Sevärdheter i Venedig: Gästbloggare Maria Grip

Har du inte bokat vårens weekend? Här ett rykande hett tips – Venedig! Staden är känd för de flesta, men vad är egentligen sevärt? Vår återkommande gästbloggare och globetrotter Maria Grip har samlat hennes bästa tips för att slippa turistmyllret och få ut det mesta möjliga av semestern. Följ med och utforska Venedigs vackraste platser!

Venedig Ponte dell Accademia

Att boka in en weekendresa till Venedig innebär romantik och promenerande, emellanåt i trängsel med andra turister men du kan också välja att strosa i stadsdelar som är lugnare och där drömma dig bort. Man tar sig enkelt omkring med färjor (Vaporetto) Gondoler i Venedigsom stannar till på flera hållplatser runt staden, dessa är oftast fulla av folk så ska du inte till andra sidan av ön rekommenderas promenad som tar dig över broar och in bland gränder. Du kan även lyxa till det med en gondoltur som kostar runt 80-100€. Jag tycker kvällsturerna är mysigast och då är också vattnet som lugnast.

Reser du till Venedig under sommarmånaderna rekommenderas en dagstur till grannön Lido, packa badkläder och handduk och ta plats på vaporetto linje 14 mot Lido. Precis vid färjeterminalen väntar en buss mot den vackra stranden Alberoni, en perfekt plats för avkoppling i solen och bad.

Fyra sevärdheter i Venedig

 1. Rialtobron över Canal Grande är den äldsta av de stora broarna över kanalen. Bron är storslagen och ger en underbar utsikt över livliga Canal Grande där alla möjliga båtar och gondoler rör sig i vattnet.
 2. Ponte dell’Accademia är en annan bro över Canal Grande i södra delen av ön, packa kameran och fota innan solen går ner.
 3. Markusplatsen med sina magnifika byggnader, vissa med anor från 1300-talet, är imponerande men kom tidigt på morgonen eller på kvällen för att slippa busslasterna av turister.
 4. Arsenale di Venezia byggdes för att vara hamn och varv åt flottan, det går inte att missa den uppbyggda mur som går längs med vattnet i stadsdelen Castello. Lokalerna inhyser i dag konstinställningar.

Marcusplatsen Venedig

Marcusplatsen Venedig

Lugnare stadsdelar i Venedig

 • Sök dig till Dorsoduro bortanför Ponte dell’Accademia, på torget Campo Santa Margherita finns många mindre restauranger att välja bland och här är det inte lika stimmigt som kring Markusplatsen.
 • Gå förbi Markusplatsen längs med vattnet och förbi alla hållplatser så kommer du till Castello där nästan inga turister alls rör sig. Ät lunch på paradgatan Via Giuseppe Garibaldi tillsammans med lokalinvånarna, gå vilse bland labyrinter av bostadshus, kanaler, torg och mäktiga kyrkor.
 • I norra stadsdelen Cannaregio som inhyser tågstationen kan du strosa utan trängsel i och med att de allra flesta turister söker sig söderut till Markusplatsen vilket lämnar Cannaregio tomt. Här är minst lika fint som i övriga Venedig med vackra byggnader och kanaler.

Byggnader och kanalen i Venedig

Fyra restauranger i Venedig

Tyvärr stämmer ryktena om att maten i Venedig inte alls är som i övriga Italien och det beror på att det kryllar av turistfällor och det är svårt att hitta pärlorna. Stryk pizza från din lista, i Venedig är det havets läckerheter, pasta och smårätter (cicheti) som gäller. I Venedigs region framställs mycket vin så prova husets röda till middagen.

 1. Osteria alla Bifora på Campo Santa Margherita i stadsdelen Dorosduro har goda smårätter till vettigare priser än på osterias kring Markusplatsen och erbjuder bra viner.
 2. Vini de Arturo är undangömd i stadsdelen San Marco på lilla gatan Calle degli Assassini 3656 och är en mycket liten restaurang men ansedd som det bästa köttstället i Venedig. Boka bord!
 3. Da Fiore på Calle del Scaleter i stadsdelen San Polo bjuder på italiensk mat som den bör vara. Restaurangen ligger nära en kanal så du kan ta vattentaxi hit.
 4. Hard Rock Café i San Marco har samma meny över hela världen. Här vet du vad du får. Utanför restaurangen ligger flera Gondoler förtöjda så här får du lätt tag på en gondoljär för en åktur.

Sugen på mer Italien? Boka en resa till Venedig här!

Gästbloggare: Maria Grip – travelgrip.se

Läs fler reseguider från våra gästbloggare

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.