Alhambra i Granada

Mitt sista inlägg efter min resa går till palatsomårdet Alhambra i Granada. Läs de tidigare inläggen om utflykter från Nerja, stränder i Nerja samt ett ”allmänt” inlägg om hur det är i Nerja samt några restaurangtips.

IMG_6350

 

Vi hade läst på och sett att biljetterna kan bli ”slutsålda” så för säkerhets skull bör man vara där tidigt, de öppnar redan 8.30. Det går också bra att köpa biljetter i förväg på hemsidan här. Det finns olika typer av biljetter att köpa, en där man bl a bara promenerar runt i de vackra trädgårdarna (7 euro) och en där man även har tillgång till palatsen (13 euro). Men var uppmärksam, på biljetten finns en tid där du måste besöka Nasrid Palatsen som man måste säga är det mest sevärda och kända.

IMG_6368
Glöm inte att plocka upp en karta vid entrén. Området är stort och det är intressant att läsa om de olika byggnaderna. 

Atmosfären är mäktig och det är en viss känsla när man går där att allt är byggt för cirka 800 år sedan. Det första som möter en är de fantastiska trädgårdarna som är omsorgsfullt skötta. Det är en fröjd att bara vandra runt och ta in allt vackert.

IMG_6826

 

Längst bort ligger Alcazaba som är den äldst delen av Alhambra. Här kan du ta trapporna upp i vakttornet och få en strålande utsikt över Granada och gamla stan som ligger intill.

IMG_6711

 

IMG_6739

 

Framför Alcazaba ligger Palacio de Carlos V som är den byggnad som byggdes senast, på 1500-talet då de kristna tagit över Alhambra.

IMG_6602

 

Intill ligger Nasrid Palaces dit du alltså har en tid att passa för att besöka. Missa inte den! Besöket här här är värt väntan. Kameran gick varm i det första rummet man får besöka men det blir bara mer och mer vackert ju längre in i palatset man kommer. Det är svårt att förstå hur det var möjligt att bygga allt detta praktfulla palats. Rummen är fyllda av mönstrad keramik i fantasifulla läggningar, träornament, färgat glas, statyer, fontäner och vackra innerträdgårdar.

IMG_6386

IMG_6431

IMG_6408

IMG_6441
Ett av de mest kända föremålen är lefonfontänen som finns i en av innerträdgårdarna. 

IMG_6481

 

IMG_6493

 

IMG_6530

 

Inte långt härifrån ligger hammamet som kan vara intressant att kika in i.

IMG_6819

I de norra delarna ligger bostäder och ytterligare trädgårdar. Trots att vi var här i fyra-fem timmar hann vi inte med denna del. Jag kommer gärna tillbaka för att se mer och än en gång få ta in den härliga atmosfären.

Man kan först uttrycket ”Morens sista suck” som sägs komma från den sista moriske härskaren som fick lämna ifrån sig sitt palats. När han vände sig om för att ta en sista blick lär hans mor då ha sagt ” Gråt nu som en kvinna över det du inte kunder försvara som en man”.

Boka flyg och hotell till Spanien

Boka flyg till Spanien

Boka hotell i Spanien

Boka weekendresa till Spanien

Boka charterresa till Spanien

2 Responses to Alhambra i Granada
  1. […] tidigare. Då bodde vi i Nerja (flera tips hittar du här) och vi gjorde utflykt till Granada och Al... blogg.resia.se/2016/04/04/dromresan-till-andalusien
  2. […] är det romantiskt att vandra runt bland palats och trädgårdar. Alhambra började byggas på 1300-... blogg.resia.se/2014/02/14/20-romantiska-resmal-platser-och-hotell

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.