Gästbloggare Linda Andersson: Resa till Kenya

Idag gästas Resfeber av Vi-skogens bloggare Linda Andersson som är utsänd till Kenya. Vi-skogen stödjer bönders arbete och planterar träd i östra Afrika men i den här berättelsen
får vi guidning i Kenya och huvudstaden Nairobi. Läs om spännande platser, annorlunda turistmål och hur ett leverne kan se ut Kenya!

MasaiMara i soluppgången. Kenya

Kenya funkar. Med barn och utan barn. Funkar för den modige, den slappa, den med barnasinnet kvar, naturfreaken och för oss alla andra däremellan. Kenya funkar för beach, storstad och djur. Men missa inte lagren däremellan.
Den slappa naturfreaken med författarambitioner kan lätt spendera fyra veckor på Galu beach. Antingen hänger du 24-7 på tillbakalutade Kenaways och kitesurfar i kristallblått vatten, mular in chokladkaka och sträcker ut dig på de färgglada britsarna i sanden. Eller så hyr du ett vitmålat litet hus, river ditt hår framför Hemingwayskrivmaskinen och smiter ner till den avslappnade beach baren (läs: ett plastbord och fyra stolar) för att prata politik med general Salim. Eller varvar du strandhäng med båtutflykter, besök i National Marine Park och grym seafood längs Galus många restauranger. Oavsett vilket – Galu funkar. Och det funkar fint. Njut av det sprakande kittlande vackra. Men blunda inte för prostitutionen och alkoholismen runt hörnet.

Galu Beach. Kenya

Den modige musikfantasten med barnasinnet kvar bör åtminstone stanna ett par dagar i Nairobi. Staden där deadlines nästan är ett skällsord, där matatuförarna äter fara till frukost och där torsdagar är bäst för utgång. Vakna till liv i en matatu i Nairobis morgontrafik, sväng förbi KICC och se solen gå upp över slum och Starbucks, lek av dig på Jolly Rogers theme park, frossa i etiopisk njeera till middag och hitta morgondagens stora artister på någon av Westlands uteställen. När du är mör så ta en taxi hem genom stan med gatlyktorna fladdrandes förbi. Du kan också gå hem. Men det är dumt. Njut av det sprakande kittlande vackra. Men blunda inte för våldet och fattigdomen bara ett kvarter bort.

Fiskebåt utanför Galu Beach Kenya   Kvinna gör ett hopp

Den modest mamalintresserade eller fanatiskt fauna frossande kan inte missa naturreservatens naturreservat: Masai Mara. Jag kan erkänna, jag var lite tveksam först. Det här med att åka omkring i en buss och glo på djur. Men jo, det funkar. Att sitta, tyst tyst i minibussen, höra chauffören prata över comradion, snabbt rycka framåt för en bättre position, och där, där smyger 1, 3 nej 6 lejonhonor i det höga gräset. Väntandes på rätt tillfälle, rätt läge att attackera vattenbufflarna bara några meter bort. På en given signal far de fram i samlad trupp och hovarna från bufflarna river upp moln av rött dam. Här behövs inga filter för Instagram. Verkligheten är vackrare än så. Njut av det sprakande kittlande vackra. Men blunda inte för tjuvjakten på elefant, lejon och noshörning.

Galu Beach Watamu Marine Park

Sen har vi avstickarna. De där äventyren som gör att resan blir en resa och inte en orgie i ”must sees when in Africa”. Ta en roadtrip till Kitale, svär bakom en lastbil som kör för långsamt eller njut av att få se Kenyas landsbygd passera förbi i lugn takt. Väl framme så ta in Mount Elgon, nationalparken med vattenfallen, grottorna och de fantastiska utsikterna Men det är också regionen där avskogningen går i rasande takt. En avskogning som bidrar till att Kenya idag bara har 6% skog kvar. En avskogning som gör att bönderna får svårt att leva på sitt jordbruk eftersom den näringsrika jorden sköljs bort av de hårda regnen. Njut av det sprakande kittlande vackra. Men blunda inte för avskogningen som leder till fattigdom, matbrist och klimatförändringar
Njut av Kenya. Och se mellan lagren.

Gästbloggare:
Linda Andersson, Vi-skogen.

Är du nyfiken på mer?

Boka flyg och hotell till Kenya

Boka flyg till Kenya

Boka hotell i Kenya

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.