Gästbloggare: Annika Norman – Resa med spädbarn

Den här veckan gästas vi av blivande mamman Annika Norman som bloggar på Storstadsbarn.se. I den här guiden berättar Annika om planerna på en vinterresa med sitt nyfödda barn, nämligen till Kanarieöarna – Teneriffa. Läs om Annikas tankegångar inför första barnet och en första semester som familj!

Annika Norman på Teneriffa

Att resa med barn verkar helt klart vara ett mindre projekt. Jag har aldrig gjort det innan och ärligt talat tyckt lite synd om föräldrarna som kämpat med sina små på flygresorna. I februari är jag dock förhoppningsvis en av de där ”stackarna” och av den anledningen har jag redan nu börjat förbereda mig och forska lite inför vår eventuella avfart.

I december blir jag mamma för första gången och i slutet av februari fyller jag 30 år (också för första gången). Att bli gravid var kanske inte ett av mina mål för 2013 och om jag ska vara ärlig har jag planerat min 30-års resa längre än jag forskat om skötbord, spjälsäng och barnvagnar. Tanken var ju att passa på att åka iväg, riktigt långt och helst riktigt länge när man för en gångs skull fyller jämt och dessutom råkar göra det under en av årets deppigaste månader. Men saker blir ju inte alltid som man tänkt sig och nu har drömresor till Zanzibar och Brasilien bytts ut mot lite mer lokala orter. Okej, kanske inte jättelokala som Uppsala och Norrköping men ni vet, typ Kanarieöarna. Kanarieöarna (alla öar inkluderade) ligger ungefär, lite mindre än ett sex timmars direktflyg bort vilket inte låter alltför hemskt trots att man reser med en bebis. Det känns också som att det är relativt enkelt att ta sig runt med vagn, hitta blöjor och även få läkarvård om det skulle behövas under resans gång. Ingen tropisk värme men kanske runt 20 grader? Det är dock en del saker man ska tänka på innan man åker och självklart måste man även lära känna sitt barn lite innan så man vet om det ens är möjligt att åka iväg. Kanske mår man inte så bra som man tror efter förlossningen. Och det samma gäller såklart även för både partner och den lilla bebisen.

Det som verkar lite extra allvarligt när man reser med en nyfödd är det här med smittrisken. Bebisar är ju som bekant extra känsliga och exempelvis får bebisen inget mässlingsvaccin förrän vid 18 månaders ålder. Vaccinet kan tidigareläggas vid behov men aldrig innan barnet är 6 månader. Kikhosta vaccineras bebisar vanligtvis mot vid 3 månaders ålder och sedan får bebisen ytterligare en dos två månader senare. De här två sjukdomarna samt vattkoppor och RS-virus (viruset är vanligt både bland barn och vuxna, speciellt under vinterhalvåret) sprids tydligen inte allt för sällan på just flygplan. Det här är såklart en superviktig faktor att ta hänsyn till om man funderar på att boka en semester med en så liten bebis. Vi kommer såklart rådgöra med barnmorskan innan vi tar beslutet att lämna landet. Hur mycket man är saknar solen så är det ju inte värt att utsätta sitt barn för livsfara.

Apropå allvarliga saker så är det såklart det här med försäkring också. Bebisen måste vara försäkrad innan man kan åka iväg. Ska man resa inom Europa måste barnet dessutom ha ett eget sjukförsäkringskort, så kallat EU-kort. Det går dock att beställa via försäkringskassans hemsida.

För att resa med barn behöver man ett pass trots att bebisen i fråga bara är några månader. Man får ta med sig sitt barn till passexpeditionen och söka passet personligen. Samtliga vårdnadsinnehavare måste fylla i blanketten ”Blankett för vårdnadshavares medgivande”. Passet till bebisen kostar 400 kronor inklusive bild som förslagsvis tas på plats i samband med ansökan.

Vid en aktuell resa så skulle vi såklart ta med vår barnvagn, en Brio Go och de delar som får följa med är liggdelen och babyskyddet (om vi exempelvis skulle ta taxi till flygplatsen). Jag tänker att liggdelen är bra även som säng men Babynestet är bra att packa ner så bebisen kan ligga i sängen också. Man kan såklart även be om spjälsäng på hotellet. Det vi inte köpt men som vi skulle skaffa innan resan är ett transportskydd till vagnen. Har kollat på ett i butik och det verkar hur smidigt som helst, bara att fälla ihop vagnen och stoppa in den i skyddet. Vagnen måste checkas in som specialbagage. En bärsele alternativt bärsjal kan nog också vara skönt att ha med sig.

Blöjor bör man ju såklart ha med sig, i Spanien heter Pampers variant Dodot, många av de inhemska märkena ska enligt källor inte vara lika bra som de svenska, läcka mer och så vidare. Jag vet dock inte om det är så katastrofalt att man inte klarar av en vecka. Har hört att blöjor ska vara betydligt dyrare där än här hemma men på just Teneriffa verkar priserna ligga på lite under 60 kronor för 34 blöjor. Tror på att ta med blöjor så man klarar resan och första dagen men sedan köpa mer på plats. Man vill ju inte fylla hela resväskan med blöjor liksom… eftersom vår bebis skulle vara så pass liten och förhoppningsvis amma behövs ingen extra barnmat eller ersättning. Det finns dock vätskeersättning att köpa på plats och om man skulle behöva blanda välling eller något där så skulle jag absolut gå och köpa vatten på flaska. Kranvattnet dricker man ju gärna inte själv så att ge det till en bebis med superkänslig mage känns egentligen som en dålig idé.

Det finns apotek med jourservice på Teneriffa och alla apotek har skyltar utanför som hjälper dig att hitta de som har jour samt var de är lokaliserade. Här kan man köpa medicin om det mot förmodan skulle behövas. Det kan vara en bra idé att forska lite innan du handlar så du inte köper något konstigt som du eller ditt barn blir sämre av, det är ju lite av en djungel om man inte är insatt. Googla på hotellet eller be personalen om råd. Det kan vara en bra idé att ta med lite hemifrån så man känner sig säker på vad det är man ger sitt barn. Flytande Alvedon och någon nässpray samt en snorsug kan nog vara till hjälp. Snorsug låter inte alls trevligt men vänner som haft det pratar gott om den. Har du en febertermometer så skulle jag nog stoppa ner en sådan också. Det är inte helt ovanligt att bebisen blir lite förkyld efter flygresan eller på grund av luftkonditioneringen på rummet.

Pool på hotell. Teneriffa

Eftersom nyfödda inte ska vistas i solen alls skulle bebisen bara få ligga uteslutande i skuggan. Är dock lite oroliga över att man ska täcka över vagnen med exempelvis en filt. Tänk om det blir för varmt? Läste något om plötsligt spädbarnsdöd och blev lite nojig. Det ska dock finnas vissa filtar som släpper in luft som man kan använda, så kallad gallerfilt. Och till många barnvagnar kan man köpa till solskydd som bara träs över skärmen. Det finns ju även parasoll till barnvagnar men de känns så himla osmidiga och täcker ju inte alltid rätt så man måste justera om det hundra gånger i minuten. Eller jag kanske har fel?

Slutligen, här kommer en lite checklista för dig som ska ut och resa med en nyfödd:

– Barnvagn med liggdel (babyskydd om ni planerar att åka taxi eller hyra bil)
– Bärsele eller bärsjal
– Kläder till bebisen, både tunnare för dagen och lite tjockare för kvällen. Glöm inte mössan, bebisar är ju känsliga mot drag och air condition på hotellrummet kan göra dem förkylda.
– Parasoll till vagnen om du har ett.
– En tunn filt
– Flytande Alvedon
– Blöjor så du klarar dig åtminstone en dag
– Favoritleksaken
– EU-kort/försäkringskort
– Pass

Tänk på att det mesta går att köpa på plats när ni väljer att bo i ett turistanpassat område. Önskar dig en trevlig resa och hoppas att vi också kommer iväg, om inte i februari så strax därefter!
Gästbloggare: Annika Norman
Storstadsbarn.se

Är du sugen på en liten familjesemester till Kanarieöarna i vinter? Boka din resa här!

Boka flyg och hotell till Kanarieöarna

Boka flyg till Kanarieöarna

Boka hotell i Kanarieöarna

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.