Franskspråkig litteratur på svenska

Jag var så glad när jag på Bokmässan upptäckte Sekwas monter. Sekwa är förlaget som ger ut franskspråkig litteratur på svenska. Böckerna ska vara välskrivna, innehålla angelägna och fängslanden ämnen. De ska också vara tänkvärda samt ha en snygg förpackning.

Det där sista kanske är en aning ytligt och som en äkta bokrecensent säkert inte skulle lägga särskilt stor vikt vid men som jag tilltalas av. Tycker mycket om de stilrena och ”enkla” omslagen med titeln i gemener.

sekwa

Jag fick tre böcker med mig att recensera. Jag hade riktigt svårt att välja och hade enkelt kunnat plocka en kasse full. Här fanns så otroligt många böcker som intresserade mig. Trots att jag inte pratar franska så har jag en förkärlek för både franska filmer och böcker. Den största favoriten är Tillsammans är man mindre ensam där filmen nästan är bättre än boken!

Eftersom det här är en reseblogg så bad jag särskilt om böcker där man får en känsla för omgivningen och att den beskrivs i boken.

1. Ru av Kim Thúy
För några veckor sedan var Kim i Sverige för lanseringen av sin nya bok, Mãn. Hon berättade då att hon tar väldigt lång tid på sig att skriva sina böcker och att hon väger varje ord väldigt noga och ändrar ofta, ofta tills hon känner sig helt nöjd. Det kan man förstå när man läser den här boken. Varje sida i den 155 sidor tjocka boken översköljs av vackra ord. Boken handlar om Nguyen An Tinh som föddes i Vietnam men som 10-åring fick lämna landet 1978 som båtflykting för att åka till Kanada. Det är sannerligen en ”stor” bok trots sin litenhet! Läs!!

2. Den röda soffan av Michéle Lesbre
Trots att det var en fin bok var den som grep minst tag i mig. Boken handlar om Anne som inte hört av sin gamla kärlek som för längesedan flyttat till en liten by vid Bajkalsjön. Hon bestämmer sig för att ta Transibiriska järnvägen och hälsa på. Det är en resa jag själv skulle vilja göra och visst får man en viss känsla för hur en sådan resa skulle kunna se ut! Under resan så tänker hon alltmer på sin gamla grannfru, Clémence, som hon blivit god vän med och som hon har nära samtal med. Boken handlar också om olycklig kärlek och besvikelser. Tänkvärt och fint!

3. Ät mig av Agnés Desarthe
Den här typen av bok älskar jag. Lågmäld men ändå med ett stort innehåll. Här får man en känsla av Paris och alla deras mindre och charmiga kvartersrestauranger. Myriam som bär på en skamlig hemlighet har bestämt sig för att öppna en restaurang som hon döper till Chez moi, hemma hos mig. Här kan hennes dröm äntligen gå i uppfyllelse att laga mat med smak av henne själv. Det är en otroligt varm bok som man blir väldigt berörd av att läsa. Trots en fin översättning hade jag önskat att jag kunde franska och kunnat läsa den på originalspråk då språket i boken är så vackert. Läs om du gillar ”vardagliga” böcker där du får komma huvudpersonerna inpå djupet. Lite som Igelkottens elegans om du läst den!

Håll utkik i bloggen! snart kan du vinna bokpaket från Sekwa förlag!

One Response to Franskspråkig litteratur på svenska

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.