Gästbloggare Bengt: Weekend i Köpenhamn

Köpenhamn, en weekendfavorit med lagom långt avstånd och full av möjligheter. Den här veckan gästas Resfeber av Bengt Wängelin som besökt staden under julledigheten. Han skriver med värme om Köpenhamn och om nöjet att återbesöka. Följ med på en fängslande berättelse och hans bästa tips till ett strålande Köpenhamn!

Köpenhamn Tivoli

När alla andra packade bilarna fulla med pjäxor och skidor för en skidsemester mellan helgerna tog vi istället en liten väska begav oss till Arlanda för ett flyg söderut till den stora staden i vårt lilla grannland. Jag har kommit, och återkommit till Köpenhamn sedan tidigt sextiotal och varje gång upptäckt nya sidor, men också återbesökt det jag har gillat sedan tidigare. För visst är det så att vi alltid vill komma tillbaka till det vi tyckte om förra gången.

Från Köpenhavns Hovedbanegård förbi Tivoli, som faktiskt är öppet hela året, kommer man fram till Ströget, där vi svenskar nästan alltid hamnar förr eller senare. Ströget är ju verkligen gågatornas gågata och egentligen inte en gata utan en serie av gator mellan Rådhusplatsen och Kongens Nytorv. Att slinka in på Illums Bolighus och njuta av dansk design är ett sådant givet återbesök, sällan köpa men gärna titta. Vill man hitta butiker som inte tillhör de stora internationella kedjorna så bör man botanisera kvarteren runtom Ströget med en karta i handen, det finns otaliga nya små gator med roliga butiker att upptäcka.

Ett stenkast från Ströget ligger Gråbödretorvet, en för oss välbekant plats, fylld av restauranger med uteserveringar. Nestorn bland dessa är givetvis Peder Oxe och den håller klassen fortfarande, en begränsad meny men ändå med hög kvalité. Beställ gärna bord i förväg, det brukar vara fullt på kvällarna.

Färgglada hus i Nyhavn, Köpenhamn

Framme vid Kongens Nytorv är det bara en liten kort bit till Nyhavn, kanske en av Köpenhamns mest kända platser. Den förr så dekadenta kajbiten med ölschapp, strippklubbar numera renoverad med ett pärlband av krogar. Turistfälla? Nja, visst är det dyrare här än på andra ställen och visst kan man få bättre mat några kvarter bort men att slinka in på en liten lunch med smörrebröd, öl och en lille en är värt sitt pris. Att se servitrisen utmana ytspänningen när hon fyller den egenkryddade snapsen i spetsglaset är ändå väldigt mycket Köpenhamn för mig. Dagarna före jul är varje krog en smältdegel av danskt gemyt, och det finns alltid ett litet bord över.

Vad som däremot är en turistfälla är den lilla oansenliga statyn ute vid Langelinie. Den lille Havfruen är måhända en symbol för Köpenhamn men att se horder av turister klänga på stenen ivrigt fotograferande sig själva kanske kan betraktas som ett litet nöje, men i övrigt inget att lägga tid på. Dessutom är promenaden ut dit råkall så här på vintern.

Om man tar en promenad åt andra hållet, in mot centrum igen, passerar man förbi den gamla terminalen där båtarna mellan Köpenhamn och Malmö la till. Den gröna renoverade byggnaden, numera restauarng och jazzklubb, väcker många minnen från en svunnen tid, när Köpenhamn kändes än mer kontinentalt än idag.

Ta sedan en sväng över hamninloppet till Christanshavn, en stadsdel som också har ryckts upp på senare år. Genomkorsad av kanaler påminner den om en annan europisk huvudstad. Om man promenerar en bit ut kommer man till det imponerade nya operahuset. Med sin fantastiska glasfasad i hamninloppet påminner det starkt om ett fartygs kommandobrygga, vilket kanske inte är så konstigt när det är skänkt till staden av Maersk Mc-Kinney Möller, Danmarks store redare.

Giacometti Köpenhamn

Ett annat ställe som jag har besökt nästan varje gång på senare år är ett lugnt litet vattenhål rakt över gatan från Tivoli. På Library Bar inne på Copenhagen Plaza kan man sjunka ner i en välsutten läderfåtölj och sippa på en eftermiddagsdrink i lugn och ro efter en hektisk dag.

Men även om Köpenhamn är stort och knappast hinns med på en långhelg så kan det även vara värt att ta en tur utanför staden, bara en halvtimmes tågresa norrut ligger lilla Humlebaek, där ett av nordens finaste konstmuséer finns, Louisiana. Konstsamlingen innehåller bl.a. verk av Picasso, Giacometti, Warhol, Moore med flera och är kanske vackrast på sommaren med en fantastisk utsikt över Öresund, men Louisiana kan besökas året runt.

Jag skulle kunna fortsätta att räkna upp ställen att besöka i Köpenhamn men då hade det här inlägget blivit så långt. Upptäcktes det då inget nytt undrar förstås vän av ordning. Jodå, en liten gatsnutt som jag av någon anledning missat tidigare, Grönnegade. Där finns flera restauranger och affärer, bl.a. så har Mette Blomsterberg en liten butik där, mest kanske känd från ”det söde livet” i TV. Mette har också haft ett café i Glyptotekets vinterträdgård, ytterligare ett ställe att vila sinne och ben.

En annan upptäckt denna gång på en tvärgata till Kongen Nytorv var en liten pärla till restaurang, Granberg Brasserie med en riktigt bra vinlista. Ett upptäckt som kommer att bli återbesökt nästa gång, var så säker.

Gästbloggare: Bengt Wängelin
Sugen på mer av Danmark? Boka en weekend till Köpenhamn!
Se även Norwegians nyårsrea, billiga flygbiljetter hittar du här!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.