Gerd gästbloggar: Julstämning i London

Röda julkulor i London

London sjuder av jul, doftar jul och glittrar jul. I gathörnen möts man av calypsosjungande tomtar eller barnkörer som sjunger lite gulligt falskt. Julljusen strålar och människor trängs. Det är något visst med december i London. I helgen jagade jag julstämning i London och här kommer några tips.

Julstamning med gatumusikanter i London

Var finns de glittrigaste och vackraste juldekorationerna? Jo, i år tycker jag Covent Garden vann kampen med sina pampiga juldekorationen medan Oxford Street vann deltävlingen flest ljus. Regent Street är en god tvåa men man ska definitivt inte glömma Carnaby Street eller St Christophers’s Place. New Bond Street har stadens lyxigaste butiker och deras utsmyckningar är dyra och fantasifulla och exklusiva.

Den stora attraktionen för barnfamiljer är Winter Wonderland i Hyde Park. Här finns allt: isrink, tivoli, uppträden, shower, marknad, bratwurst och tomten. Ett gott råd är att gå in på hemsidan och boka biljetter i förväg.

Karusell i London

En mycket mindre marknad är Southbank Centre Christmas Market som finns mellan London Eye och Waterloo station. Det finns över åttio träbodar där man kan köpa allt från hanverk till tingeltangel och naturligtvis ta en mulled wine eller en starkare Jäger-Bombe.

Holly Wreath, London

Min favorit marknad är Columbia Road Market som är en blomstermarknad, öppet året runt varje söndag, men speciellt härlig är denna gatmarknad inför julen. Här säljer man julgranar, hyacinter, järnek och det doftar fantastiskt. De små viktorianska butikerna som kantar gatan har spännande utbud och här finns inga dussinvaror. Butikerna har även öppet varje onsdagskväll under december.
Det gäller att hålla ögonen öppna för under december anordnas kvarters- eller gatumarknader runt om och de här marknaderna brukar vara väldigt trevliga och med stil som präglar området. I söndags var jag på en julmarknad i exklusiva Belgravia och utbudet var minst sagt lyxigt. Tomten hade sällskap av två renar och det är kanske inte varje dag man stöter på en ren på Elizabeth Street. Gillar man matmarknader och vill prova genuint julig mat från landet så ska man ta sig till Farmers Market som finns vissa dagar i utvalda delar av staden.

Juldekorationer, London

En romantisk svängom på skridskor? Bästa rinken finns framför Somerset House vackra borggård från 1700-talet och den magnifika julgranen från Tiffany’s. Biljetter kan bokas via Somerset House och kostar från cirka sju pund men då ingår hyra av skridskor. Under dagarna kan man glida runt till smäktande klassiska toner men vill du rocka loss så ska du definitivt gå dit efter klockan åtta på kvällen för då har några av Englands bästa DJs tagit över musikvalet. Andra rinkar i centrala London är: Winter Wonderland i Hyde Park, Natural History Museum, London Eye eller Tower of London.

Handgjorda christmas crackers från Liberty, London

Jag brukar alltid försöka köpa med mig speciella julklappar som bara finns i London. Handgjorda christmas crackers från Liberty är alltid trevligt att ha till julmiddagen för att blanda traditioner.
Liberty är ett välrenommerat varuhus från 1875 som fått ett nytt uppsving efter att ha varit i dvala under de senaste åren. Hela deras julavdelning på fjärde våningen är otrolig och det lär finnas över 40 000 juldekorationer att köpa. (BBC sänder just nu ett program med namnet Behind the scenes at Liberty.)

Fjäderpenna, London

British Museum har en presentshop med fina kvalitetsprodukter; där finns allt från strumpor med Rosettatext till gåspennor. Paraply från legendariska paraplyaffären James Smith & Sons är en fin present och det finns alternativ för alla plånböcker och smaker. Allt för en gentleman finns på Jermyn Street och det kan vara lite svårt att välja mellan en rakborste av grävlingsborst eller en trevlig keps.

Rakborstar, London

Jag tröttnar aldrig på Fortnum & Mason. Även om jag troligtvis inte kommer att köpa deras berömda lyxiga korg med godsaker så finns det gott roliga presenter i det anrika varuhuset med över 300 år på nacken. Deras små utsökta mince pies, små pajer med fruktfyllning, är goda och den väldigt söta christmas pudding är roliga klappar.

Om man kan sin Bridget Jones så vet man hur viktig en Christmas sweater är för juldagens middagar. Man kan man hitta de mest fantasifulla tröjor från cirka 10 pund hos gatuförsäljaren till tröjor för hundratals pund i de lite dyrare affärerna.

Jultröja med snögubbe, London

Vad vore en julresa till London utan Dickens? Vill man lära sig mer om Dickens kan man följa med London Walks på deras Charles Dickens’s Christmas Carol & Seasonal Traditions som utgår från Tower Hill station flera gånger under december månad. Även Charles Dickens Museum har guidade turer på temat Christmas Dickensian Walks. Biljetter kan bokas via deras hemsida. På Geffrye Museum kan man följa fyrahundra år av julfirande och få reda på mer om varför man ska pussas under misteln, hänga upp strumpor eller dekorera julgranen – jag gillar det här museet som ligger i östra London.

Marknad Churchhill arms, LondonKnot Garden London

När besöket lider mot sitt slut så kan det vara riktigt skönt att ta det lugnt och sätta sig ned i någon av Londons otaliga kyrkor och bara njuta av julpsalmer eller Christmas Carols. St. Pauls och Westminster Abbeys konserter kräver lite mer planering om man inte vill kö eller chansa.

Eller slå sig ned på en pub och dricka mulled wine, warm cider eller den mycket märkliga romdrinken hot buttered rum med smör, kanel, vanilj, honung och en rejäl skvätt rom.

Text & foto: Gerd Pedersen
Läs flera inspirerande inlägg om London i hennes blogg En turist i London. Har du missat de tidigare inläggen av Gerd, kan du läsa om Londons kanaler och trädgårdar.

Vill du resa till London?

Boka flyg och hotell till London

Boka flyg till London

Boka hotell i London

Boka weekend till London

Trevlig resa!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.