Guide till Nørrebro: Gästbloggare Linn Katarina Grubbström

Köpenhamn är en perfekt weekendstad om man varken har tid eller lust för en längre weekend. Nörrebro (eller Nørrebro som det egentligen stavas) är en blommande och trendig stadsdel i Köpenhamn som drar en helt ny publik. Vi fick hjälp av en ny gästbloggare, Linn, för att hitta till rätt platser, strosa på mysiga gator och upptäcka lokala favoriter. Följ med till Linns Köpenhamn, till Nørrebro!

Mat och dryck, Nørrebro

Ströget i all ära, men vill man se annat i Köpenhamn än de klassiska turistfällorna så gäller det att våga sig utanför den välkända gatan som går genom hela centrum. Själv har jag postadress på Nørrebro, som är ett virrvarr av färger, nationaliteter och smaker. Här kan man få stans bästa kaffe, kebab dygnet runt och vin ”to go” på egen medhavd flaska. Visst, det är inte lika lätt att få klassiskt danskt ”smörrebröd” här som det är i Nyhavn, men å andra sidan finns här så mycket annat.

Jag tänkte ta er med på en promenad genom stan, in på mina stamställen och lokala pärlor. Vi börjar på gränsen till Nørrebro, precis vid Nørreport Station, så att ni lätt kan hitta.

Brunch på Kalaset

På det brokiga lilla caféet Kalaset kan man få Köpenhamns bästa brunch. Här står vingliga stolar huller om buller, borden är olika höga och på den ena väggen sitter en hel samling av gamla radioapparater – alla lika odugliga om man skulle vilja höra en trudelutt. Kalaset serverar flera olika typer av brunch och vill du ha mera kaffe kan du få påfyllning för en femma. Inte illa, i alla fall inte i Köpenhamn. Försök få ett bord utanför om det är solsken, och njut av en god ekologisk brunch.
Adress: Vendersgade 16

Människor på gata i Nørrebro

Upptäck Nørrebro genom en promenad

Fortsätter du ut mot Nørrebro, kommer du snart till Blågårdsgade och Elmegade. Här ligger små mysiga butiker på rad. Elmegade är perfekt om du vill uppdatera garderoben. Lite längre upp längst med Nørrebrogade, huvudgatan genom Nørrebro, hittar du Assistens Kirkegården. Den påminner mera om en park än om en kyrkogård, och på en varm sommardag ligger picknickfiltarna tätt härinne. På andra sidan kyrkogården ligger Jægersborggade, min favoritgata i Köpenhamn.

Jægersborggade

Förr i tiden var Jægersborggade en sliten gata med tillhåll för diverse drogförsäljare. Nu är den utan tvekan en av Köpenhamns hippaste gator. Här trängs klädaffärer och smyckesdesigners med en frisör där man får spela tv-spel från 90-talet och med en fin liten konstbutik där man kan köpa konsttryck från up-coming illustratörer. På min vägg hänger inte mindre än tre bilder från CMYK, som konstbutiken heter. Passa även på att gå in på Karamelleriet och köp några hemmagjorda kolor.

Människor på uteserveringen på restaurang Manfreds i Nørrebro

Middag på Manfreds

Befinner man sig runt Jægersborggade när det är dags att äta kvällsmat, är Manfreds utan tvekan värt ett besök. Det kan vara en god idé att beställa ett bord, för restaurangen är ganska liten och väldigt populär. Här sitter finsmakare och grannar sida om sida, för Manfreds passar alla. Maten bär prägel av kockar som vill prova nya idéer och nordiska smaker. Min favorit är ”kockens val” – fyra rätter för cirka 250 kronor. Man vet aldrig på förhand vad som serveras, för kocken bestämmer det från portion till portion.
Adress: Manfreds, Jægersborggade 40

Öl i glas, Nørrebro

Avsluta med ett glas…

…vin eller öl. Tycker du om vin, ska du gå 100 meter bort på Jægersborggade, och besöka Terroiristen. Här kan du få italienska och slovenska viner. Mannen som äger stället är service-minded ut i fingerspetsarna och fast att det kan se lite småpretantiöst ut när man tittar in, är det mest av allt hemtrevlig och mysigt.
Föredrar du öl, ska du gå lite längre. 250 meter bort, på granngatan Stefansgade, ligger Mikkeller & Friends. Här kan du få öl som smakar allt mellan himmel och jord. Är du osäker på vad du ska välja, kan du alltid få ett smakprov innan du beställer.
Adress: Terroiristen, Jægersborggade 52 och Mikkeller & Friends, Stefansgade 35

Gästbloggare: Linn Katarina Grubbström, Guide to Copenhagen

Se mer om Danmark och boka en resa till Köpenhamn idag!

Läs fler reseguider till Köpenhamn här!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.