Gästbloggare Ellinor Belvén: Sevärdheter i Berlin

En ny spännande gästbloggare når Resfebers blogg: Ellinor Belvén. Ellinor är bosatt i Berlin sedan 1,5 år och har sedan dess börjat samla sina bästa tips i sin blogg. Berlin är för många en weekendfavorit, enkelt att sig till och full av spännande möjligheter. Man kan nog påstå att Berlin blommar året runt och erbjuder upplevelser därefter. Vad passar då bättre än att få inside-tips från en som upplever det varje dag? Gotta dig i Ellinors guide!

Cyklist i Berlin
Foto: Elin Bandmann

Jag bestämde mig för flera år sedan att jag ville flytta till Berlin. Efter många resor fram och tillbaka på semestrar och några år som medhyresgäst i en kollektivlägenhet i Kreuzberg blev Berlin allt mer lockande. Och till sist blev flytten av. Nu har jag bott i Berlin i ungefär ett och ett halvt år och stormtrivs. Det är svårt att inte göra det i en stad som denna. För mig är Berlin en stad fylld av möjligheter. Det finns utrymme för allt och alla, och denna extrema öppenhet är något som känns väldigt unikt och tilltalande för någon som är född och uppvuxen i Stockholm.

Eftersom jag först lärde känna staden som turist, och nu även bor här, har jag ett och annat tips för dig som funderar på att resa hit över en weekend.

Mitt första och främsta tips är att hyra en cykel! Berlin kan förefalla bilorienterad, men faktum är att staden är förvånansvärt naturskön och cykelanpassad. Gatorna är breda och nästan överallt finns det separata filer för cyklar, antingen i körbanan eller uppe på de breda trottoarerna. Bilisterna har ett annat lugn och en annan respekt för cyklister än vad jag var van vid, och det är ingen konst att känna sig säker när man cyklar omkring i de olika stadsdelarna. Ett annat plus är att Berlin är en oerhört platt stad geografiskt med mycket träd och parker, vilket gör cyklandet om möjligt ännu mer nöjsamt.

Cyklister i Berlin
Foto: Elin Bandmann

Jag vill också tipsa dig om att besöka den stora stadsparken Tiergarten. Parken är mer en vildvuxen skog än en regelmässig park, men här och där sprider fina gräsmattor ut sig där man kan sitta och spela kort eller bara njuta av naturen. I det sydvästra hörnet av parken finns en liten sjö som heter Neuer See. Här kan man hyra roddbåt och stillsamt flyta fram över vattnet i bästa Lilla Sjöjungfrun-andan.

Känner du för något unikt Berlinskt vill jag ta med dig till den nedlagda flygplatsen Tempelhof som numera tjänstgör som park och allmän plats för alla som vill parkhänga, åka inlines eller bara vistas i en surrealistisk miljö som denna. De breda, långa landbanorna trängs med gräsmattor där folk sitter på filtar och har picknick. Det allra bästa är att cykla runt och upptäcka parken för att sedan slå sig ner för en öl på valfri gräsmatta.

Parkerade cyklar i Berlin

En annan favoritplats för en enkel picknick eller öl är grässluttningen vid Planufer längs kanalen mellan östra och västra Kreuzberg. Landwehrkanal är en avstickare från floden Spree som kantas av mysiga restauranger och gräsplättar samt den otroliga turkiska marknaden som har öppet varje tisdag och fredag. På Admiralbrücke kan du sitta ned ett slag och lyssna på en gatumusiker, för att sedan strosa vidare längs kanalen västerut och avnjuta en stund i grässluttningen vid vattnet.

Nu kommer vi till det oundvikliga och mest fantastiska med denna stad. Restaurangerna och barerna. Det finns så otroligt mycket bra och det är väldigt svårt att välja några få ställen att tipsa om, men här kommer en lista på några av mina favoriter.

Yumcha Heroes
Aldrig hade jag ätit bättre dumplings än på denna kinesiska dumplingrestaurang i Berlins hjärta, Mitte. Menyn består av ett urval av asiatiska rätter, men mitt tips är definitivt att gå ”all in” på de många sorterna dumplings, i ångad eller stekt form alternativt i en soppa.

Dumplings i Berlin

Transit
Asiatiska tapas, kan det bli bättre? Denna restaurang finns både i Mitte och i Friedrichshain, det sistnämnda en aning lättare att få bord på. Här kan du välja mellan alla de slags asiatiska smårätter som var och en kostar 3€ styck. Är du hungrig räcker 3-4 rätter, och så en ris-sideorder till det.

Asiatisk tapas i Berlin

Bar Raval
Denna tapasrestaurang i Kreuzberg är en av mina absoluta favoriter. Fin och mysig miljö, och så det viktigaste – de serverar riktigt bra tapas till vettiga priser. Restaurangen är alltid packad med folk, så ring i tid och boka bord!

Tapas i Berlin

Voland
Denna ryska restaurang i Prenzlauer berg är allt annat än förtyskad. Här serveras genuin rysk mat med fantastiskt georgiskt vin och personalen är charmig och vänlig, pratandes tyska med stark rysk brytning. Hit ska man gå på en fredag- eller lördagskväll då det spelas rysk folkmusik live och man inte kan låta bli att klappa med i takten och tjoa och tjimma som en tok.

Wohnzimmer – bar/café
Denna bar är en riktig Berlinklassiker. Belägen i Prenzlauer Berg sedan decennier och med en genuint sliten och mysig inredning är det lätt att känna sig hemma i detta vardagsrum. Öppet dygnet runt som de flesta barer i Berlin.

Filmkunst – bar
Bar kombinerad med filmuthyrning? Ja, varför inte? Detta ställe i Kreuzberg har mer att erbjuda än vad man tror vid första intrycket. På helgerna är det alltid bra drag på denna lilla bar med dj’s och folk som försöker dansa tight ihoptryckta som sillar vid baren. På undervåningen kan man dra sig undan och beskåda en genuin samling av arty och pretentiösa filmer av alla de slag. En fröjd för sinnet. Mitt tips är att prova en ”mexican shot” i baren – en Bloody Mary i kompaktformat.

Monster Ronson’s Ichiban karaoke
Mitt sista men definitivt inte minsta tips är att spendera en hel natt på denna karaoke bar i gränslandet mellan Kreuzberg och Friedrichshain. Här kan man hyra ett separat rum, eller bara nöja sig med att hänga runt i det allmänna rummet lyssnandes till en varierande kvalitet av musikaliska uppträdanden. Känner du dig extra modig är det bara att skriva upp dig själv på listan med valfri favoritlåt.

Kärlek
Ellinor

Gästbloggare: Ellinor Belvén
Foto: Elin Bandmann

Boka flyg och hotell till Berlin

Boka flyg till Berlin

Boka hotell i Berlin

Boka weekend till Berlin

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.