Resa med transsibiriska järnvägen

(Uppdaterad 191024) Upplev svindlande ödemarker, världens djupaste sjö och platser du annars aldrig skulle se genom att ta markvägen från Moskva till Peking, genom Ryssland, Mongoliet och Kina! Resfeber ger dig en guide till vad du behöver tänka på när du ska resa med transsibiriska järnvägen och tipsar om vilka platser som är värda att stanna på längs tågresans gång.

Transsibiriska järnvägen

Världens längsta järnväg

Transsibiriska järnvägen byggdes mellan 1891 och 1916 och är världens längsta järnväg med sina nästan 9300 kilometer!

Den sex dagar långa tågresan går via tre länder, två världsdelar och sex tidszoner.

Förutom huvudlinjen mellan Moskva och Vladivostok finns det tre andra rutter att välja på:
• Manchurietjärnvägen som följer huvudlinjen men sedan svänger söderut in i Kina och mot Peking.
• Transmongoliska järnvägen som går via Mongoliets huvudstad Ulan Batar och sedan vidare till Peking.
• Bajkal-Amur järnvägen som går norr om huvudlinjen.

Vi rekommenderar att ta sträckan som går från Moskva till Peking via Ulan Batar i Mongoliet. Den bästa tiden att åka är från maj till september, då det under vintrarna kan bli så kallt som 40 minusgrader i vissa delar av Ryssland.

Biljetter och visum

Om man vill göra stopp under sin resa med transsibiriska järnvägen så måste man boka separata biljetter. Man kan inte boka en biljett för hela sträckan och hoppa av när man vill. Därför kan det vara nödvändigt att planera i förväg vart man ska stanna och hur länge man ska stanna på respektive plats.

Det vanligaste är att man bor i 4-bädds kupeér (andra klass), men man kan även boka 2-bäddskupeér (första klass). En andraklassbiljett för hela sträckan kostar ca 2500:- och går att köpa från flera olika svenska resebyråer och även direkt från Yaroslavskystationen i Moskva.

För att besöka Ryssland, Mongoliet och Kina krävs visum. Att skaffa visum kostar drygt 1000:- per land. Du kan ansöka om visum på allavisum.se eller från respektive ambassad.

På tåget

I samtliga tågvagnar finns samovarer (varmvattenbehållare) där du alltid har tillgång till kokande vatten till te, snabbkaffe, medtagna snabbnudlar eller pulversoppa. Tänk på att handla dessa saker på någon av tågstationerna om du vill spara pengar, då priserna i restaurangvagnarna kan vara väldigt höga. En annan sak som är viktig att ha med sig om man vill göra egen mat eller kaffe är en kåsa, mugg eller termos.
Vid gränsen till varje nytt land byts restaurangvagnen ut. Skillnaden i utbud, pris, inredning och standard är märkbar i de olika länderna som passeras. Detta ger en intressant inblick och känsla för de olika ländernas mat och dryckeskultur.

Ryska byar och öde landskap

Resan med transsibiriska järnvägen börjar på stationen Yaroslavsky i Moskva.
När tåget lämnar Moskva blir omgivningarna mer och mer öde och städerna och byarna kommer allt glesare.

Tåget färdas förbi små ryska städer och byar, längs södra Uralbergen, genom enorma skogar och vidare mot Sibiriens öde landskap.
Man passerar städer som Perm, Novosibirsk, Jekaterinburg, Irkutsk och Ulan Ude innan resan fortsätter in i Mongoliet eller Kina, beroende på vilken rutt du valt att åka.

Stationerna längs de ryska städerna fungerar som provisoriska handelsplatser. Resande försäljare säljer pärlbeströdda jeans och mode till lokalbefolkningen genom tågfönster och dörrar. Lokalbefolkningen i sin tur säljer allt från konstverk till hemlagade rätter till tågresenärerna.

Transsibiriska järnvägen

Världens djupaste sjö

Ett tips är att boka din tågresa så att du kan ta ett stopp på en eller flera dagar vid världens djupaste sjö, Bajkalsjön. Bajkalsjön är lika stor som Belgien (världens sjunde största sjö) och bebos av över 2600 djurarter varar 93% är unika för sjön!
Bajkalsjön finns på Unescos världsarvslista och är definitivt värt ett besök när man ändå har vägarna förbi.

Bajkalsjön ligger i södra Sibirien och tågresan förbi sjön tar flera timmar. Om du vill besöka sjön så kan du kliva av tåget i Irkutsk, som ligger vid Bajkalsjöns södra strand. Därifrån anordnas utflykter, vandringar och fisketurer på Bajkalsjön.

Om ni inte stannar rekommenderas att hålla ögonen öppna och riktade ut genom tågfönstret för att inte missa den fantastiska vyn över den enorma, vilda och turkosa sjön.

Bajkalsjön

Övernatta på den mongoliska stäppen

Om man åker den transmongoliska sträckan så går rutten via Mongoliets huvudstad Ulan Batar.
Att boka sin biljett med några dagars stopp här rekommenderas!

I Ulan Batar finns vandrarhem, butiker och ett shoppingcenter men det sevärda här finns utanför stan, på den vidsträckta mongoliska stäppen.

Man kan genom sitt vandrarhem, hostel eller via någon av de många lokala researrangörerna boka utflykter med övernattning i så kallad ”ger”, ett stort tält som rymmer sängplatser samt en brasa i mitten. Det är mongoliska nomadfamiljer som tar emot turister, erbjuder mat och sängplats och möjlighet att få ge sig ut på en ridtur på den mongoliska stäppen. På vissa platser kan man även få prova kamelridning och smaka på färsk getmjölk.

Landskapet är stort, tyst och platt och det finns inga moderna bekvämligheter såsom tv, toalett eller element. Frihetskänslan när man tittar ut över dessa obebodda vidder är magisk! Liknande landskap är svårt att hitta någon annanstans och en resa hit är en upplevelse man sent glömmer.

Här kan en ficklampa vara användbar, då mörkret är totalt på natten och utedasset förmodligen ligger en bit från tältet.

Mongoliet

Gobiöknen och den kinesiska gränsen

När tågresan fortsätter från Ulan Batar når man snart Gobiöknen. Det är en av världens största öknar och upptar större delen av Mongoliets yta.

Bli inte förvånad om du har ökensand i hårbotten när du vaknar efter en tågnatt längs Gobiöknen. Känslan att färdas längs denna vidsträckta öken är speciell. Även här bör man hålla ögonen ut genom fönsterrutan och efter denna sträcka är man ytterligare ett livslångt minne rikare.

Slutdestination Peking

Efter 6 dagars tågresa anländer tåget till Peking, Kina. För de som åker den transmongoliska rutten avslutas resan här.
I Peking rekommenderas ett besök på Kinesiska muren, Den förbjudna staden och The Chairman Mao Memorial Hall innan hemresa eller fortsatta äventyr. Varför inte fortsätta tågresan genom Kina?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.