Elefanterna i Thailand

Vi fick ett mail där avsändaren undrade om vi var medvetna och tog ansvar för vad elefanterna utsätts för i dressyrsyfte i Thailand och om vi tar ansvar för hur de ställen sköts som vi anordnar utflykter till. Detta är en mycket angelägen fråga varför vi väljer att publicera svaren här.

181180693

Frågan gick vidare till Apollo, Fritidsresor och Ving som arrangerar de allra flesta resor vi säljer till Thailand

Kajsa Moström på Apollo svarar:
Alla våra samarbetspartners skriver på vår Code of Conduct. Det gäller även utflyktsarrangörer. Där regleras en rad frågor, även om djuren rätt inte nämns specifikt.

Vi har inlett ett arbete med att se över de utflykter vi arrangerar när djur är inblandade på något sätt. Vi har omedelbart rensat ut de utflykter där vi har indikationer på att man inte behandlar djuren väl. Det innebär bl a att vi tagit bort en utflykt i Thailand där man tex hållit en babyelefant kedjad, vilket är olagligt. Vi har även plockat bort delfinutflykter där vi uppmärksammat på att delfinerna inte haft det bra. Men det återstår en del arbete, men vi är igång.

Vi ser även över vilka riktlinjer för detta vi ska ha framöver. Abta har tagit fram riktlinjer som vi kan använda oss av. Vi har även träffat representanter för WSPA World Society for the protection of animals för att se hur vi kan etablera ett samarbete. Och får hjälp av deras kunskap i ämnet.

Vad gäller frågan om elefanter i Thailand har det även uppmärksammat lokalt av myndigheter, framförallt på Phuket att det är växande problem med smugglade elefanter från Burma/Kambodja som används av oseriösa aktörer. Så med ett fokus från myndigheterna lokalt och skärpt kontroll från dem tillsammans med det arbete vi gör ska förhoppningsvis ge resultat.

Sofia Jonasson, CR-chef på Ving svarar: 
Först och främst är det viktigt att poängtera att detta, tyvärr, inte är något specifikt problem just för Thailand. Även här hemma i Sverige och i många delar av världen så förkommer vanvård och otillåtna medel vid dressyr av djur.
Men såklart har vi i Sverige har kommit längre och infört lagar och riktlinjer för djurhållning, vilket är mycket positivt. Tyvärr är djurhållningsfrågan väldigt lågt prioriterad i många andra länder runt om i världen.

De arrangörer vi anlitar för utflykter ska behandla sina djur väl. Det försöker vi säkerställa genom våra lokala agenter som hjälper oss arrangera utflykter men även genom de avtal vi skriver med våra partners och externa kontroller. Vi försöker även vara lyhörda till den feedback vi får från både kunder och anställda och mottar vi kommentarer kring t.ex. att djur far illa eller det på något sätt inte står riktigt rätt till försöker vi aktivt vidta åtgärder. Vi har haft utfärder där vår personal och gäster reagerat på att djuren inte har det bra och då har vi även tagit bort de utfärderna ur vårt program.

När det gäller just Thailand och elefantridning är vår samarbetspartner Siam Safari.
Siam Safari har vi arbetat tillsammans med många år och de driver idag ”Siam Safari Camp” på Phuket och har under åren mottagit flertalet utmärkelser och certifierats för deras hantering av elefanter och den camp de driver.

Siam safari har under manga år tagit emot våra gäster och de arbetar aktivt med ansvarstagande för elefanter och med långsiktighet I åtanke.

Vi informerar inte kunder kring djurmisshandel, men självklart om någon frågar så svarar vi gärna. Vi är medvetna om att djurmisshandel är något som försiggår, men tyvärr inte bara i Thailand, utan på många, många platser runt om i världen.

Jim Hofverberg på Fritidsresor hänvisar till en länk på deras sida som generellt tar upp frågan om djur och växter på resmålen. Läs här. 

3 Responses to Elefanterna i Thailand
 1. Renée Ljung Svara

  Tack för att du tar upp detta viktiga men även tragiska ämne. Tusentals nordbor till Thailand och rider på elefanter och de flesta av dem är lika omedvetna om vilken djurtortyr som ligger bakom en dresserad elefant som kineserna är angående avskjutningen av Afrikas elefanter. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar och finns det ingen marknad för att rida på elefanter så kommer den plågsamma tortyren som krävs för att dressera en turistelefant att upphöra.

  • Hallin Svara

   Renée Ljung: och tack för att du mailade oss så att vi kunde ta upp denna frågan här.

 2. Deia Svara

  Det är väldigt bra att Resia tar upp detta! Och det är bra att reseföretagen har det på agendan och diskuterar frågan. Många som reser på semester kommer hem med dåliga erfarenheter av sjuka och skadade djur, utsvultna djur, kedjade djur, brist på djurhållning och t.o.m. upplevt misshandel av djur.

  Elefantridning är en grym verksamhet där djuren utnyttjas från att de är små. Dom skiljs ifrån sin mamma tidigt och torteras enligt s.k. ”cruching” för att senare tjäna pengar åt sina ägare. Detta djurplågeri stöds genom att reseföretag köper upp utflykter. Det finns ett intresse för utflykter av detta slaget bland resenärer – men det är p.g.a. okunskap.

  Det låter bra med alla dessa riktlinjer men det hade varit bättre att sluta exploatera djur som t.ex. elefanter. I bl. a. Fritidsresors riktlinjerna står det att djuren ska: Slippa smärta och skador, slippa rädsla och stress och kunna bete sig normalt – om man ser på filmerna ifrån när elefanter ”dresseras” så stämmer det dåligt. Så jag ber er att sluta med elefantridning som utflykt och upplysa era resenärer om varför men inte ska rida på elefanter

  http://www.occupyforanimals.org/exploitation-of-asian-elephants.html

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.