Spar pengar – välj resmål smart

Forex sammanställer varje år ett semesterindex där man utgår från Sveriges priser. Där ser man ganska snart att det finns pengar att spara när man väljer semestermål i sommar.

Polen

Ett av de länderna med lägst index, 47, är Polen. Det är alltså drygt halva priset mot i Sverige. För ett par år sedan var jag på en rundresa i Polen och överraskades av vänlighet, intressanta sevärdheter och god mat. Min rundresa gick bl a till städerna Warsawa och Krakow som blev en riktig favorit. Här kan du läsa mer om Polen. Vill du bada så är färjan från Karskrona till Gdynia ett perfekt val med anrika badorter.

krakow
Krakow är en bedårande stad med sin gamla stadskärna

178027540
Fina stränder i norra Polen.

Portugal

Portugal har ett index på 62 och är alltså drygt halva priset mot i Sverige. Fortfarande låga priser alltså! Lissabon är en stad på väg upp och allt fler väljer att åka på en weekend hit. Mycket att se, god mat och fina viner. Flyger du till Lissabon så kan du kombinra storstadssemestern med några dgara vid kusten i Estoril/Cascais. Eller varför inte hyra bil och upptäck mer av landet. Prtugal ’r drygt 50 mil från norr till söder och de har en fantastisk kuststräcka som slutar med underbara stränder i Algarve.

140442760
Med 28:ans spårvagn får du en tur genom hela Lissabon. 

453568823
Algarve bjuder på underbara stränder.

Irland

Varför inte flyga till Dublin och semestra några dagar för att sedan åka runt på den gröna ön och ta in alla vackra vyer. Här ligger index på 70 så vi ligger alltså fortfarande på en behaglig nivå mot den svenska kronan. I Dublin njuter du av den gamla stadskärnan, går på pubar och shoppar. Hyr bil (det går lättare att köra vänstertrafik när ratten sitter till höger) och starta din rundtur. Det är cirka 20 mil från öster där Dublin ligger till Galway på den västra sidan. En bit utanför staden ligger klipporna Cliffs of Mohr som dramatisk sluttar 200 meter rätt ner i havet.

463691055
Mäktiga syber utanför Galway.

Övriga länder

Andra länder som ligger bra till mot Sverige är Turkiet och Spanien med index 69 samt Grekland med index 71. Det är inte många länder som är dyrare än Sverige men vill du hålla i plånboken så ska du undvika att resa till Scweiz med index 119 och Monaco med index 143. Men vill du besöka Monaco så kan du med fördel bo i Frankrike med index 82 eller Italien med index 88.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

2 Responses to Spar pengar – välj resmål smart
  1. Aniika Svara

    Jaaa, jag kan verkligen rekommendera att åka till Polen. Jag är själv uppvuxen i Karlskrona, och är tacksam över att vi kunde ha så ”nära” till kontinenten. Polen bjuder på massor av smultronställen, kan själv tipsa om Gdansk: http://www.resfredag.se/2014/01/vad-man-gor-i-gdansk.html
    Även Sopot är värt ett besök. Det är en fantastisk sommarstad, som ligger mellan Gdynia och Gdansk. Åk dit om ni har möjlighet. /Annika

    • Hallin Svara

      Annika: Polen var verkligen en positiv överraskning för mig när jag reste runt. Norra delarna står på önskelistan. Tack för tips!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.