Korfu – den gröna ön

Precis som de andra joniska öarna så är Korfu en väldigt grön och frodig ö. Perfekt för dig som både vill ha nöje, sköna stränder, stadsliv och fina utflykter.

Det är inte bara vi i Sverige som är förtjusta i Korfu utan hit reser många greker då ön inte ligger långt från fastlandet. Ön är drygt 8 mil lång och inte mer än 8-10 km bred för att breddas en aning uppe i norr.

Mitt på östkusten ligger Korfu stad, Kerkyra, med cirka 40.000 invånare av öns cirka 110.00 bofasta. Här kan du se både det gamla och nya fortet och där emellan ligger den gamla stadsdelen som är riktigt mysig att strosa i. Korfu stad var en av Venedigs viktigaste hamnar under slutet av 1300-talet till slutet av 1700-talet varför den gamla delen är av venetiansk arkitektur.

150512388
Korfu stad med gamla fortet från 1100-talet längst bort. 

179510714
I gränderna finns många tavernor att välja på. 

Om du besöker Korfu stad en söndag så ska du inte missa cricketbanan som ligger i parken Spianandha där vitklädda herrar fortfarande utövar den gamla sporten. Korfu var nämligen brittiskt under cirka 50 år på 1800-talet.

todo-cricket-006
Cricket på söndagar. Bild lånad här. 

Reser du hit på charter så är det inte här i staden du bor. Istället kan du välja att bo i orterna Sidhari, Karousades, Roda eller Acharavi som ligger uppe i norr eller Agios Gordos och Agios Georgios som ligger längre ner på västkusten.

Sidhari är en ganska stor ort med ett bra utbud av restauranger med olika inriktningar samt butiker. Från stranden skjuter fina klippor ut i vattnet där många gillar att snorkla och dyka.

sidari

Karousades, Roda och Acharavi är alla tre ganska små orter som ligger intill varandra. Alla hotell ligger nära stränderna som är långgrunda och barnvänliga. Här finns också tavernor och en del butiker men med ett mycket lugnare tempo.

På västkusten ligger öns bästa stränder där hittar Agios Gordos och Agios Georgios. Här kan du leva ett härligt strandliv. Agios Georgios är den minsta av dessa två byar. Agios Gordios ligger inte så långt från Korfu stad. Ta dig tvärs över ön så är du där.

agios-gordis
Härlig strand på Agios Gordis.

Att hyra bil på Korfu är roligt då ön har väldigt vacker natur. När vi var där hyrde vi vespa och det gick ockås utmärkt för att ta sig fram. Vi stannade på härliga stränder där vi såg skyltar som pekade ner mot ”Beach” och stannade på fina ställen ut med vägen för att ta något att dricka och titta på utflykten från höga berg.

Den största badorten på ön heter Paleokastritsa som även den ligger på västkusten men ganska långt norr ut. Härifrån kan du även ta badbåtar till mindre stränder och grottor. 

Paleokastritsa
Paleokastritsa är den största badorten på ön. 

Är du nyfiken på Albanien så kan du åka båt hit från Korfu då det inte ligger långt bort. Båten går till Saranda där du kan åka vidare för att åka till den antika staden Butrint med fornlämningar från grekisk, romersk och venetiansk kultur.

Boka resa till Grekland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.