Att göra i Edinburgh

Idag har vi besök av en gästbloggare, Angelica, som är en svensk tjej som numera bor i Skottland och driver bloggen scottishmoments.com. I hennes blogg får du massor av Skotlandtips, inspiration och många bilder. Idag berättar Angelica om Edinburgh som är en stad som växer allt mer i popularitet!

Skottland – ett av världens bästa länder

Skottland hamnade på plats nr 3 på Lonely Planets lista över bästa länder i världen att besöka 2014. Och besöker man Skottland är ju chansen stor att man förr eller senare hamnar i Edinburgh. Så jag tänkte tipsa om några av mina favoritställen i staden, som man som förstagångsbesökare ,enligt mig, inte får missa. Med lite tur kan hinner man med dem alla på ett par dar. Ja, så länge du inte fastnar på en pub förstås och bestämmer dig för att ta lite ”time out” istället för att försöka hinna med så mycket som möjligt. Ska du ändå fastna på en pub rekommenderar jag puben med det olyckliga namnet Dirty Dicks. Ett eldorado för prylsamlaren och en mardröm för städerskan. Puben som funnits sen 1859, ligger på 159 Rose Street och är till bredden fylld med memoriabilia, prylar och saker från 1850 talet och framåt. Det finns knappt en enda kvadratcentimeter av väggarna och taket som inte är täckt av prylar.

DSC_0095
Maten är bra den också även om den stora behållningen för mig ligger i den udda inredningen. Och när du slutligen går därifrån in mot stadskärnan igen, titta till vänster så ser du en serie fönster som berättar en historia, är du uppmärksam ser du den svenska kopplingen…

Kungliga yachten Britannia

Mitt första tips på sevärdheter måste bara bli den kungliga yachten Britannia! Mellan 1954 och 1997 var detta kungafamiljens privata yacht och många av världens mäktigaste människor har gästat skeppet genom åren det var i bruk. Enligt källor var skeppet drottningens favorittillhåll och ett ”home from home” när hon var ute på representationsresor världen över. Hon grät öppet när skeppet togs ur bruk 1997. Att stiga ombord på Britannia är som komma tillbaka till 50-talet, så avsätt minst ett par timmar till att strosa runt och insupa atmosfären på skeppet, och mer om du vill avnjuta afternoon tea i salongen.

4532545688_e629ac087d_z
Ett besök på Britannia är helt klart ett måste om du gillar båtar, kungligheter, vintage eller historia. Bild lånad här.

Under jorden!

Om du tog ett ”Tea break” på skeppet orkar du nu med nästa sevärdhet på min lista.. Nämligen the Real Mary Kings Close, en gammal ”hemlig”underjordisk stadsdel under the Royal Mile. Det finns inte något liknande någon annanstans i världen säger dem som vet. Mary Kings Close var ett myllrande område i Edinburghs Old Town mellan 16- och 1800 talen, små gränder och upp till tio våningar höga hus. Men på 1800 talet blev stadsdelen överbyggd av modernare byggnader och stadsdelen, nu underjordiskt, blev öde och tom.

7420185940_9e6ba016e1_z
Sen 2003 är Mary Kings Close en populär turistattraktion där man känner historiens vingslag och får höra faschinerande historier om människorna som bodde där, berättade av tidstypiskt klädda guider. Bild lånad här.

Att äta!

Dags för middag? Känner du att du har extrapengar att göra av med väljer du kanske en av Michellinrestaurangerna i staden. Vill du äta bra men lite mer prisvärt väljer du Jamie Olivers restaurang på 54 George Street.

Image00001
Jamies första svenska restaurang kommer att öppnas i Stockholm senhösten 2014.

Kända sevärdheter

Dag två kanske du vill börja med ett besök på Edinburgh Castle eller National Museum of Scotland. Helst båda förstås eftersom båda två egentligen är måsten när man besöker Edinburgh. Muséet finns på top 20-listan över världens mest besökta museer och gallerier. Öppet dagligen 10-17 och inträdet är gratis!

DSC_0180

Whiskeyn!

Om du är en whiskyfantast får du inte missa the Scotch Whisky Experience som ligger just nedanför slottet på the Royal Mile. Här tas du med på en resa genom ett uppbyggt destilleri och du får även se världens största samling av skotsk whisky. Det finns flera olika turer att välja mellan och det blir provsmakning i slutet av turen. Här kan man också fika eller äta och kan då få hjälp att välja ut den perfekta whiskyn till maten.

Image00002
Massor av whisky. När du kommer in i byggnaden finns en vägg med porträtt. Titta på det största porträtten en stund och se vad som händer!

Fler sevärdheter

Har du tur hinner du kanske med en sak till innan dagen är slut. Om det var jag skulle jag antingen gå upp till vulkanen Arthurs Seat som bjuder på en fantastisk vy över Edinburgh, eller så skulle det bli ett besök på Holyrood Palace i andra änden av the Royal Mile, eller varför inte Botaniska trädgården eller Childhood Museum eller en shoppingrunda…

Saken är nämligen den att jag bara skojade i början, det finns inte en chans att du kommer att hinna göra allt detta på en helg… För var du än befinner dig i Edinburgh så kommer du att se något annat som fångar ditt intresse och som avleder dig från din plan, så du får nog boka om den där flygbiljetten hem och stanna åtminstonde ett par tre dagar till…

DSC_0236
Vid det här laget har du säkert lagt märke till att var och varannan affär på The Royal Mile är en kashmiraffär då skottarna är experter på detta unika material.

Image00003
Att ta sig runt i Edinburgh görs bäst till fots tycker jag, men det finns också bussar för turister som man kan hoppa på och av vid de olika sevärdheterna och från och med någongång 2014 kommer spårvagnarna tillbaka till Edinburgh. Det har inte funnits spårvagnar i Edinburgh sen 50-talet.

Vill du läsa mer om Skottland tar jag tillfället i akt och tipsar om min blogg scottishmoments.com. Välkommen!

Vi tackar Angelica för dessa undrbara tips på lite annorlunda sevärdheter. Tyckte du om det här? Fiona är tillbaka här i vår blogg lite längre fram. Håll utkik!

Boka flyg England & Skottland

Boka hotell England & Skottland

Boka flyg och hotell England & Skottland

Boka sevärdheter i Edinburgh

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

22 Responses to Att göra i Edinburgh
 1. lenadyche Svara

  Mycket intressant!

  • Hallin Svara

   lenadyche: Så kul att du uppskattade vår gästbloggare!

 2. Aniika Svara

  Åh, Skottland är verkligen ett av mina favoritresmål. Men så har jag ju också min syster boende där… Numera flyger man ju riktigt billigt med Ryan Air (fast servicen blir iofs sämre för varje gång jag åker. 🙁

  • Hallin Svara

   Aniika: Så bra med släkt som bor på annat håll! Perfekt att kunna åka iväg och slippa betala för hotell. Har flugit en gång med Ryan och då funkade det bra men på senare tid har jag valt Norwegian som jag tycker fungerar bra! Dock inte långdistans.

 3. Ann-Christin Jonasson Svara

  Mycket intressant!
  Sigrid

  • Hallin Svara

   Ann-Christin Jonasson: Visst låter det härligt?! Mycket att titta på och göra i Edinburgh!

 4. […] har tidigare nämnt The Real Mary King’s Close i Edinburgh. Som jag skrev då är ... scottishmoments.com/the-real-mary-kings-close
 5. […] och omgivningar utanför städerna kan vara att ta en guidad heldagstur med buss från E... scottishmoments.com/frgor-och-svar
 6. […] den här puben, som har anor från mitten av 1800 talet, i mitt gästinlägg hos Res... scottishmoments.com/edinburghtips-not-to-be-missed-in-edinburgh
 7. […] gästbloggar jag på  Resias reseblogg och jag har tipsat om vad jag inte tycker a... scottishmoments.com/gstbloggar-idag-guest-blogging-today
 8. […] och omgivningar utanför städerna kan vara att ta en guidad heldagstur med buss från E... scottishmoments.com/frgor-och-svar
 9. jesper möllbrant Svara

  Hej, vi ska iväg på en klassresa av dem pengar vi har arbetat ihop med klassen i åk 9. Vi ska rösta om var vi ska åka men det står emellan Budapest, Prag och Edinburgh.

  Vilken stad rekommenderar du? Dem flesta tror jag vill ha upplevelser och sevärdheter, inte ett fint hotell med pool och värme.

  mvh

  • Hallins reseblogg Svara

   Jesper Möllbrant: Det är fina städer alla tre. I Budapest är avstånden längre då staden är uppdelad på två sidor om Donau. Men det är enkelt att åka både tunnelbana och spårvagn. Det finns en hel del viktiga sevärdheter. Vi har skrivit om en hel del av dessa här i bloggen: http://blogg.resia.se/kategori/resmal-europa/ungern/budapest/ I Prag är det gångavstånd till det mesta och även här finns det mycket bra sevärdheter. För skolklasser brukar det vara populärt att åka på en utflykt till Theresienstadt. Trots att det är ett av de bättre lägren så väcker det otroligt mycket starka känslor och eftertänksamhet. Jag ska åka dit på en resa för bloggen i början av december. Det finns redan nu en hel del tips i bloggen men det kommer snart mer information. Jag har varit i Edinburgh, men det är länge sedan. Jag skickar frågan till vår gästbloggare och ber henne skriva några tips till dig här, så håll utkik!

  • scottishmoments Svara

   Hej Jesper. Kul att Edinburgh finns med över föreslagna resmål. Jag är väl jävig (bor i Skottland) men jag tycker absolut att Edinburgh skulle vara ett perfekt resmål för en nia.
   Här finns massor av historia som presenteras på ett intressant och medryckande sätt t ex Mary Kings Close, slottet och Holyrood Palace. Vill man hinner man också se mycket av det övriga Skottland på en dagstur med buss.
   För mer information se kategorin Edinburgh i min blogg http://www.scottishmoments.com/blogg/edinburgh/ se också kategorin turistattraktioner där det finns mycket tips på vad man kan hitta på.
   Har du fler frågor om Skottland, Edinburgh osv är du välkommen ställa dem här: http://www.scottishmoments.com/kontakt.html

   Lycka till med planeringen.

   Angelica

 10. Leif Johansson Svara

  Hej. Jag har bokat hotell på 27 home street Edinburgh Central Apartments, mina pojkar och deras kamrat skall springa Edinburgh maraton. Nu är jag osäker på hur långt ifrån London road(Holyrood Park) där starten går detta hotell ligger. Har ett svagt minne han sade vid bokning runt 1,3 km. Vet du något
  Hälsningar Leif Johansson

  • Hallins reseblogg Svara

   Leif Johansson: Hej Leif, så kul med maraton och få heja på. Det verkar som hotellet ligger cirka 1.500 meter till parkens yttre ände närmast hotellet. Parken är ganska stor, cirka 2 km mellan både norr och söder samt öst till väst och jag vet inte var start/mål är. Om jag letar efter London road så ligger den norr om parken, cirka 500 meter. Mellan London road och hotellet är det nog cirka 2.5 km. Alltså en bit att gå!

   • Leif Johansson Svara

    Tack för det. Det var bara en gammal gubbes oro inför avståndet, pojkarna bryr sig tydligen inte nämnvärt 🙂 Vi har GPS i mobilen säger de och vi får helt enkelt gå den biten det är, det är svarar de fräckt sin skröplige far….

    • Hallins reseblogg Svara

     Leif Johansson: Haha, men jag förstår att det är viktigt att veta och förbereda sig! Hoppas det går bra med loppet, så kul att vara med!

 11. Fantasy Dining Svara

  Vilka bra tips! Vi reser till Edinburgh i april, kommer få mycket användning av dina tips.

  • Hallins reseblogg Svara

   Fantasy Dining: Men så kul att du fick tips här! Ja, Angelica är grym på ”sin” stad! Hoppas att ni får en riktigt härlig resa!!

 12. […] Idag gästas bloggen än en gång av Angelica som driver bloggen scottishmoments.se. Förra gången ... blogg.resia.se/2015/09/16/basta-tipsen-i-edinburgh

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.