Lago di Resia

För ett tag sedan såg jag att bloggen Breathless skrev om Lago di Resia.

Jag blev naturligtvis nyfiken och vill veta mer. I norra Italien alldeles på gränsen till Österrike ligger en konstgjord sjö med namnet Lago di Resia. På 50-talet bildades sjön av enorma mängder smältvatten från de snötäckta bergen och en hel by föll offer för översvämningen. Hela byn Curon och delar av Resia, Arlung, Piz, Gorf och Stockerhöfe blev vattenfyllda. Invånarna fick fly då vattenmassorna inte gick att få bort.

Husen blev förstörda men det som fortfarande står kvar idag är kyrkan från 1400-talet med dess kyrktorn som man fortfarande kan se över vattenytan.

Lago-di_resia

 

Lago-di_resia_1

Sjön är ett populärt utflyktsmål. På sommaren för kitesurfare på grund av de starka vindarna och på vintern, då sjön täcks med is, för vinterfiske.

Bilder lånade från bloggen Breathless som i sin tur hittat dessa på Pinterest. 

3 Responses to Lago di Resia
 1. Freedomtravel Svara

  Men så annorlunda med kyrktornet! Fascinerande! Ska kolla på kartan. Vi har annars varit vid Lago d’Iseo, som var otroligt vackert.

 2. Majk Svara

  Historien stämmer inte riktigt, inte ifall man ska tro det som står vid Basilikan som står i sjön. Enligt ”sägnen” säger den att man behövde höja vattennivån med 4m för att se till att elförsöjningen kunde tillgodoses. Men simsalabim så råkade man höja nivån i dammen med 17m och tre byar blev översvämmade. Resa, Piz & Curon översvämmades och byborna lämnades åt deras öde när dom flydde upp i bergen.
  Enligt en del källor är byarna idag sprängda antagligen för att undvika lycksökare och plundrade och det enda som finns kvar idag är tornet på basilikan.

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Majk,

   Så kul att du har så mycket fakta. Men vilken intressant historia. Tack för att du delade!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.