela galna skylinen. En oförglömlig upplevelse.

Helikoptertur i New YorkLinda flyger helikopter i New York

IMG_1750
IMG_1756
IMG_1761

Vi landade Downtown och fortsatte dagen mot 9/11 Memorial. En fortfarande obegriplig händelse som kändes viktig att berätta om och visa för barnen. Platsen är kuslig men vacker. Det ensamt överlevande trädet som börjar hämta sig. De vackra vattenfallen och bassängerna vid platserna som tornen stod ger en stark känsla av närvaro av alla de som förlorade sina liv här.

IMG_1765
IMG_1769

Lördag:
En regnig dag med shopping och på New York Public Library. Vid Rockerfeller Center besökte vi Lego Store, Nintendo World och fortsatte till Times Square för världens största leksaksbutik Toys R Us. Vi hittade svenska kocken i Mupparna i Disney Store och gapskrattade åt New York-kvinnan som härmade kocken och påstod att hon låter som honom. Not even close. Poppidipoppidicorn. På Macys satte jag nytt shoppingrekord och barnen flamsade på Starbucks för att stå ut sista timmen i det gigantiska varuhuset. Med en provsocka på huvudet gjorde Lukas sitt bästa för att se gangsta ut i en perfekt låtsasvärld på vår väg ut genom Macys.
IMG_1786

Public Library i New YorkPublic Library i New York

IMG_1824
Bröt ihop när Lukas hittade Johan Glans i New York Public Library

Söndag:
Vår kanske bästa dag med oslagbar brunch på The Smith. Ett riktigt populärt tillhåll för New Yorkborna som träffades i stora sällskap med familjer och vänner. Bullrigt men med fantasifyllda maträtter och riktigt god mat. Servitören var ivrig över att träffa oss. Han hade tydligen varit i Sverige och sett Danmark spöa oss i något EM för flera år sedan.

IMG_1855

IMG_1852

Hangarfartyget Intrepid II spelade en viktig roll under andra världskriget men också under Kalla kriget. Idag är det ett museum laddat med spännande flygplan, ubåt, Concorde, rymdfartyget Explorer och flygsimulatorer. T o m jag som annars inte är så teknikintresserad var mycket imponerad av stället. Barnen älskade det.

IMG_1865
IMG_1874

Innan vi fortsatte till Barclay Center i Brooklyn tog vi en taxi till Burger Joint där vi åt resans bästa burgare. Lång kö men värt varenda sekund enligt barnen. Ett riktigt skönt ställe som kontrast till det pampiga hotellet som Burger Joint roligt nog ligger i. Love som namn funkade sådär i New York och han blev istället ” Lobart” på Burger Joint.

IMG_1900

Bron mellan Brooklyn och Manhattan är världens vackraste och efter att ha hejat fram och sett Brooklyn Nets spöa Minnesota Timberwolves promenerade vi lyckliga tillsammans över bron i mörkret tillbaka mot Manhattan. Det är en mäktig känsla att se de glittrande skyskraporna lysa upp i mörkret. Av alla promenader vi gjorde på Manhattan var den här den mest minnesvärda. Oförglömligt vackert och spännande. Tillsammans.

IMG_1923

IMG_1906

Måndagen:
Efter flera dagar med regn och kalla vindar blev det till slut rätt väder för Empire State Building. Ska göras och är en upplevelse för alla första gången. Även om min audiotour var inställd på japanska fick jag massor ut av att härja runt i toppen av en av världens högsta byggnader. King Kong dök aldrig upp men vi ska se filmen när vi kommer hem har vi sagt. Bästa utsikten!

IMG_1929
IMG_1939

IMG_1934
Utsikt o Lobart

Som en avslutning innan hemresan njöt vi av solen på High Lines med början i Meatpacking District. Området är ett gammalt spårområde som gjorts om till en parkliknande miljö flera meter upp i luften. Här samlas New Yorkborna med kaffe och solglasögon för att njuta av träd, växter och solvarma bänkar. Här fick barnen springa av sig inför den långa flygresan och jag och Lobart promenerade i stilla takt fram till 23:e gatan där vi vek av och bort mot det mytomspunna Chelsea Hotel. Ibland, när jag flyr vardagen och dagdrömmer bort är det alltid tillbaka hit jag åker. Mitt alldeles makalösa New York.

High Line New York signHigh Line New York utsikt

IMG_1970
IMG_1975
IMG_1976

Text & foto: Linda Ljunggren

Vill du också resa till New York? Boka din resa här.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.