Resa till Roquebrune Cap Martin: Gästbloggare Gunilla Norman

Rivieran är populär hos många och det finns många vackra städer att se och beundra. Förra veckan fick vi en guide till Nice, vi fortsätter på temat men den här gången besöker vi Cap Martin med hjälp av gästbloggaren Gunilla Norman. Följ med till kusstäderna alla talar om!

Stand på Franska rivieran

Vi har just kommit hem från en skön semestervecka i den lilla orten Roquebrune-Cap-Martin (ca 13.500 inv), som ligger i sydöstra Frankrike nära den italienska gränsen.

Vi flög med Norwegian och landade i Nice på kvällen. Därifrån tog vi flygbussen nr 110, som går österut till staden Menton (ca 30.000 inv). Avståndet mellan Nice och Menton är ca 35 km och Roquebrune-Cap-Martin ligger strax väster om Menton. Flygbussen stannade alldeles intill det hus där vi hyrt lägenheten, så vi packade upp våra väskor och tog en kort kvällspromenad.

Så skönt det var att vakna morgonen därpå, gå runt kvarteret och köpa baguette och pain au chocolat! Tillbaka till lägenheten för att brygga kaffe och sätta sig på balkongen och se folk promenera och jogga på strandpromenaden på andra sidan gatan. Detta var i påskhelgen och det mesta var stängt, så det första vi gjorde efter frukosten var att leta upp en supermarket, där vi kunde köpa lite yoghurt och frukt.

Under veckan hittade vi sedan många trevliga ställen i Roquebrune-Cap-Martin – restauranger, kaféer, supermarkets, torg med färsk frukt och fina grönsaker, köttaffärer och självklart mängder av bagerier. Ibland lagade vi mat i lägenheten och ibland åt vi ute.

Temperaturen denna vecka i april låg på 18-20 grader och vi hade både molnigt och soligt väder, men inget regn. Vi köpte bussbiljetter till de lokala bussarna, ett häfte om 10 st. biljetter för 10 euro, men vi använde inte så många. Det var helt enkelt promenadväder och där fanns en härlig strandpromenad.

Överblick över Cap Martin

Här är några utflykter som vi gjorde:

Utflykt åt öster – Menton

Hit promenerade vi flera gånger. Den lilla staden Menton är en pärla och vi besökte den gamla delen av staden ofta. Staden ligger väldigt fint med många små torg och mysiga affärer och har även fina sandstränder. Den har allt man vill ha på en semester på franska rivieran, många soltimmar och turkost vatten.

Utflykt åt väster – Monaco

Hit åkte vi med buss nr 100, som kör längs Medelhavet. Först besökte vi Prinspalatset, som ligger på en höjd ovanför själva staden. Där fanns fina promenadvägar och en fantastisk utsikt. Vi hittade ett mysigt kafé där vi gottade oss med goda bakverk. Därefter drog vi oss neråt igen och tittade på lyxyachterna som låg i hamnen. Det var ett stort arbete på gång i centrala delarna av staden inför Monacos Grand Prix, som skulle gå av stapeln senare i maj. Vi promenerade även runt i stadsdelarna Fontvielle (fin hamn) och Monte Carlo (casinot såg vi från utsidan).

Utflykt åt norr – den medeltida bergsbyn Roquebrune

Bergsbyn Roquebrune ligger ca 300 m över havet och dit kan man ta sig med buss men vi bestämde oss för att ta en promenad. Vi gick på trappor, stigar, smala gator, mera trappor, ännu smalare stigar och till slut var vi framme. Puh! Det första vi såg var det över ettusen år gamla olivträdet. Mäktigt! Vi gick på de smala, slingrande gatorna och kom till ruinen av slottet Château de Roquebrune. Och slutade som vanligt på ett kafé ”Fraise et Chocolat” med mycket trevlig personal och goda bakverk. Vi tog en promenad nerför berget också, men en annan väg och hittade faktiskt hem den dagen också.

Promenerande kvinna i Bergsbyn Roquebrune

Här är några utflykter som vi ville göra men inte hann med:
– Bergsbyn Sankt Agnes, dit det går bussar från Menton, men man kan även vandra upp till byn. Det är Europas högst belägna kustby och det lär vara en fantastisk utsikt därifrån ut över franska rivieran.
– Åka tåg över till Italien, t ex till San Remo.
– Titta närmare på Nice.

Dessa utflykter får vi göra nästa gång, för det blir säkert fler resor till franska rivieran!

Vill du veta mer om franska rivieran? Läs vår guide att bila på franska rivieran.
Har du redan bestämt dig? Boka en weekend till Nice här!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.