Gästbloggare Fiona Hay: Aberdeen, Skottland

Skottland är ett mäktigt land med oslagbar natur och upplevelser. Resfeberbloggen vill veta mer om detta mystiska land och vi tog hjälp av en ny gästbloggare, närmare bestämt Fiona Hay. Fiona, som är bosatt i Skottland, har skrivit en utförlig reseguide till Aberdeenshires alla måsten. Följ med på en guide till Skottland och bli inspirerad!

Golfbana med havsutsikt Skottland

Vad tänker du på när du hör ordet Skottland? Kanske golf, whisky och slott? Vad bra! För det är precis vad jag tänker tipsa om 🙂 Och då blir det golf, whisky och slott i Aberdeenshire, mitt hörn av Skottland.

Golf
Det största som hänt den här landsänden de senaste åren måste vara byggandet av Donald Trumps golfbana. Ända sen det öppnade sommaren 2012 har jag varit nyfiken på stället och det trots att jag inte ens själv spelar golf. Så jag tog och kontaktade dem och frågade om jag fick komma på besök. Till min stora glädje svarade Gemma Neil, marketing manager på golfkomplexet att hon gärna skulle träffa mig och visa mig runt.

Trump International Golf Links ligger endast ca 15 min bilväg från Aberdeen, vid havet. Det är ett mycket vackert läge med Nordsjön i bakgrunden. Vid stora vägen möts man av en stor skylt som utlovar lyx. Och man blir inte besviken. Vägen som leder ner mot golfkomplexet är bred och det finns inte en enda ojämnhet i den. Bakom en krök uppenbarar sig sen MacLeod House, boutiquehotell och lyxig restaurang, i sann skotsk anda med tinnar och torn. Och som Gemma senare sa till mig, ”no expence has been spared.”

Jonas Hedberg kommer också, han är PGA Professional och och jobbar med Golf Development på golfbanan. Han är som du säkert hör på namnet, svensk, men bosatt i Skottland sen tio år tillbaka. Han kan allt om banan och komplexet som ett rinnande vatten. Jag förstår av det Jonas berättar att detta är en golfares dröm och ett måste på listan över banor att ha spelat på.

Men även för icke-golfare som mig finns mer än tillräckligt för att vilja komma hit. Som jag sa i början, hotellet och restaurangen är av den lyxigare sorten och har en magnifik utsikt mot havet och en damm lite längre bort på ägorna med eleganta svanar. Vackra rum. FANTASTISKA badrum. En sprakande brasa i loungen. Lugn och ro. Mat i världsklass. Närhet till storstan och till den internationella flygplatsen. Och så chansen att se en kändis. Kanske Donald själv, eftersom att han brukar komma ett par ggr per år och då själv bo i Trumpsviten som annars hyrs ut till hotellgäster (295 pund per natt kostar det. Men då ingår också 3 rätters middag för två, en flaska vin samt frukost. Billigare än jag hade föreställt mig faktiskt.) Sviten har också en hemlig ingång som Gemma visar mig. I ena hörnet av rummet finns en dörr som leder ner till en trappa som går genom ett av tornen man ser på utsidan. Det göra att Donald Trump och hans familj kan komma och gå i hemlighet för att undvika pressen som brukar samlas utanför när han befinner sig i MacLeods House.
MacLeods house, Skottland

Gemma visar mig också ”the Whisky Snug” ett litet valv i källaren med stor järngrind framför. Där inne kan den som vill sitta i en av fåtöljerna och njuta av en av alla olika whiskysorter som finns uppradade i valvet.
Jonas har kört fram en av golfbilarna och tar med mig på en tur runt banan. Den är uppbyggd bland sanddynorna och det blir verkligen en speciell effekt med banan slingrande mellan de gräsbevuxna dynorna och med det kluckande havet i bakgrunden. Det blir som en naturupplevelse.
Så ja, det blir en rekommendation av mig. Väl värt ett besök vare sig du golfar, vill uppleva havsnära lyx i lugn och ro för en helg eller kanske bara avnjuta afternoon tea en eftermiddag.

Golfbana Skottland

Slott
Att besöka minst ett slott kan man väl ändå kalla ett måste om man besöker Skottland!

det lilla rosa slottet Craigievar, Skottland

Här i Aberdeenshire finns ett 60 tal lite beroende på hur man räknar. Jag har två favoriter och det ena är det lilla rosa slottet Craigievar. Det ligger drygt fyra mil från Aberdeen, nära Alford och är det slott som, tillsammans med ett tyskt slott, sägs har varit förlagan till Walt Disneys sagoslott. Det ligger otroligt fint med utsikt över Grampian Mountains. Slottet ser i stort sett likadant ut som det gjorde när det färdigställdes 1626.

Under sommarhalvåret kan man gå på guidad visning i slottet och det är en intressant historia man får berättad för sig samtidigt som man känner historiens vingslag innanför de tjocka väggarna. Väl värt ett besök!

Dunottar utanför Stonehaven är ett annat av mina favoritslott. Det är en ruin och det jag gillar är för det första var det ligger. Det står på en egen halvö/fästning så man måste gå ner i en ravin och sen upp på andra sidan för att komma dit. Utsikten över havet är helt oslagbar! Själva slottet är också väldigt intressant att besöka eftersom det är ett helt område med gamla slottsbyggnader. Både William Wallace, kung Charles den andre och Mary Queen of Scots har alla bott på slottet i sina dagar. Här kämpade några tappra män i åtta månader för att skydda Honours of Scotland, de skotska kronjuvelerna, undan Cromwells arme på 1600 talet.
Det här slottet har också varit förlaga till ett disneyslott, nämligen slottet i tecknade filmen Modig (som utspelar sig i Skottland) och 1990 spelades filmen Hamlet in här med Mel Gibson i huvudrollen.

Dunnottar castle Skottland

Whisky
Det finns 17 whiskydestillerier i Aberdeenshire. Allt från små till stora, från traditionella till lite modernare.

Fettercairn är ett av Skottlands äldsta licenserade destillerier. Det ligger vid foten av de mäktiga Grampian Mountains vid gränsen till högländerna, ganska exakt halvvägs mellan Dundee och Aberdeen. Enligt dem själva kan hela whiskyindustrin tacka just detta destilleri för att industrin ser ut som den gör idag. Det var nämligen William Gladstone (1809-1898) destilleriets tredje ägare som gick i fronten politiskt sett när det gällde att lätta skatteregler för whiskyproduktion och ”the angels share” (whisky som försvinner genom avdunstning när den lagras i fat).
Whisky destilleri Fettercaim, Skottland

Fettercairn är ett litet destilleri med familjär stämning och har blivit mitt ”go to” destilleri när det gäller att valla familj och vänner runt Skottland. Är man whiskyintresserad finner man nog deras unika kylsystem fascinerande då de är ensamma i världen om detta, men även om man inte är inbiten whiskyfantast så är en rundvandring intressant och man får en inblick i whiskytillverkningens ädla konst och ett smakprov förstås. Missa inte heller här den vackra utsikten mot bergen och ta gärna en tur upp till GlenEsk i samband med ditt besök, för att se vackra bergsvyer.
Vyer över naturen i Glen Esk, Skottland

Här i Aberdeenshire får man mycket Skottland på liten yta. Hav och högland, whiskymecka och slottsdelta. Mäktig natur och trevliga människor. När det gäller shopping är Aberdeen även där riktigt bra. För ett par år sen öppnade ett nytt shoppingcenter, Union Square, med två våningar av affärer, bio, kaféer och restauranger. Lägg till det de redan exciterande shoppingcentren och du kan lätt roa dig i ett par dagar utan att ha gått igenom stan. Här finns allt från en stor Primark till high end shopping. Jamies Olivers restaurang ”Jamies Italian” finns också samt restauranger från världens alla hörn.
Så om du planerar en weekend till Skottland, tycker jag att du ska överväga Aberdeen som ett värdigt alternativ till Edinburgh och Glasgow. Jag passar på att säga välkommen!

Gästbloggare: Fiona Hay, scottishmoments.com

Längtar du efter majestätiska landskap, en utvilande weekend eller en golfresa i världsklass?

Boka flyg och hotell till Skottland

Boka hotell i Skottland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.