Gästbloggare: Gunilla Norman – Sevärdheter i Wien

Dags för ytterligare en gästbloggare och denna gång är det Gunilla Norman som berättar om sin senaste weekendresa till Wien. Gunilla beskriver Wien som henne drömmars stad, och att hon gärna vill tillbaka för att se mer. Läs om Gunillas första, men inte sista, resa till Wien!

Wien från ovan

 

Man hinner göra mycket i den härliga staden Wien på en weekend. Vi kom dit på torsdag eftermiddag och åkte därifrån på söndag förmiddag. Vi var laddade med boken ”Topp 10 Wien”, en karta från Google maps, där jag ritat ut vägen från flygplatsbussens hållplats till vårt hotell, ett antal euro samt ett par sköna promenadskor.

Vi landade på Schwechat och tog flygbussen in till centrum, till Schwedenplatz/Morzinplatz. Bussresan tog ca 20 minuter och kostade 8 euro. Vi valde att köpa tur-och-retur-biljett för 13 euro. Från centrum till vårt hotell var det 25 minuters promenad.

Vi bodde på Strudlhof Hotel & Palais, som låg lite norrut. Ett rent och snyggt hotell med lugnt läge och en helt underbar hotellfrukost (precis som det ska vara).

På fredagen var vi flera timmar på slottet Schönbrunn, dit vi åkte med tunnelbanan. Schönbrunn ligger ca 8 km från centrum. På slottet gick vi en guidad tur med en riktig engelsman, John. Vår grupp bestod av endast sju personer, så guiden tog väl hand om oss. Efter rundvandringen på slottet, gick vi runt i den stora parken, som bl a innehåller en labyrint med väggar av drygt 2 meter hög häck, där även vuxna kan ha svårt att hitta ut. Parken innehåller också världens äldsta djurpark med ca 750 djur. Längst bort i parken och högst upp ligger det pampiga lusthuset, en gloriette, där man har en mycket fin utsikt över Wien.

På lördagen var vi på museer: Uhrenmuseum med mängder av ur/klockor från flera århundraden. Golvur, fickur, fint målade ur och ja, en klocka kan se ut hur som helst, såg vi.

En av alla 3000 klockor från Uhrenmuseum. Wien
En av alla 3000 klockor från Uhrenmuseum.

Sedan gick vi en guidad tur på Staatsoper. Statsoperan förstördes nästan helt i slutet av kriget, men kunde byggas upp och återinvigas 10 år senare. Det var en trevlig rundvandring.

Slutligen var vi på Den tredje mannen-museet. Det är ett privat museum, som ägnas helt åt filmklassikern ”Den tredje mannen”. Det var jätteintressant att se. Vi såg filmen innan vi åkte iväg till Wien, eftersom vi glömt en hel del med åren. Museet har endast öppet på lördag eftermiddag.

Tredje mannen-museet i Wien
Ett av de fjorton rummen i Tredje mannen-museet med mängder av föremål som rör filmen samt dokument från efterkrigstiden i Wien.

Jag hade gärna sett ytterligare ett par museer, men tiden räckte inte till: Schnapsmuseum och Kaffeemuseum. För att inte tala om konstmuseerna. Det får bli nästa gång!

Vi har förstås ätit österrikisk mat, wienerschnitzel och tafelspitz, som är ett långkok på kött, så att det blir riktigt mört. Tafelspitz, av nöt eller kalv, serveras ofta med rösti (råriven stekt potatis) och en sås med pepparrot. Mycket gott! Till maten har vi druckit olika sorter österrikiskt öl, som smakade mycket bra.

Vi har fikat såklart. På Café Sacher åt vi deras berömda tårta, efter att ha köat en lång stund. I den vackra miljön på Café Central köade vi bara en kort stund och där åt vi en underbar apfelstrudl. Detta café var mötesplats för Wiens intellektuella vid förra sekelskiftet.

Tårta på hotel Sacher i Wien

Wien är en bra stad att promenera i, och vi har promenerat massor, och tittat in på lite olika ställen under tiden. Enda resan vi gjorde, var faktiskt den med tunnelbanan till slottet Schönbrunn.
Inför hemresan köpte vi österrikiskt vin samt choklad.

Hit återvänder vi gärna för det finns mycket kvar att se. Resan gjorde vi i mitten av oktober och det var ca 15-17 grader varmt!

Gute Reise!
Gunilla Norman

Vill du besöka kulturella Wien? Boka din weekend till Wien här!

Boka flyg och hotell i Wien

Boka flyg till Wien

Boka hotell i Wien

Boka weekend till Wien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.