8 sevärdheter i Florens

(Uppdaterat 190906) Florens är verkligen staden dit många drömmer om att resa. En vandring i Florens tar dig tillbaka till 1500-1600-talet dit de flesta byggnaderna härrör. Så mysigt att bara vandra runt och ta in atmosfären. Den som är konstintresserad har verkligen mycket att se fram emot.

459405345
Klassisk vy över Florens med taket på katedralen.

Vill du resa till Florens kan du flyga från Stockholm, Malmö och Göteborg men byte på deras ”hemmaflygplats” för nytt flyg till Florens. Man kan också flyga till Bologna och Pisa med en transfer på cirka 1.5 timme.

Ta del av våra åtta tips de bästa sevärdheterna att se och uppleva i Florens.

1. Galleria degli Uffizi

Ett av världens absoluta största konstmuseer. Det är upplagt i en tidslinje med verk från Giotti, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael och vidare framåt. Se Venus födelse, den heliga familjen och många, många andra kända verk. Köerna brukar vara långa, långa så ett tips är att förboka biljetter för att skippa kön det gör du på vår systersite Box Office.

800px-Sandro_Botticelli_-_La_nascita_di_Venere_-_Google_Art_Project_-_edited
Beundra Boticellis verk Venus födelse 

2. Galleria dell’Academia

Här kan du njuta av de stora skulpturerna i marmor som är skapade av Michelangelo. Den största skulpturen, som är mest känd, är David. Även här kan du förboka biljetter för att skippa kön och varför inte kombinera med Galleria degli Uffizi.

156967249

3. Duomo-gruppen

Doumo-gruppen består av katedralen, Santa Maria del Fiore, dopkapellet och Museo dell’Opera. Katedralen är verkligen magnifik med kupolen som blivit ett riktmärke för Florens. Du kan ta trapporna upp till kupolen och få en fantastisk utsikt över staden. Du kan även ta dig till toppen av den vackra kampanilen med vacker marmorsättning som är 85 meter hög mot kupolens 107. Dopkapellet är äldst då det började byggas redan på 500-talet men färdigställdes först på 1000-1300-talet då katedralen började byggas. Museet innehåller verk av Michelangelo och Donatello.

464401123

461878609

4. Palazzo Pitti

Titta in i släkten Medicis palats och beundra konsten, silver och porslin. Den största sevärdheten är Galleria Palatina som rymmer fresker av Pietro da Cortona. Konstsamlingen innehåller fantastiska verk från bl a Tizian och Rafael. Till det oerhört påkostade palatset tillhör även den vackra Boboliträdgården.

180671824

123173423

5. Ponte Veccio

Den kända bron Ponte Veccio brukar vara tät av turister under turistsäsongen. Bron byggdes 1354 óch till en början var det slaktare som höll till i bodarna. På 1500-talet vräktes dock dessa och istället flyttade det in guldsmeder som fortfarande håller till här.

460901571

6. Santa Croce

En av Florens största kyrkor där du kan beundra konstverk från stadens konstnärer. Här vilar även många av Florens storheter. Se gravarna till bl a Michelangelo och Galileo. Här ligger även läderverkstan som är värd ett besök.

7. Shopping

Här finns mycket för den som gillar shoppa. börja med att besöka den stora marknaden Mercato Centrale. Här finns mycket mat så köp gärna med dig en bit parmesan som de gärna vacuumpackar. En annan marknad att besöka är Mercato Nouvo där det förr såldes guld och läder. Idag finns det massor av markadsstånd som säljer alla möjliga saker men främst läder som Florens är kända för. På marknaden finns en fontän med staty av ett vildsvin, Fontana del Porcellino. Det sägs att om man klappar vildsvinets nos så lär man komma tillbaka till Florens. Vill du se ännu en marknad med framförallt lädervaror så ska du besöka utomhusmarknaden San Lorenzo.

475015939

Förutom marknaderna så finns här de stora italienska modehusen, Gucci, Armani, Pucci, Prada mm. Florens är en riktigt bra shoppinstad med ett stort utbud i alla prisklasser. Du kan också hitta en del vintagebutiker.

8. Omgivningarna

Visserligen är det inga problem att fördriva tiden i Florens men om du skulle ha extra tid så hyr bil och ta en tur i omgivningarna. Fem mil söderut ligger den otroligt vackra staden Siena (som kräver ett eget inlägg). På vägen dit passerar du de kända vinområdet Chianti som ligger i vackra omgivningar. Cirka tre mil västerut ligger Leonardo da Vincis födelsestad, Vinci. Här kan du huset där den store konstnären föddes och i stadens museum har de samlat flera av konstnärens modeller av hans uppfinningar.

181835554
Piazza del Campo, Siena. 

480339875

Boka flyg och hotell till Florens

Boka flyg till Florens

Boka hotell i Florens

Boka alla aktiviteter i Florens

One Response to 8 sevärdheter i Florens
  1. Allt om Florens Svara

    Hej Hej! Trevligt blogginlägg om Florens!
    Jag skriver också en blogg om Florens ta gärna en titt på min sida https://alltomflorens.wordpress.com

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.