Siciliens 7 måsten

(Uppdaterad 191016) Om du planerar att besöka Sicilien första gången och vill få en försmak av vad ön kan erbjuda finns det ett antal platser att välja på. En Siciliens 7 måsten-lista kan göras om och om igen, men för en förstagångsbesökare med nyfiken blick finns det en del godsaker att börja med då Sicilien är en ö som får dig att återkomma och återkomma… Vår gästbloggare Johanna Siljehagen har skapat detta lilla försmak med en tanke på en rundturssemester på Sicilien.

Taromina stadMaträtt

1. Aktiva vulkanen Etna

Etna Sicilien

Etna är Europas största aktiva vulkan på östkusten, med en höjd på 3342 m.ö.h. och sträcker sig ända till Medelhavet. Ligger mellan Messina och Catania vilket ger ett ypperligt läge att få en god uppfattning om omgivningen. Vid Etna syd finns linbana samt jeepturer som tar er upp till höjd på över 2000 m.ö.h. med en rykande mark. Du kan också göra utflykter själv runt Etna och dess omgivningar då det finns vandringsleder och stugor på behagliga avstånd. Bäst tid att vandra är slutet på maj till mitten på juni då naturen är i full blom.

Vintertid erbjuder Etna skidåkning. Har du tur kan du beskåda ett vulkanutbrott eftersom Etna bjuder på lavashower regelbundet. Det är tillåtet att stanna kvar och beskåda dessa då utbrottet inte anses vara risk för livet.

2. Besök vackra Taormina

Sicilien Taormina

Sicilien Taormina
Taormina erbjuder en förmak av Sicilien samlat i en stad. Har du bara en dag på Sicilien så är det Taormina du bör besöka. Taormina har varit omtyckt i alla dess eror och har ett mycket speciellt läge vid foten av Etna med sin suptropiska grönska där staden ligger som en terass vid Medelhavet. Taormina kallades söderns Monaco under sin storhetstid och besöktes flitigt av Vilhelm II,  Rothchilds, Elizabeth Taylor och än idag hålls en prestigefylld filmfestival varje år. Taormina kan också stoltsera med 20 Michelinrestauranger som ger dig en oförglömlig gourmetupplevelse mitt i flertal historiska eran, från grekernas storhetstid till nutid.

 3. Lipariska öarna – 7 vulkaniska systrar

Lipariska Sicilien
De Lipariska öarna är sju vulkaniska systrar med de berömda svarta stränderna som möts med Medelhavets kristallglittrande vatten. Öarna är perfekta att segla runt för att njuta av naturen och vinodlingarna på vulkanernas slätter. Bäst är att börja på ön Lipari som har bra färjeförbindelser till de andra öarna eller hyr en båt för segling. Öarna är fyllda med legender, då ön Vulcano enligt Homeros var Hefaistos eldverkstad. Stromboliöns vulkan är fortfarande aktiv med sina 2000 år. Öarna erbjuder en resa bland olika kulturer, rik flora och fauna samt en oförglömlig upplevelse då du vandrar i ett av de mest aktiva markerna på jorden.

Lipariska Sicilien

4. Karaktäristiska Palermo

Palermo Sicilien

Palermo besitter sin egen karaktär. En livlig blandning av arabiska, normandiska- och barocktiden som syns tydligt i arkitekturen. Mest känt är Vucceriamarknaden som är verksam sedan arabernas erövring kring 900 e.K. Här ligger också Federeico di Svevia 11:s grav inne i Il Duomo som tills idag är känd som den normandiska kung som gjorde något gott för Sicilien. I centrum finner du också Teatro Massimo känd från Gudfaderntrilogins tredje del där familjen är på opera. I Palermo bör du passa på att äta sicilianska Cannoli på bar Alba och svart tonfisk.

5. Lugna Monerale

Monreale Sicilien

I Monreale ligger Europas vackraste katedral, det arab-normandiska konstverket som byggdes av Vilhelm II. Katedralen är fylld med guldmosaik med berättelser uttagna från bibeln. Korsgången är ett normandiskt mästerverk som pryds av 228 små kolonner med varsin bibelberättelse och kopplas samman med arabinspirerade valvbågar. Monreale är en liten siciliansk stad som även erbjuder en skön vistelse i en lugnare typisk siciliansk stad. Enkelt att nå från Palermos centralstation med buss.

6. Vin och historia i Sefesta

SegestaSegesta Sicilien

Detta område visar spår av den starka grekiska dominansen på Sicilien, som var de första att kolonalisera Sicilien, och legenden säger att Sefesta byggdes av utvandrare från Troja. Lämningar från grekiska eran är välbevarade och har lyckats undkomma plundringar samt klarat sig igenom krig. Från teatern får du en magnifik utsikt över Siciliens sagolika slätter så långt ögat kan nå. Här finner du även tempel och ruiner från grekiska ursprungsstaden. Segesta ligger också mitt i ett av Siciliens rikaste vindistrikt, vilket inte alls är konstigt eftersom det var grekerna som förde vinet till Sicilien.

7. Noto – i Siciliens barockdistrikt
Noto Sicilien

Noto ligger i ett område som kallas Val di Noto, mitt i Siciliens barockdistrikt. Alla städer i detta område har barock som arkitektur och Noto är den som bevarats bäst. Staden förstördes i den största jordbävningen i Siciliens historia år 1693 och området byggdes upp i barockstil. Mycket utav Notos byggnader är unika och staden är idag på UNESCO:S världsarvslista. Höjdpunkter att se är katedralen och teatern. Bäst tid att besöka staden är under Infiorito som arrangeras varje år den tredje helgen i maj, då stadens gator fylls med blommor.

Noto Sicilien

Gästbloggare: Johanna Siljehagen
Blogg: http://vardagpasicilien.blogspot.se/

Boka flyg och hotell till Italien

Boka hotell i Italien

Boka flyg till Italien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.