Vårweekend: Resa till Prag

En av Europas bästa weekendstäder är Prag, den lilla staden med stort hjärta. Mysiga gator att promenera på, rolig shopping, god mat men framförallt god öl. Res hit under den tidiga våren då den ännu inte nått Sverige, se kastanjeträdens rosa blommor slå ut och känn vårsolen ta emot dig. Resfeber guidar dig till en av Europas mest lättillgängliga städer!

Prague´s castle Prag

 

Prag består av två stadsdelar: Stare Mesto (gamla stan) och Nove Mesto (nya stan), den delas av floden Moldau också kallad Vltava (det tjeckiska namnet för floden). Ta med ett par sköna promenadskor och ett par extra skor i ombyte, Prag är perfekt att upptäckas gående och du kommer snart inse varför. Med korta avstånd kring sevärdheterna är det bara tid som saknas. Gränder, spiror och smyckade hus – Prag är sannerligen en stad som lämnar avtryck hos dig.

Karlsbron Prag

För den historieintresserade är Prag en ren dröm! Ta en guidad tur, det finns ofta svensktalande guider, och upptäcks stadens många hemligheter.
Några exempel på platser och monument att se:
1. Astronomiska klockan (Pražský orloj): Klockan visar tre olika delar med månen och solen, apostlarnas vandring och den tredje en kalender. Klockan höll på att gå förlorad under andra världskriget men räddades och återställdes 1948. En mäktig pjäs placerad precis vid Rådhustorget.
2. Hrad: Gå över Karlsbron och fortsätt uppåt, det blir en ordentlig klättring men som passar alla ben. Du ser fästningen redan från start, dess mörka utsida ser vid första anblick skrämmande ut men på insidan väntar ljus. Innanför slottsporten hittar du också katedralen St Valis, en pompös byggnad värd ett besök.
3. Vaclavplatsen: Promenera bort till Nove Mesto, till den avlånga boulevarden. En viktig plats för tjeckerna, det var bland annat här som man demonstrerade mot kommunisteran som pågick. Idag blommar platsen och det är konstant liv och rörelse.

Laterna Magika
En annan klassisk sevärdhet är att gå på skuggteater. Ett fenomen som är typiskt tjeckiskt och ett måste när du är i Prag. Laterna Magika är en visuell föreställning som skapar dimensioner tillsammans med skuggor och ljus. Teatern har uppehåll under sommaren, så ska du hit på en vår- eller höstweekend passar det perfekt.

Rådhustorget Prag

 

På Staromestske Namesti (Rådhustorget), som är en mittpunkt i Prag, huserar ofta olika marknader och uteserveringar. Till våren, vid påsk, hålls en påskmarknad. Här kan du testa Trdelnik, en tjeckisk specialitet, liknar tunn sockerkaka som lindas kring en kavel och tillagas över öppen eld. Eller smaka på de tjeckiska korvarna som serveras i jättebröd, en rätt du håller dig stadig på resten av dagen. Så klart finns flera hantverksprodukter, botanisera bland bodarna eller slå dig ned på en bänk och titta på alla människor som passerar förbi.

Trdelnik, en tjeckisk bröd

Sightseeing med fokus på öl
Tjeckien är öl, och Prag likaså. Vad passar då bättre än öl-sightseeing med avslutande middag? Den här sightseeingen är lite annorlunda jämfört med andra: du går mellan olika bryggerier tillsammans med guiden, får lära dig massor om tjeckisk öl och dess historia. Man får dessutom besöka några av Prags mest kända bryggerier! På sista bryggeriet stannar man för middag, en riktigt härlig kväll i Prag!

två öl

 

Du kommer att äta upp dig på resan, var så säker. Maten är överdådig, bastant och rustik – riktigt god med andra ord! Det är inte svårt att hitta restauranger i Prag, det är värt att snurra in i en gränd för att helt plötsligt upptäcka en dörr ner till källaren där en gigantisk ölhall väntar. Revben på planka, korv och surkål. Du kommer behöva den maten efter alla promenader!

Middag på Vltava
En kväll är alltid kul att boka upp för något mer speciellt, även om det finns charm med att impulsivt hitta en restaurang. Ta en tur på floden Vltava när kvällen börjar närma sig, se staden glittra i flodens glans och njut av en middag på den här tre timmars-turen. Båten passerar de stora sevärdheterna i Prag, alla vackert upplysta. Efter middagen väntar en guidad tur med buss, så har du ännu inte hunnit ta en sådan kan du kombinera det tillsammans med middag.

Vackra byggnader och blå himmel, Prag

 

Vårt absolut bästa tips: glöm inte att titta upp! Släpp telefonen, stressen och se dig omkring, rätt som det är dyker ett fantastisk hus upp eller kanske kan du skymta den Astronomiska klockan?
Man kan beskriva Prag med två ord: magiskt och förföriskt. Stadens öppenhet, men framförallt enkelhet gör det enkelt att förälska sig. Det finns massvis med andra saker av se och som väntar på dig!

Möt våren i vackra Prag, boka din weekend här!

Boka flyg och hotell till Prag

Boka flyg till Prag

Boka hotell i Prag

Boka weekend till Prag

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.