8 saker att se och göra i Madrid

(Uppdaterat 190906) Vill du besöka ”riktiga” Spanien långt från turiststråk på traditionella orter ska du besöka Madrid. Pampiga byggnader och torg, fotboll i världsklass, kända konstmuseer, inbjudande shopping och en behaglig prisnivå väntar dig i Spaniens huvudstad. Det är enkelt att ta sig fram med ett av Europas största tunnelbanenät. Här listar jag tips på saker att göra i Madrid.

MAD_metro

1. Storslagna torg

Puerta del Sol ligger centralt och är en bra utgångspunkt för dig som vill upptäcka staden. Härifrån utgår nio gator där du hittar flera av Madrids sevärdheter. Trots att staden är stor och utspridd så ligger det mesta du vill se inom promenadavstånd. Här finns en tunnelbanestation där flera linjer korsas. Platsen utgör även 0-kilometermärket för det spanska riksvägsnätet.

MAD_puerta del sol

Plaza Mayor ligger i det medeltida Madrid trots att många av de gamla husen tyvärr inte finns kvar idag. Torget är stort och i de små arkaderna finns mängder av butiker, restaurangr och caféer. Är du här under december så missa inte julmarknaden.

MAD_Plaza mayor
Bild lånad från Wikipedia.

2. Kungliga slottet

Besök det kungliga slottet som är det största i Europa med sina drygt 3.000 rum. Här kan du förköpa biljetter till en guidad tur till slottet via vår systersite Box Office.

200410948-001

3. Konstmuseer

Är du intresserad av konst har du kommit rätt. Pradomuseet, Museo de Prado hör till ett av världens största museer. Beundra konst av bl a Goya, El Greco och Velázquez , läsa mer här. Vill du se målningar av Picasso så ska du gå till museet Reina Sofia,  mer info finner du här.

4. Parker och trädgårdar

Söker du lite lugn och ro och uppskattar vackra blommor så kan en promenad i Kungliga Botaniska trädgården, Real Jardín Botánico de Madrid kanske passa? En mer allmän park är Retiroparken, El Retiro. Här finns flera fik men du kan även hyra båt och ro ut i sjön, köpa glass och sätta dig i gräset. Det brukar även vara porträttmålare samt konsnärer som visar upp sina verk.

5. Shopping

Många brukar tycka om det stora shoppingutbudet av både större kedjor och mindre, mer personliga, butiker. Den största shoppinggatan är Gran Via. I centrala Madrid finns det dock affärer på de flesta gator.

MAD_Gran via
Gran Via är en av de stösta shoppinggatorna i Madrid.

Om du är i Madrid en söndag och gillar att gå på marknad så ska du ta Metron, linje 5, till Puerta de Toledo och marknaden El Rastro. Det är en väldigt stor marknad och här finns allt från kläder, väskor, keramik ock tusen andra saker! Via Box Office kan man köpa biljetter för att  njuta av en dags shopping på outlet ”Las Rozas Village” som ligger en halvtimme utanför Madrid.

MAD-El Rastro
Marknad på söndagar – El Rastro

6. Vackra avenyer

Överlag så är Madrid väldigt storslaget med vackra byggnader. Man har byggt pampiga och breda avenyer. Några av de stösta är Paseo de la Castellana med mängder av körfält i båda riktiningarna. Här ligger ambassader och myndigheter. En annan, om än inte lika stor och bred aveny är Paseo del Prado. Här ligger bl a museet med samma namn.

7. Fotboll

Du missar väl inte att se en match med Real Madrid på deras hemma-arena Santiago Bernabéu Stadium. Arenan tar 80.000 personer och det är en fantastisk stämning under matchen. Box Office erbjuder biljetter till en sightseeingtur av Madrid samt inträde och guidad tur av Real Madrids arena. De har också ett stort utbud av fotbollsbiljetter om man är intresserd av det.

MAD_Real Madrid
Bild lånad från Wikipedia.

8. Tapas

Ja, det är klart att du ska äta tapas när du är i Madrid! Många ställen ligger på Plaza Mayor. Men inte långt därifrån finns mindre torg där priserna är lägre. Prova t ex Santa Ana.

177765378

Boka flyg och hotell till Madrid

Boka flyg till Madrid

Boka hotell i Madrid

Boka weekendresa till Madrid

Boka evenemang i Madrid

2 Responses to 8 saker att se och göra i Madrid
  1. Resfredag/Annika Svara

    Bokade nyss en resa till Madrid, bra tips! 🙂

    • Hallins reseblogg Svara

      Annika: Ah Madrid, så spännande. Har märkt att det är en stad som vuxit på senare tid. Alla har varit i Barcelona och vill se nästa stora stad. Är väldigt nyfiken på att s emer av Spanien överhuvudtaget. Så kul att du gillade tipsen!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.