Gifta sig i New York: Gästbloggare Sofie Österheim Wennerstein

STOCKHOLM, NEW YORK OR WHEREVER OUR LOVE MAY BRING US. DEL I

Sofie Österheim Wennerstein är en nygift res-o-holic som i två inlägg delar med sig av två veckor i NYC i höstas, resan med en alldeles speciell avsikt. Hon är kommunikatör och fotograf. Del II publiceras nu på torsdag 3 april.

”Marriage is a partnership of intricate, personal histories that works its wonders when both partners bring the goodness of their shared hearts with the world – whether that world is Stockholm, or New York or wherever their love may bring them.”
– Vår vigselförrättare i Central Park 27 september 2013

Sofie och Jesper gifter sig i New York

När jag var 15 brukade jag säga att jag inte ville gifta mig, men om jag gjorde det, så skulle jag göra det i Las Vegas. Jag kan liksom inte minnas att jag någonsin drömt om något bröllop, eller ens att gifta mig. Men så gick tio år och ungefär då, som 25-åring kunde jag börja känna att det skulle vara häftigt att vara gift. Fortfarande var inte bröllopet superintressant. Men fem år senare gifte jag mig. Inte i Las Vegas men på Manhattan. Och det var perfekt. Ingen droska, ingen klänning med släp, inte 100 gäster men däremot ett hustak, cup cakes från Magnolia Bakery, ett gäng hotdogs och en bunt goda vänner.

I de två kommande inläggen vill jag inte bara berätta om vårt bröllop men låta våra förberedelser och vår bröllopsdag bidra med ett antal tips om vad man kan göra i NYC, närmare bestämt 25 stycken.

Take off och tips #1
Hösten hade precis kommit till Stockholm. Det regnade och jag frös om fötterna eftersom jag fortfarande hade mina träsandaler på mig. Vi började med en staycation på Grand Central i Stockholm. Tips #1, alltså, att börja en lång resa på hotell hemma, utan stress (och har man glömt något hinner man hem och hämta). Morgonen efter åkte vi ut till Arlanda efter att ha ätit stor hotellfrukost i lugn och ro.

Ankomst och tips #2
Tidsomställningen gör att man landar samma dag, oftast eftermiddag eller kväll, i NYC. Vi landade tidig eftermiddag och tog oss till lägenheten, som vi hyrt i Meatpacking district, med tåg och därefter taxi. (Beroende på vilken flygplats man landar på finns det lite olika sätt att ta sig in till Manhattan – Googla!) Tips #2, bo någonstans på södra Manhattan för en genuin NYC-upplevelse. Här är husen låga och har fire escapes utanför fönstren, gatorna är klädda med träd och folk cyklar. Och här ligger många av de bästa restaurangerna och butikerna. Södra Manhattan är mer urbant och har en småstadskänsla i storstaden. I stora drag är det söder om 14:e gatan och norr om Canal Street som gäller. Vill man däremot ha turistmanhattan är det Midtown, och ungefär norr om 23:e gatan och söder om 56:e som gäller. Shoppingen är också allra bäst söderut. Soho har allt, nästan allt som Midtown har men med trevligare inramning. Mest shopping gjorde jag nog på Aritzia som har butik både här och på 5th Ave i Midtown.

husfasader i West village
West Village

Husfasader och barbershop i East village
East Village och Lower East Side

En veckas matprovning och tips #3-9
Jesper hade aldrig varit i NYC och behöver några dagar på sig att känna in. Det var perfekt att vara där i 1,5 vecka före bröllopet. Och första dagarna var vi ganska trötta och jetlaggade. Vi promenerade, åt, tittade, promenerade, åt och tittade. Vi åt till exempel frukost på Café Cluny, #3, som är gulligt och franskt och utmärkt ställe för att spana på snygga manhattanbor. Vi åt hamburgare på Shake Schack, #4, det är ett måste för den som gillar burgare. Vi fikade och köpte köksprylar på Dean & Deluca, #5. Och ett riktigt favvoställe blev The Smile på Bond Street (värt en omväg till och med!) och på samma gata finns en fin installation i ett staket som i viss vinkel bildar en animation av Steve Jobs – for all you nerds out there, #6. Jesper provade lobster rolls i tre prisklasser – dyrast var godast! Och den fanns på Ed’s Lobster Bar, #7, och åt klassisk bagel på Russ and Daughter’s på Lower East side,#8. Flera gånger gick vi tillbaka till underbara Chelsea Market, #9 (bara här skulle det ta en vecka att prova allt som verkar gott).

Collage New York

Bestämma vigsel-spot och tips #10
Vi hade inte riktigt bestämt var vi skulle ha själva vigseln och det var bara några dagar kvar. Trots alla promenader hade vi inte tagit oss längre norrut än 46:e gatan, och det var verkligen dags att se Central Park. Vi köpte mat med oss från Burke In the Box, #10, och tog oss upp till 59:e gatan och sydöstra hörnet av parken. Och där vi hittade den perfekta spoten. Direkt. Och då visste vi. Där skulle det bli bröllop.

Collage New York

Dekoration, detaljer och tips #11-15
Vår ceremoni-spot var bestämd och nu behövde vi införskaffa och förbereda några saker. Bland annat ville vi samla ihop lite tallrikar, glas och annat att dekorera vår mottagning med, så vi letade upp ett antal loppisbutiker (motsvarande Myrorna). Den typen av butiker heter thrift stores, #11, gillar man fynd och loppis är mitt tips att leta upp en sådan butik och det är ett kul sätt blicka in det typiska amerikanska hemmet. På 17:e gatan mellan 7th Avenue och Avenue Of The Americas hittade vi ett par stycken som var bra. En av dem är Housing Works, #12.

Ett av New Yorks mest kända bakerys, Magnolia bakery, #13, ligger på Bleecker Street, nästan precis där vi bodde. Så det kändes perfekt. Vi gick dit några dagar före bröllopet och provade 6 mini cupcakes för att välja smak. Det slutade med att vi tog alla smaker och beställde 54 cup cakes. Efter att vi gjort beställningen gick vi över gatan och kikade ner i en vintageshop, #14, jag spanat in när vi gått förbi tidigare. Och där gjorde vi vårt viktigaste fynd.

New York bjöd också på strålande septembersol, 26 grader i slutet av september. Hurra! Och för att bättra på brännan till bröllopet åkte vi till Coney Island. 50 minutes away med tunnelbanan, #15.

Collage New York

Shopping på Cake Closet, New York
Vårt absolut viktigaste fynd gjorde vi i en källare i West Village.

Vigselförrättare och fotograf
Något som vi bokat i god tid hemma var vigselförrättare och fotograf och det var som om allt var meningen när vi hittade Matt och Jennifer. Jag hade sökt och letat fotograf i miljontals timmar. Min short-list bestod slutligen av tre fotografer som jag trodde på. Både stilmässigt och prismässigt. Men – så såg jag att en på listan, Jennifer, hade en man som var vigselförrättare. För bra för att vara sant? Nope. Matt och Jennifer var perfekta för oss.

Brooklyn och tips #16-17
Vi mötte upp Jennifer och Matt i Bushwick i Brooklyn och gick igenom det sista inför bröllopsdagen. Bushwick är Brooklyn-snackisen ”nya Williamsburg” och hipsterfaktorn är hög. Men kanske mest känt för sin street art, #16, och restaurangen Roberta’s, #17. Godaste pizzan!

Grafittimålning i Brooklyn

Man utanför Robertas, New York

The day
Den 27 september, 2013. Yikes! Vi vaknade supertidigt pirriga i magen och drack champagne i sängen. Ett måste på något vis.

Sen tog vi en taxi till Whole Foods på Union Square, #18, och mer eller mindre tvingade taxiföraren att hålla utanför butiken medan jag sprang in och köpte största fånget blommor jag kunde bära. Väntande personer i kassalinjen log och nickade åt min famn. När jag sprang tillbaka till taxin var föraren på väg att rulla därifrån men jag liksom kastade mig in och vi körde vidare till East Village där ett hustak väntade på att bli pyntat.

Kakor och champange New York

Och med det var alla förberedelser färdiga! Nu väntade att bli fin i håret, lunch med bästa vänner, en taxi till Central Park och en vigsel.

Sofie Österheim Wennerstein

Boka flyg och hotell till New York

Boka flyg till New York

Boka hotell i New York

Boka weekend till New York

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.