Titti besöker FIKA i New York

Svensk fika på Cafe Fika i New York

Finns det svenskt kaffe på hotellet? Nej, det gör det inte.
Det kan kanske verka fånigt att leta upp en svensk fika i NYC men det är det inte alls. För det första är amerikanskt kaffe inte mycket att ha och alla dessa amerikanska cupcakes storhet är betydligt överdriven. Särskilt i jämförelse med svenskt fika.

Jag har haft den lyxigaste eftermiddagen på länge, jag blev bjuden på studiebesök hos svenska FIKA av en tjej som heter Maria Östberg, hon är Fine Pastry Chef på FIKA. Det finns fem FIKA ( fikanyc.com ) i NYC, vi möttes på det som ligger på Pearl Street (mycket nära Wall Street, Trinity Church, Battery Park, helikopterturerna och frihetsgudinnan), jag fick en liten rundtur och jag stormade rakt in i kanelbullebaket. Stället blev totalförstört efter stormen Sandy förra året, vattnet fyllde källaren och stod högt i restaurangen men nu är allt som vanligt igen. Till lunch bjöds det på en mycket lyckad uppfinning; smörgåstårtebakelse (jättelångt ord) och en kakbuffé till dessert. Hur bra kan man ha det!!?

Sedan tog Maria och hennes kollega bagaren Robert mig till ”chokladverkstaden” i Tribeca, där görs alla praliner (och längre ner på gatan bor Beyonce och JayZ). Jag fick en guidning av chokladstjärnan Håkan Mårtensson (som tillsammans med Lars Åkerlund) driver FIKA. Håkan har just vunnit en världsmästarguldmedalj (också ett jättelångt ord) med en av sina praliner och den skulle smakas!! Och några andra också…

Det var en väldigt rolig och god eftermiddag, det blev mer än fika liksom, FIKAfolket är sköna. Inspirerande och ambitiösa. Fem FIKA ska bli 20! FIKA är den snabbast växande fika/kaffekedjan i New York just nu. Fränt! Det är häftigt när svenskar lyckas och lite extra coolt när någon lyckas lyckas utomlands! Gott kaffe, bästa fikat och bra folk – missa inte det om praliner, chokladsnittar, kanelbullar och sånt är din grej.

Och nej, det här får jag inte betalt för att säga. 🙂 /Titti.

Smöråpstårtebakelse
Smörgåstårtebakelse!!

Pralin formad som ett hjärta
Den ser ut att vara gjord av sammet och den smakar jordgubb och lime.

Fika choklad
Medicin som funkar mot eller för det mesta!!

Håkan Mårtensson. Pralinprovning i New York
Pralinprovning. Alla är Håkans skapelser, den längst till höger är världsmästarguldmedskjspralinen! Pralinen längst till vänster vann silver. Alla är goda!!

Choklad döskallar
Det blir gärna lite morbida saker i choklad när Håkan bestämmer… Och det gör han.

Håkan Mårtensson Chokladtillverkning New York
Håkan Mårtensson i chokladverkstaden!

Bagare Robert Tell och Maria Östberg
Bagare Robert Tell och Maria Östberg, Fine Pastry Chef!

Chokladsnittar

hallongrottor

FIKA espresso bar i New York

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.