Lefkas – fullt av variationer

I vår Greklandsserie har vi tidigare bland annat pratat om både Sivota och Korfu som båda ligger i närheten av vår nästa ö som heter Lefkas. Ön tillhör de joniska öarna och är precis som de andra väldigt grön och frodig.

Lefkas är en ö dit många återvänder som en gång rest dit. Förutom de oerhört vackra stränderna så är det öns mångfald som lockar. På öns östra sida där de flesta badorterna ligger är det ordentligt grönt och lummigt. På den motsatta sidan stupar de vita kalkstensklipporna ner i havet och skapar dramatiska syner.

Lefkas

 

Högst upp på norra sidan ligger Lefkas stad som har en fin hamnpromenad dit många segelbåtar lägger till. Men det är inte här vi rekommenderar dig att bo under din vistelse. istället bör du välja någon av alla härliga badorter längs ut med öns kust.

Nidri, som är den största badorten, ligger på öns östra sida cirka 1.5 mil söder om Lefkas stad. På den här sidan finns inte de bästa stränderna men orten är populär med många restauranger och butiker. På båda sidor om Nidri kan du hitta mindre stränder och orter du enkelt kan besöka.

lefkas_nidri
Centrala delarna av NIdri.

På västkusten ligger Agios Nikitas med en härlig sandstrand och en avkopplande by. Men även här finns ett ganska stort utbud av tavernor. Härifrån kan du ta badbåt till stranden Milos beach som är en av Lefkas finaste stränder.

lefkas-agios-nikitas
Härligt avkopplande och fina stränder i Agios Nikitas.

På södra delarna av ön i en vik ligger Vassiliki med en fin strand som är omringad av vacker natur och en hamn. Här finns tavernor av mindre slag som gör semestern här avkopplande och härlig.

Ön är cirka 3.5 mil lång pch 1.5 mil bred varför det är enkelt att hyra bil eller vespa för att ge sig ut på egna upptäcksfärder.

Nere på södra sidan kan du åka vidare till en mysig vik med en charmig hamn som heter Sivota.

95857399
Sivota på öns sydkust.

En av öns mest kända stränder är Porto Katsiki som ligger alla längst ner på syd-väst-spetsen. Här är riktigt vackert så ta fram kameran!

lefkas-porto_katsiki

Nära Lefkas stad på den norra sidan kan du besöka vattenfallet Rahi som ligger väldigt vackert cirka tre kilometer får staden.

lefkas-vattenfall

 

Vill du ge dig ut på en tur på havet så är det populärt att besöka den i stort sett obebodda grannön, Meganisi. Det går båtarv från NIdri och Lefkas stad.

99914492
Ta båten till grannön, Meganisi.

 

2 Responses to Lefkas – fullt av variationer
  1. Anders Svara

    Jag gillar verkligen Lefkas! Min favorit på ön är faktiskt Lefkas stad med sin långa gågata och kanalen som kantas av caféer. Supermysigt!

    • Hallin Svara

      Anders: Så härligt! Och tack för tips!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.